BDDK Başkanı: Küresel finans merkezi olmakta kararlıyız

Türkiye'nin, küresel ekonomik sistemde dünyadaki birçok ülkeye göre çok büyük avantajlarının bulunduğunu belirten BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben "Bunlardan biri bölgesel ve küresel finans merkezi olma konusundaki kararlılığımızdır" dedi

Yayınlanma: 14.09.2020 - 17:11
BDDK Başkanı: Küresel finans merkezi olmakta kararlıyız
Abone Ol google-news

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben,  kurumun faaliyete geçmesinin 20. yıl dönümüne ilişkin yazılı açıklamada bulundu.

Kurumun kuruluşunun hemen sonra yaşanan Kasım 2000 ve Şubat 2001 krizleri sonrasında sektörün yeniden sorunlu hale gelmesini önleyecek, mevduat sahiplerinin hak ve menfaatlerinin koruyacak ve uluslararası standartlarda güçlü bir bankacılık sektörünün teminini sağlayacak yasal düzenlemelerin güçlendirildiğini belirten Akben, denetim anlayışı ve kalitesinin de geliştirildiğini hatırlattı.

"KRİZLERİ ÖNLEYEN BANKACILIK"

Akben, "2008'de küresel finansal kriz sırasında, 2020'de ise tüm dünyayı saran korona virüsle mücadele kapsamında uygulamaya konulan yenilikçi makro ve mikro ihtiyati tedbirler ile finansal ve reel kesimin rahatlatılması amaçlanmıştır. Kurumumuzun yakın iş birliği ve özverili çalışmaları sonucunda büyümeye katkı sağlayan, krizleri önleyen bir bankacılık sektörüne ulaşılmıştır. Türk Bankacılık Sektörü ve genel olarak finans sektörü, küresel çalkantıların yaşandığı bu süreci basiretli bir şekilde yönetmeyi başarmıştır” dedi.

40 YABANCI OTORİTE İLE DENETİM MUTABAKATI

Türk bankacılık sektörünün uluslararası mali piyasalara sıkı ilişkilerle entegre olmuş bir yapıda olduğunu belirten Akben, bu kapsamda, kurumun 2019 yılsonu itibarıyla 36 ülkeden 40 yabancı denetim otoritesi ile mutabakat zaptının bulunduğunu vurguladı. Ayrıca, uluslararası finansal kuruluşlar ile görüşmeler, toplantılar, ortak eylem planları bilgi alışverişi şeklinde yakın iş birliğinin devam ettiğini bildiren Akben, BDDK'nın uluslararası bankacılık sisteminin ortak düzenlemelerini ve denetimini sağlamak amacıyla kurulan Basel Komite ile yakın temasta olduğunu belirtti.

Akben, BDDK'nın gözetim ve denetim kapsamında; 54 banka, 93 banka dışı mali kuruluş (finansal kiralama, faktöring ve finansman şirketleri) ve 240 diğer kuruluş (varlık yönetim ve bağımsız denetim şirketleri, değerleme ve derecelendirme kuruluşları, yabancı banka temsilcilikleri) olmak üzere toplam 387 kuruluşun faaliyetini sürdürdüğünü bildirdi.

'KÜRESEL FİNANS MERKEZİ' İDDİASI

Mehmet Ali Akben, küresel ekonomik sistemin yeniden şekillendiği, yeni dengelerin oluşturulduğu bu dönemde Türkiye'nin, dünyadaki birçok ülkeye göre çok büyük avantajlarının bulunduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: “Bunlardan biri bölgesel ve küresel finans merkezi olma konusundaki kararlılığımızdır. İçinde bulunduğumuz değişim çağında küresel piyasalarla bütünleşmiş ve uluslararası alanda hizmet ihraç edebilen bir finans sektörünün oluşmasına katkı sağlanması açısından; İstanbul Finans Merkezi çalışmalarının kararlılıkla sürdürülmesi önem arz etmektedir."

3 TRİLYON 258 MİLYAR LİRA KREDİ HACMİ

BDDK'dan yapılan yazılı açıklamada, Türk bankacılık sektörünün gelişimine ilişkin rakamlara da yer verildi. Açıklamada, Haziran 2020 itibarıyla 54 banka bünyesinde 203 bin 658 personel, 11 bin 322 şube ve 5,4 trilyon TL aktif büyüklüğü ile faaliyet gösterdiği bildirildi. Son bir yıllık dönemde yüzde 26,5 büyüme kaydederek finansal sisteme ve ülke ekonomisine olan katkısını sürdürdüğü ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Aralık 2002’de 26 milyar TL özkaynak, 138 milyar TL mevduat hacmi ile 49 milyar TL kredi kullandırmakta olan bankacılık sektörü, Haziran 2020 itibarıyla özkaynaklarını 557,6 milyar TL'ye, mevduatını 3 trilyon 60 milyar TL'ye, kredi hacmini ise 3 trilyon 258 milyar TL'ye çıkarmıştır.”

Açıklamaya göre sektörün Haziran 2020 itibarıyla sermaye yeterliliği oranı yüzde 19,5, çekirdek sermaye yeterliliği oranı yüzde 15,2 olarak gerçekleşti. Haziran 2020 itibarıyla sektörün özkaynak karlılığı yüzde 12,6, aktif karlılığı ise yüzde 1,2 oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler