Başkentteki 'MOBESE noktaları' internete düştü

Ankara'da ''hız ve kırmızı ışık ihlallerini tespit edecek kameraların yerleştirildiği yol ve kavşakların isimleri'', sistem daha devreye girmeden internet üzerindeki çeşitli siteler ve e-posta gruplarında yer almaya başladı.

Yayınlanma: 09.09.2010 - 10:12
Abone Ol google-news

''MOBESE'' olarak adlandırılan ''Kent Güvenlik Yönetimi'' sayesinde Başkent'teki 513 noktaya yerleştirilen yaklaşık 1400 kameranın test çalışmaları sürerken, sistem içerisindeki hız ve trafik ışığı ihlallerini anında tespit edecek olan kameraların bulunduğu yerlere ait bilgiler çeşitli internet sitelerinde yer alırken, kimilerinin de söz konusu bilgileri e-posta gruplarında paylaşıma sundukları tespit edildi.

''Ankara'daki kameralı (hız-ışık) kontrol noktaları'' başlığıyla yer alan listedeki bilgiler, ilçelere göre gruplandırılarak Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Keçiören, Mamak ve Yenimahalle'deki kameraların bulunduğu güzergahlar en küçük ayrıntıya kadar isimlendirildi. Listenin son bölümünde ise ''Hız limiti 70 kilometre olup üstüne geçilmeyecektir'' uyarısı dikkati çekti.
 

'Kameralı Kontrol Noktaları Listesi'nden başlıklar

- Aydınlık: Turgut Özal Bulvarı Adalı Halil Sokak girişi (Samsun yolu Görme Engelliler Okulu ilerisi-AVDES Petrol önü) (HIZ)

- Maltepe: Celel Bayar Bulvarı (Sıhhiye Köprü'den Etiler Orduevi Kavşağı istikameti) (HIZ)

- Cebeci: Plevne Caddesi Aktaş Kavşağı (Ankara Hastanesi önü caddenin Bentderesi'nden gelen yolun kesiştiği kavşak) (HIZ-IŞIK)

- Ulus: Ulus Kavşağı (HIZ-IŞIK)

- Ulus: Bent Deresi Kavşağı, ışıklı kavşak) (HIZ-IŞIK)

- Ulus: Osmanlı Kavşağı (İtfaiye Meydanı Gençlik Parkı önü) (HIZ-IŞIK)
 

'Demek ki sistem caydırıcılığını göstermeye başlamış'

Ankara Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya, internet sitelerinde kamera listelerinin yer almasını ''Demek ki sistem caydırıcılığını göstermeye başlamış'' şeklinde yorumladı. ''MOBESE'' olarak adlandırılan benzer sistemlerin kullanıldığı bir çok ilde, hız ve ışık ihlallerine yönelik kameraların yer aldığı noktalara dair bazı vatandaşların tahminler sonucu kendi kendine listeler oluşturduğu ve bunu internet sitelerinde paylaşıldığına ifade eden Çatalkaya, bu bilgilerin çoğunlukla doğru olmadığını vurguladı.

Sistem üzerinde birbirinden farklı özelliklere sahip kameralar yer aldığını ve bu kameraların teknik özelliklerini vatandaşların bilmesinin mümkün olmadığına dikkate çeken Zeki Çatalkaya, sözlerine şöyle devam etti: ''Bu sistemin en önemli özelliği bir güvenlik sistemi olmasıdır. Sistem, güvenlik, kırmızı ışık, hız, plaka algılama ve araç takibi gibi 8 ayrı bileşenden oluşmaktadır. Trafik boyutu bu bileşenin sadece tek bir unsurudur. MOBESE sadece trafikle ilgili değildir, asıl amacı güvenliktir. Bu sistemle sokaklar 24 saat boyunca gözetim altında tutulacaktır. Kameraların bir kısmı hem hız, hem de kırmızı ışık ihlalini tespit ediyor. Kimi sadece araç plakalarını sorguluyor. Ama vatandaşlarımızın sistemi dikkate alarak daha dikkatli, daha duyarlı olması da memnuniyet vericidir.''

Çatalkaya, ''Kent Güvenlik Yönetimi Sisteminin'' test çalışmalarının sürdüğünü ve 15 Eylülden itibaren tam kapasite ile devreye alınacağını anımsatarak, ''MOBESE, Ankaralı vatandaşlarımızın huzur ve güveninin sağlamak, suç işlemek isteyenlerin caydırılması için kurulan bir sistemdir. Devreye girmesiyle birlikte suçların önemli bir oranda azalmasını bekliyoruz. Polisin, teknolojiye dayalı ve sağlıklı bir çalışma sunmasına yardımcı olacaktır. Tüm bunlara rağmen suç işlenildiği takdirde, suç işleyen kişilerin tespiti ve delilleriyle birlikte adliye sevk edilmesinde önemli bir rol oynayacaktır. Sistem, modern kentlerde olmazsa olmazlardan biridir. İnşallah yakında Başkentimiz de bu sisteme kavuşacaktır'' dedi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler