Başkent, spor tesisi fakiri

Başkent Ankara'da ve ilçelerinde, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne (GSGM) bağlı toplam 64 tesis bulunurken, bu rakamın, birçok Avrupa başkentlerine göre ''çok az'' olduğu ortaya çıktı.

Yayınlanma: 25.06.2009 - 08:44
Abone Ol google-news

GSGM yetkililerinden alınan bilgiye göre, başkentte 24 adetle, en fazla futbol sahası bulunuyor. Ankara'da 23 adet spor salonunun yanı sıra, 17 de diğer sporların yapılabileceği spor merkezleri yer alıyor.

GSGM'ye bağlı spor merkezlerinin en eskisi, 1936 yılında yapılan 19 Mayıs Stadı. Yıllardır bir çok heyecana sahne olan, kimi maçlarda sporseverlerin içeri girebilmek için canla başla mücadele ettikleri 19 Mayıs Stadı'nın yıkımı düşünüldüğü bugünlerde, stat, hala Ankara'nın en büyük spor kompleksi olma özelliğini koruyor.

Basketbolun yanı sıra, yıllardır voleybola da hizmet veren Atatürk Spor Sarayı da en büyük olma özelliğini, 2010 Basketbol Dünya Kupası için yapılacak yeni salona bırakmaya hazırlanıyor. Ankaralı futbolseverlerin hala unutamadıkları maçlarını izledikleri Cebeci İnönü Stadı ise kaderine terk edilmiş durumda, yıkılmayı bekliyor.

 

Berlin'deki 70 katı

Nüfusu, yaklaşık 3 milyon 350 bin olan Almanya'nın başkenti Berlin'de, 2 bin 826 açık, bin 668 kapalı olmak üzere, toplam 4 bin 494 spor alanı yer alıyor. Açık spor alanları arasında, 103 adet 400 metre pisti, 320 adet büyük saha, 81 adet jimnastik yapılan çim alanı bulunurken, 663 adet 5 bin metre kareden küçük sahanın yanı sıra, 70 adet 5 bin metre kareden büyük saha da sporculara hizmet veriyor.

Berlin'de ayrıca, bin 148 atletizm alanı, 274 tenis kortu ve 167 spor yapılabilecek diğer alanlar bulunuyor. Çeşitli büyüklükte bin 93 adet spor salonu bulunan Berlin'de, 255 adet çok yönlü spor salonu, 128 adet ''çok küçük'' salon, 170 adet kondisyon ve vücut geliştirme salonu, 22 de kapalı tenis kortu hizmet veriyor. Berlin'de ayrıca, 33 açık, 57 kapalı yüzme havuzu yer alıyor.

Bu rakamlara göre, Berlin'deki yüzme havuzları haricindeki spor tesisleri bile Ankara'daki tesislerin 70 katından fazla görünüyor.

 

Budapeşte, Roma, Atina

Nüfusu, Türkiye'nin neredeyse 7'de 1'i olan Macaristan'ın başkenti Budapeşte'deki spor tesislerinin sayısı da Ankara'dakilerin en az 3 katından fazla. İki milyon nüfuslu Budapeşte'de, UEFA normlarında maç yapılabilecek 11, lig maçlarının oynanabileceği en az 20, amatör maçların oynanabileceği 50'nin üzerinde futbol sahası bulunuyor. Çim sahaların sayısı ise 100'ü buluyor.

Budapeşte'de uluslararası müsabakalara ev sahipliği yapabilecek düzeyde 20'nin üzerinde salon bulunuyor. Bunun dışında, 10'a yakın buz pateni ve buz hokeyi salonu ile uluslararası sutopu ve yüzme müsabakalarının düzenlendiği 20 havuz da sporseverlere hizmet veriyor. Buradaki atletizm pistlerinin sayısı bile 15'i buluyor.

Yunanistan'ın başkenti Atina'daki bulunan sadece yüzme havuzu sayısı ise 122. Bu da Ankara'daki havuzların 30 katından fazla bir rakam olmasıyla dikkati çekiyor.

İtalya'nın başkenti Roma'nın sadece merkezinde 175 spor kompleksi, 300 bini aşkın da çeşitli spor tesisleri bulunuyor. Roma'daki toplam tesis sayısı da Ankara'dakinin 7 katından fazla olmasıyla öne çıkıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler