Bakan Bekir Bozdağ çocuğa tecavüzü "Küçüğün rızası" diyerek savundu

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, cinsel istismar suçunda mağdurla failin evlenmesi durumunda cezayı ortadan kaldıran yasayla ilgili skandal bir açıklama daha yaptı. Bozdağ, çocuğa tecavüzü "Küçüğün rızası" diyerek savundu.

Yayınlanma: 18.11.2016 - 10:18
Abone Ol google-news

<video:632375>

 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türkiye'yi ayağa kaldıran ve tecavüzcülere af getiren düzenleme ile ilgili bir açıklama daha yaptı. "Küçüğün rızası" diyerek çocuğun 'kendi iradesi ile karar alabileceğini' iddia eden Bozdağ, "yasa geriye dönük olacak, geleceği kapsamayacak" dedi. Bu açıklamasıyla da tecavüzcülere af getirileceğini itiraf etmiş oldu. Bozdağ'ın açıklamaları şöyle: 

"Erken yaşta evlilikler istemesek de devam etti. Evlilik oluyor ama yaş tutmadığı için resmi nikah yapamıyorlar. Ortada yaşanan bir sorun var. Bu 2005'te yürürlüğe giren Ceza Kanunu uygulamasındaki geçiş döneminde yaşanan sıkıntılar nedeniyle şu anda 16 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya olan insanlar var. Bunlar tecavüzcü değil, bunlar cinsel istismar suçunu zorla işlemiş olan kişiler değil. Tamamen ailelerin rızasıyla yapılmış işler; ancak bizim kanunumuzun yeni düzenlemesinde rızayı kaldırdık. Mahkemeler rızanın varlığına bakmıyor. Yaşı küçükse tarafların geleneklere göre böyle bir evlilik yapıp yapmadığına bakmıyor ve doğrudan 16 yıl ceza veriyor. Böyle bir uygulama var. Bu uygulamadan kaynaklanan bir de ortaya çıkmış hem yaş küçüklüğüyle ailesi tarafından evlendirilip, mağdur edilmiş kadınlarımız var hem bunların doğurduğu çocuklar var. Onlar da ayrı mağdur. Öte yandan erkek de aileler onu zorladığı için o da hapiste. Esasında annelerin, babaların yaptığı büyük yanlışlığın cezasını hem kadın hem erkek çekiyor. Bu drama bizim sessiz kalmamız doğru değil. İçeride yaklaşık 3 bin civarında bu durumda vatandaşımız var" 

"GELECEĞE DÖNÜK UYGULANMASI SÖZ KONUSU DEĞİL"

Bozdağ, "Geçici bir düzenlemedir. Sadece geriye dönük bir defa uygulanacaktır. Geleceğe dönük bunun uygulanması söz konusu değildir. Evlilik yasağı bulunanlarla evlenmek, dün olduğu gibi bugün de Ceza Kanunumuzda suçtur. Cezası da asgari 16 yıldır. Bu aynen duruyor. Herhangi bir değişiklik yapılması söz konusu değildir. Sadece geriye dönük bir uygulamadır" ifadelerini kullandı.

'Tecavüzcüler bundan istifade edecek' diyenlerin büyük bir çarpıtma yaptığını savunan Bakan Bozdağ, "Tecavüzcülerin bundan kesinlikle yararlanmaları mümkün değildir. 'Tecavüzcüler bundan istifade edecek' değerlendirmeleri kesinlikle doğru değerlendirmeler değildir. Burada sadece ailelerinin kurbanı olmuş hem erkek hem kadın ve küçük çocukları koruyan bir adım atıldı. Başkalarına ibret olsun diye, bu küçük çocuklarının ailelerinin yaptığı yanlıştan dolayı birini içeride 16 yıl yatırıp, ötekinin de kucağında bir çocuk öte yandan hamile vaziyette onları ayrı bir sıkıntının içerisinde tutmak doğru bir yaklaşım değildir" dedi.

"KÜÇÜK KIZ ÇOCUKLARININ..."

Erken evliliği engelleyen başka adımlar attık. Bütün bunları biz çocuklarımızı korumak için yaptık; hem erkek çocuklarımızı hem de kız çocuklarımızı korumak için yaptık. Bu yasalar hemen birden bir kültür oluşturmuyor. 70 yıllık, 50 yıllık, 100 yıllık toplumsal gelenekleri birdenbire değiştirmiyor. Dolayısıyla yasanın yürürlüğe girdiği günden bugüne bu farkındalık oluşmadı yeterince ve bu yasalar topluma yeterince anlatılamadığı için maalesef toplumsal bir gerçek olarak bu tür evlilikler bizim toplumumuzda var. Herkes bunu görüyor ve bunu biliyor. Öyleyse biz burada bu kadını, bu küçük kız çocuklarını ve erkek çocuklarını hem içeride hem dışarıda mağduriyetlerini, birileri alkış verecek veya birileri karşı çıkacak diye göz yummaya devam edersek gerçekten bu da büyük bir haksızlıktır. Biz toplum olarak yaşadığımız bu gerçekliği görüp, bu gerçekliğe bir çözüm bulmak lazım” şeklinde konuştu.

"YAPTIĞIMIZ YAŞANAN SORUNA ÇÖZÜM BULMAK, TECAVÜZCÜLERİ KORUMAK DEĞİL"
AKP'nin attığı adımın, doğru bir adım olduğunu belirten Adalet Bakanı Bozdağ, şu açıklamalarda bulundu: "Bizim yaptığımız şey, yaşanan bir soruna çözüm bulmaktır. Tecavüzcüleri korumak, tecavüzcüleri himaye etmek değildir. Tecavüzcülere en ağır cezayı biz getirdik. Kimse artırdığımız cezaları konuşmuyor. Öte yandan toplumda yaşanan bir sorunu çözmeye dönük attığımız bu adımları maalesef konuşuyorlar. Attığımız adım, doğru bir adımdır. Birtakım ekstrem örneklerle toplumu etkilemeye çalışsalar da bizim yaptığımızın doğru bir düzenleme olduğunu düşünüyorum"

TWİTTER'DAN DA AÇIKLAMA YAPTI 

Adalet Bakanı Bozdağ, TBMM Genel Kurulu'nda dün akşam tartışmalara neden olan Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı ile ilgili düzenlemeye ilişkin sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden açıklamalarda bulundu. Konunun bilerek çarpıtıldığını savunan Bozdağ, cinsel istismar suçu işleyenlerin söz konusu düzenlemeden yararlanamayacağını vurguladı.

"DÜZENLEME ÇOCUKLARIN VE AİLELERİN MAĞDURİYETİNİ GİDERMEYE YÖNELİK"

Düzenlemenin tecavüzcüleri kapsamadığını belirten Bakan Bozdağ, "Tecavüzcü ile evlenerek cezadan kurtulma imkanı getirilmemiştir. Bunun aksini iddia edenler, konuyu bilerek ve isteyerek çarpıtanlardır. Cebir, tehdit, hile ve iradeyi sakatlayan başka bir nedenle cinsel istismar suçunu işleyenler (tecavüzcüler), bu düzenlemeden yararlanamaz. Düzenleme; cebir, tehdit, hile ve iradeyi sakatlayan başka bir sebeple birlikte olanları, yani tecavüzcüleri kesinlikle kapsamamaktadır. Düzenleme; sadece evlenmiş; ama yaş şartı nedeniyle nikah yapamamış olanların, resmi nikahla evlenmeleri halinde uygulanacaktır. Düzenleme; sadece dışardaki kadının, içerdeki kocanın, bu evlilikten doğmuş çocukların ve ailelerin mağduriyetini gidermeye yöneliktir" ifadelerini kullandı.
 


"AK PARTİ'Yİ BURADAN VURMAK HAKSIZLIKTIR"

AKP'ye yönelik eleştirilerin haksız olduğunu savunan Adalet Bakanı Bozdağ, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Küçük yaşta evlilikleri önlemek için Türkiye'de en önemli tedbirleri Ak Parti hükümetleri aldı. Eski TCK'daki evlenerek cezadan kurtulmayı sürekli sağlayan düzenlemeyi (Eski TCK. 423,434'ü) Ak Parti, 2004'te yürürlükten kaldırdı. Eski TCK'da 'adabı umumiye ve nizamı aile aleyhine cürümler' başlığı altında düzenlenmiş cinsel saldırı suçlarını, Yeni TCK'da; 'kişilere karşı suçlar' kısmında, 'vücut dokunulmazlığına karşı işlenen suçlar' arasına Ak Parti hükümeti aldı. Eski TCK'daki evlenme vaadiyle kızlık bozanın, aynı kızla evlenmesi halinde cezayı düşüren düzenlemeyi de Ak Parti kaldırdı (Eski TCK.423) Erken yaşta evliliklerin önüne geçmek için zorunlu eğitimi 12 yıla Ak Parti hükümeti çıkardı. Çocukları, kadınları korumak için Anayasaya pozitif ayrımcılığı koyma dahil önemli adımları atan Ak Parti'yi buradan vurmak, haksızlıktır"

Maddeyle ilgili Meclis Genel Kurulu'nda bilgi veren Bozdağ ise şunları söyledi:

"Bu önerge, ülkemizde yaşanan çok ciddi bir sorunu çözmek maksadıyla verilmiştir. Şu anda cezaevlerinde pek çok kişi var, bu yönde tutuklanmış ve hüküm giymiş kişi. Düğün yapılmış, dernek yapılmış, gelmişler, hediyeleri takmışlar, resmen evlenmişler; medeni kanun anlamında değil, yani halk arasında kabul şeklinde söyleyelim. Ve bunun savcı düğününe gelmiş. Burada bir dram var. Biz tecavüz edenlerin tecavüz ettikleriyle evlenmesini öngören bir teklife 'Evet' demiyoruz. Bu teklifte de çok açık: 'cebir, tehdit, hile ve iradeyi etkileyen başka bir neden olmaksızın...' Yani, bu tür evlilikler nedeniyle ortaya çıkan bir durum var. Bunu ortadan kaldırmak... Bu kanunun oluşturduğu yeni kültüre daha etkin bir şekilde gelecekte yaşamasını sağlamak. Çünkü geçici konuyor bu, ileriye dönük bir uygulaması bunun kesinlikle olmayacak. Şu anda evlenmiş kadın, dışarıda mağdur; çocukları var, onlar ayrı mağdur. Bizim burada bu dramı... 'Kamuoyu ne der, falan ne der?' diye bakarsak, burada kadın en büyük mağdur oluyor, çocuklar başka bir mağdur oluyor ve büyük bir sıkıntı var. Burada 'zaman aşımı süresince' koyduk ki böyle bir durumda kadın mağdur edilecek bir sonuç ortaya çıkmasın diye, lehine koyduk. O nedenle bu, ülkemizde yaşanan bir sorunu çözmeye dönüktür. Yoksa küçük yaşta evlilikleri teşvik etmeye dönük bir adım atmıyoruz. Mevcut kanunumuz bu anlamda bir kültür oluşturdu. Türkiye genelinde yaklaşık 3-4 bin civarında böyle içeride olan olduğunu değerlendiriyoruz. Bu, Türkiye'nin her yerinde olduğu için de bu cezalar etkin bir kültür oluşturdu ve caydırıcılık da yaptı. Bundan sonra eminim ki aynı şey olmayacaktır."

 AKP'nin 'tecavüze yasal kalkan'ına isyan #TecavüzMeşrulaştırılamaz

Tecavüze kılıfı CNN'de böyle savundu: 13 yaşındaki çocuk evlendirilebilir

Skandal önerge Meclis'te: Cinsel istismara uğrayan mağdur tecavüzcüsüyle evlendirilsin

 

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler