Biga'da 100 bin ağaç kesilecek

Biga Yarımadası’nda planlanan, Çanakkale’nin eşsiz doğasını yok edecek 11 termik santral arasında bulunan Lapseki’deki Kirazlıdere Termik Santralı ve kül depolama alanına ilişkin nihai Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu hazırlanarak askıya çıktı.

Yayınlanma: 25.01.2015 - 21:47
Abone Ol google-news

15 Ocak’ta askıya çıkan ve 10 gün boyunca Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde askıda kalan raporun itiraz süresi bugün doluyor. Projenin bulunduğu orman alanında 56 bin ağaç
bulunuyor. Karabiga’da yapılacak 2 adet Karaburun Termik Santralı için de 21 Ocak günü “Çevresel Etki Değerlendirmesi olumlu” kararı verildi. Pojenin yapılacağı alanda 48 bin ağaç mevcut. Biga’nın bakir koylarına yapılacak 3 termik santral yaklaşık 100 bin ağacı yok edecek.

Holding’e satılan Kirazlıdere Termik Santralı ile Kirazlıdere Endüstriyel Atık (Kül) Depolama Alanı ve İskele Projesi için hazırlanan ÇED raporu, halkın yaptığı tüm itirazlara karşın yeterli bulundu. Kirazlıdere Termik Santralı Entegre Projesi-1’de ana yakıt olarak ithal kömür kullanılacak. İthal kömürün santral tesislerine transferi için santral aşamasında iskele projesi geliştirildi ve ÇED Raporu’nda değerlendirildi. Kirazlıdere Termik Santralı Entegre Projesi-2’de de kömür nakliyesinde bu iskeleden faydalanılacak. Proje alanı Lapseki ilçesinin 26 km doğusunda orman arazisi üzerinde yer alıyor. Tesis, çok sayıda termik santral yapılması planlanan Karabiga’ya da 25 km uzaklıkta.

 

Tatil köyünün dibinde

Proje alanına en yakın yerleşim yeri de yaklaşık 2 km mesafedeki Kirazlı Tatil Köyü. Proje alanının güneydoğusunda yer alan yaklaşık 5 km mesafede Ayırtdere Köyü, doğusunda 5 km mesafede Bekirli Köyü, güneybatısında 5 km mesafede Güreci Köyü, kuzeydoğusunda 6.5 km uzakta Kemer yerleşim yeri ve batısında 9 km mesafede Şevketiye Köyü yer alıyor. Proje sahası Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda çok küçük bir kısmı tarım alanı olmak üzere genel itibarıyla orman alanında kalıyor. Aynı zamanda bölge halkı burada yoğun olarak arıcılık yapıyor. İki projenin de ÇED olumlu raporunun yürütmesi durdurulmuştu.

Yine Doğanlar Holding’e ait olan Karabiga’daki Sarıkaya Karaburun Santralı Yıldırım Holding’e satılmıştı. Proje için verilen ÇED raporunun yürütmesi daha önce durdurulmuş, 1 Aralık’ta tekrar bir ÇED dosyası oluşturularak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde askıya çıkarılmıştı. 160 megawattlık Karaburun Termik Santralı ve 660 megawattlık Karaburun-2 Termik Santralı için yapılan ÇED başvurusuna Çanakkale Valiliği “olumlu” kararı verdi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler