Bebekler zor duruma düşenlere karşı ilgili

Japon araştırmacıların yaptığı bilimsel bir araştırma, 10 aylık bebeklerin zor durumda kalanlara yakınlık duyduğunu ve bunu sözlü olmayan yollarla ifade edebildiğini gösterdi.

Yayınlanma: 13.06.2013 - 11:27
Abone Ol google-news

Araştırmacılar, geometrik şekillere yönelik hedef ve amaç belirleyebilen bu yaş grubundaki bebeklerin, saldırganlığa verdiği tepkiyi görmek amacıyla hareketli geometrik şekillerin yeraldığı bir video ekranından yararlandı.

Deney sırasında bebeklere, sarı bir küpe saldırarak parçalayan mavi bir topun görütülerini gösteren araştırmacılar, bebeklerin her seferinde mavi top yerine, saldırıya uğrayan kurban durumundaki sarı küpe yönelerek ulaşmaya çalıştığını gözlemledi. Mavi top ile sarı küpün rollerini değiştiren ve görüntülere saldırgan olmayan nötr bir şekil de ekleyen araştırmacılar, bebeklerin yine de kurban durumundaki şekli tercih ettiğini belirledi. Araştırmacılar bu davranışın, bebeklerin kurban durumundaki şekli tercih etmesinin nedeninin, saldırgan roldeki şekilden korkmasından kaynaklanmadığını gösterdiğine işaret etti.

Araştırma görevlisi, gelişim psikolojisi uzmanı Yasuhiro Kanakogi başkanlığındaki Kyoto Üniversitesi ve Toyohashi Teknoloji Üniversitesi'nden bilim adamlarının yaptığı bilimsel araştırma "PLOS ONE" adlı bilimsel dergide yayınlandı.

Bilim adamları, araştırmanın sonuç bölümünde gözlemlerine dayanarak yaptıkları değerlendirmede, "On aylık bebekler, etkileşim halindeki kurban ve saldırganların rollerini değerlendirmekle kalmıyor, aynı zamanda bu değerlendirmeye dayalı olarak zor durumda olanlara gelişmemiş seviyede bir yakınlık hissediyor. Bu basit tercih, onların daha sonraki yaşamlarında tamamen gelişmiş, zor durumdakine yakınlık duyma davranışı için bir dayanak oluşturabilir" ifadesine yer verdi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler