Azra Erhat'ı Anımsamak

Yayınlanma: 10.09.2011 - 06:10
Abone Ol google-news

İnsancı ekinsel değerlerin yüceltilmesi üzerinde yükselen Türk devriminin en önemli sözcülerinden biri Azra Erhattır. Ekin devrimimizin başarısında Erhatın da içinde olduğu aydınların özverisinin payı büyüktür. Çeviri kurulunda karşılık beklemeden çeviri yaparlar. Kurulun çalışmasıyla yaklaşık altı yüz klasik yapıt çevrilir. Çalışkan insanlardır.

Ülküleri vardır. Düşleri vardır. Neredeyse iki yüz ekin ile elli uygarlığa yurt olmuş Anadolu anılan aydınların gözbebeğidir. Tüm bu ekinler, uygarlıklar bizimdir.

Yapıtlarıyla yaşayan o güzel insanlarla birlikteydi Azra Erhat. Mavi yolcuydu onlar. Sabahattin Eyüboğlu, Vedat Günyol, Halikarnas Balıkçısı, Orhan Burian, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Azra Erhat, A. Kadir Birbirinden ayrı düşünülemeyecek bilge, çalışkan, güzel insanlar. Anadolu ve dünya ekininin başat yapıtlarını özenle Türkçeye çevirdiler. Anadolu insancılığının sözcüsüydüler. Aydınlanmacı ve usçuydular.

İnsanlığın da doğuşuna tanıklık etmiş, bilime, düşünceye, yazına beşik olmuş Anadolunun ve insanının bilgisine ulaşmaları ve bu bilgiyi yaymaları anlamlı, övülesi çabalarıdır.

Türk halkının özgür geleceğine inanıyorlardı. Bu bağlamda Azra Erhat birçok yapıt yazdı. A. Kadirle çevirdikleri İlyada ödüller aldı. 6 Eylül 1982de yitirdiğimiz Azra Erhatı saygıyla, özlemle anıyorum. Ulusumuzun bilincinde her zaman yaşayacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler