Bakü'de Türk bayrağının indirilmesi
Azerbaycan'ın İstanbul Başkonsolosu Doç. Dr. Sayyad Adiloğlu Salahlı, Bakü'de Türk bayraklarının yanı sıra Azerbaycan bayraklarının da temizlik amacıyla indirildiğini belirterek, "Bu bayraklar tamir amacıyla indirildi, yeniden yerine dikilecektir" dedi.
Azerbaycan'ın İstanbul Başkonsolosu Doç. Dr. Sayyad Adiloğlu Salahlı, Swiss Otel Grand Efes'te düzenlediği basın toplantısında, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki kardeşlik bağının asla bozulmayacağını, ufak problemlerin her iki tarafın çabasıyla çözüleceğini anlattı.
Bakü'deki Türk Şehitliği'nin yanında bulunan Din Hizmetleri Müşavirliği önündeki Türk bayrağının indirilmesine ilişkin çeşitli yanlış bilgiler bulunduğunu ifade eden Salahlı, şöyle konuştu: "Bayrak krizini daha da abartarak, bundan yararlanmak isteyenler, Türkiye ve Azerbaycan'ın son yıllarda çeşitli alanlarda güçlenmesini istemeyenlerdir. Bakü'deki Türk Şehitliğinde Türk bayrakları indirildiği basında yazıldı. Orada sadece Türk bayrakları değil, Azerbaycan bayrakları da indirildi. Şehitlikte 12 bayrak bulunuyor. Bunların 6'sı Türk, 6'sı Azerbaycan bayrağıdır. Bakü'de Türk bayraklarıyla birlikte Azerbaycan bayrakları da indirildi. Meseleden haberi olmayan Türk kardeşlerimiz çok üzüldü. Bu bayraklar tamir amacıyla indirildi, inşallah daha güzel hale getirilip yeniden o bayraklar yerine dikilecektir. Sorun budur. Bunda niyet arayan insanlara mesele, objektif olarak yansıtılmalıdır."
Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokoller
Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokollerin, kardeş devlet olarak Azerbaycan'ı üzdüğünü vurgulayan Salahlı, şunları kaydetti: "Biz Ermeni ihanetine derinden uğrayan insanlarız. Tarih bakımından, Türkler, Ermeni ihanetine uğrayan bir bölgenin insanlarıdır. Osmanlı İmparatorluğu'nun himayesindeki Ermeniler, ihanette bulunmuşlardır. Bir soykırım ortaya attılar. Halbuki Türkler, o dönemde Ermenilerden daha çok kırıldı. Dünyaya, bir milyon Ermeninin helak olduğunu duyuruyorlar. Tarihçilerden rica ediyorum, o zamanki istatistikleri incelesinler ve Türkiye'de o dönemde ne kadar Ermeni yaşıyordu görsünler. Bir milyon insan öldüyse, bu insanların akrabalarını da sayınca 6 milyon nüfus ediyor. 1915 ile 1923 yılları arasında Türkiye'de 6 milyon Ermeni var mıydı ki, bunlardan 1,5 milyonu soykırıma kurban gitsin? Birinci Dünya Savaşı dönemiydi. Savaş zamanı insan kaybı doğaldı. Çok sayıda milletten ölenler oldu."
İki ülke arasında imzalanan protokollerin Türk dünyasında yaratacağı sıkıntıların gelecekte fark edileceğini savunan Salahlı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Türk bürokratlarının, "Karabağ sorunu çözülmeden sınırların açılamayacağına" ilişkin beyanlarının yerine getirileceğine yürekten inandıklarını sözlerine ekledi.
Diğer konuşmacılar
Azerbaycan Bilimler Akademisi Tarih Enstitüsü Başkanı ve Azerbaycan milletvekili Yagub Mahmudov ise Azerbaycan halkı olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin desteğini her zaman yanlarında hissettiklerini söyledi. Türkiye'nin ile Ermenistan arasında imzalanan protokollerin sıkıntılara yol açabileceğini savunan Mahmudov, "Protokolle tecavüzkar bir devlete kol kanat açıldı. Bu bizi incitir. Türk devletine asla diz çöktüremediler. Türk halkları şimdi daha çok birleşmeli" diye konuştu.
Türkiye Strateji Araştırma Merkezi Başkanı Sinan Uygun da Türkiye ile Azerbaycan ilişkilerinin hassas bir dönemden geçtiğini belirterek, "Bu hassas dönemde hepimize büyük görev düşüyor. Heyet halinde Türkiye'yi gezerek, ilişkilerin bayrak kriziyle bozulamayacağını, ilişkilerin kardeşlik esasına dayandığını anlatacağız" dedi.
Bursa'da oynanan Türkiye-Ermenistan milli maçı öncesi, stat girişine üzerinde "WC" yazılı kutunun içine Azerbaycan bayrağı atıldığını ifade eden Uygun, böylesi bir provokasyonu yapanların bir an önce yakalanması gerektiğini kaydetti. Azerbaycan Kültür Merkezi Derneği Başkanı Celal Mehmethanoğlu da Türkiye-Ermenistan sınır kapılarının Ermenistan Karabağ bölgesinden çekilmeden açılmasının büyük sorunlara yol açacağını iddia etti.
Dünya Azerbaycanlılar Kongresi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Asif Kurban ise yapılan anketlere göre, Azeri halkının gözündeki Türkiye imajının düştüğünü, iki halk arasındaki kardeşlik ve güven duygularının ise her zaman süreceğini söyledi. Gürcistan Suhumi Devlet Üniversitesi'nden Prof. Dr. Guram Marhuliya da, Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokollerin Gürcistan'da hayretle karşılandığını bildirdi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama