Barzani kendisini tek lider sanıyor

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Kandil yönetiminin Abdullah Öcalan’ın başmüzakereci olmasını istediğini bildirdi.

Yayınlanma: 20.11.2013 - 20:32
Abone Ol google-news

KCK yönetiminin çözüm sürecini “tek taraflı” da olsa sürdürme kararlılığında olduğunu aktaran Buldan, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesud Barzani’nin bölgeye yaklaşımı ve Diyarbakır’daki değerlendirmelerine ilişkin ise “Tutumu çok tehlikeli. Kürt halkını birbirine kırdırma politikasıdır. Kürtleri birleştirmesi gerekirken. Barzani’nin bir an önce bu tutumundan vazgeçmesi gerekiyor” yorumunu yaptı.

BDP Grup Başkanvekili bir grup gazeteciyle bir araya gelerek gündeme ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin lideri Mesud Barzani’nin Diyarbakır’da ağırlanmaya hazırlandığı günlerde Kandil’e giderek KCK yöneticileriyle görüşen ekipte de yer alan Buldan, Kandil’in Abdullah Öcalan’ın artık başmüzakareci kabul edilmesini istediğini aktarırken “Öcalan’ın kendisine ciddi bir şekilde yaklaşılması gerektiğini ifade ettiler” dedi. BDP Grup Başkanvekili, örgüt yönetiminin “Bizim cephemizde tek taraflı da olsa bu süreç devam edecek. Süreç bizim açımızdan devam ediyor, Nevruz bildirisinin arkasındayız” dedikleri bilgisini paylaştı.

Mesud Barzani’yi “Ortadoğu’da kendisini tek lider olarak gören bir şahsiyet” olarak nitelendiren Buldan, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Biz Diyarbakır’da yapmış olduğu açıklamadan da şunu çıkarıyoruz; Sayın Öcalan’ın bu sürece katkısını görmezden gelen, onu hiçe sayan, onu yok sayan bir tavır ve tutum var. Barzani’nin bu tutumundan bir an önce vazgeçmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü süreci başlatan taraflardan bir tanesi Kürt hareketidir ve bunun lideri de Öcalan’dır. Barzani’nin de artık bunu görmesi gerekiyor. Sayın Başbakan’la yaptığı görüşmelerden de çkardığımız kadarıyla, bundan sonra hem Rojava’ya ilişkin, hem Öcalan hem de Kürt hareketine ilişkin tavrının devam edeceği yönünde bizde bir algı oluşturdu. Ama bu çok tehlikeli bir tutum. Kürtler açısından çok tehlikeli tutum. Barzani’nin bu tutumundan bir an önce vazgeçmesi gerekiyor. Kürtleri birbirine kırdırma potikasıdır aynı zamanda. Güneyde, kuzeyde, doğuda, batıda Kürtleri birleştirmesi gerekirken... Öcalan her görüşmemizde Kürt halkının birlik ve beraberliğinden bahsederken Barzani tam tersine kendisini bir lider olarak görüp Kürt halkını da birbirine kırdırma politikası güdüyor. O yüzden bu çok tehlikeli bir tutum. Barzani’nin bir an önce bu tutumundan vazgeçmesi gerekiyor.”

Kandil’e gidişleri sırasında HDP Başkan Yardımcısı Sırrı Süreyya Önder’e zorluk çıkarılmasını neye bağladıklarına ilişkin bir soru üzerine Pervin Buldan, “Son günlerde Barzani’nin Kürt hareketine karşı, yine Rojava’ya karşı yaklaşımı ortada. Diyarbakır’a geldiği gün böyle bir tavırla karşılaşmamız bize şunları hatırlatıyor; Barzani Rojava’daki devrime tamamıyla karşı çıkan bir insan. Dolayısıyla bu engelleme ile birlikte aslında Kürt hareketine karşı tahammülsüzlüğünü de ortaya koyuyor. Ben şöyle tahmin ediyorum, Barzani’nin bundan sonraki tavrı da aynı devam edecek. Çünkü Türkiye’de gelip Başbakan’la bazı meseleler hakkında konuştular, anlaştılar hatta. Bu durum biraz sürecek gibi geliyor bana.”

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler