Bakan'dan 'beyin terk' tweetine dava

Ulaştırma Bakanı Lütfü Elvan “Deprem sonrası telefonlarınız çekmezse bakanlığı arayın” sözleriyle ilgili Twitter’da “Zaytung değil! Beyin terk” yazan Twitter kullanıcısına dava açtı. Mahkeme ise davayı sanık lehine sonuçlandırdı. Ancak, mahkeme kararına rağmen Twitter, kullanıcısına tweetini silmeyi “önerdi”.

Yayınlanma: 14.07.2014 - 17:28
Abone Ol google-news

Ulaştırma Bakanı Lütfü Elvan, Twitter’da “Beyin terk” yazan Twitter kullanıcısına dava açtı. Twitter’da “madigudisi” isimli Twitter hesabı, Bakan Elvan’ın "Deprem sonrası telefonlarınız çekmezse bakanlığı arayın" sözlerini “Zaytung değil! Beyin terk” sözleriyle paylaştı. Bakan Elvan’ın direkt şahsına dönük hakaret içermediği gözlemlenen bu twit, bir süre sonra Bakanlık tarafından açılan “hakaret” davasına neden oldu.

MAHKEMEDEN ÇOK ÖNEMLİ KARAR: TWEETLER CEZALANDIRILAMAZ

Bakan: Kişilik haklarım ihlal edildi

İlk önce adı geçen Twitter kullanıcısına, “Twitter Hukuk Ekibi” tarafından mail gönderilerek söz konusu twiti nedeniyle hakkında mahkeme kararı bulunduğu bildirildi. soL'dan Selin Asker'in haberine göre; mailde, “Söz konusu yazışma ile Tweet(ler)inizin Türk hukukunu ihlal ettiği iddia edilmektedir. Bu Tweet(ler) hakkında ileride bir işlem yapmak durumunda kalabiliriz. Kullanıcı hesabınızdan aşağıda belirtilen içeriği gönüllü olarak kaldırmak isterseniz, lütfen bizi derhal bu e-posta mesajına cevap vererek bilgilendiriniz” denilerek davaya konu olan tweet belirtildi.

Ancak mahkeme, Bakan Elvan’ın “kişilik haklarının ihlal edildiği” iddiasıyla yaptığı şikayeti yerinde bulmayıp Twitter kullanıcısı hakkında lehte karar verdi. Mahkeme kararına rağmen, Twitter’ın kullanıcısından söz konusu tweetin kaldırılmasını istemesi ise dikkat çekti.

Mahkeme: Eleştiri kapsamında

Ankara 5. Sulh Ceza Mahkemesi verdiği kararda, “Söylendiği iddia olunan sözler mizahi anlamda eleştirilmesi olarak değerlendirilmelidir. Zira dilekçede de belirtildiği üzere, şahıs kamuya mal olmuş bir kişidir. Bu şekilde bir eleştiriye katlanmalı, tahammül etmelidir. Eğer söylediği iddia olunan sözleri söylememiş ise bu konuda bir tekzip metni hazırlayarak yayınlatmalıdır. Mesaj içeriği doğrudan doğruya şahsı küçük düşürücü ya da zora sokucu bir ifade taşımamaktadır” ifadelerine yer verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler