Bilim dünyası Yavuz Nutku'yu törenle uğurladı

Yavuz Nutku'nun cenazesi bugün Boğaziçi Üniversitesi'ndeki törenin arından Levent Camii'nde öğle namazından sonra kaldırılarak Edirnekapı Şehitliği'ndeki Aile Kabrıstanı'nda toprağa verildi.

Yayınlanma: 09.12.2010 - 12:16
Abone Ol google-news

B.Ü.’deki tören ve camideki uğurlamaya ailesinin yanı sıra Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) üyeleri, TÜBİTAK Feza Gürsey Enstitüsü Müdürü O.Teoman Turgut, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Kadir ve öğretim üyeleri, her yaştan çok sayıda öğrencisi, dostları katıldı.B.Ü.’deki törende konuşan; Prof.Dr.Teoman Turgut, İTÜ’den Prof.Dr.Mahmut Ortaçsu, Sabancı Üniversitesi’nden Prof.Dr.Cihan Saçlıoğlu, B.Ü.’den Prof.Dr.Metin Arık ve Prof.Dr.Yılmaz Akyıldız, TÜBA üyesi Yavuz Nutku’nun dünyaca ünlü bir teorik fizikçi olduğunu, vurguladılar.

TÜBİTAK Bilim Ödülü, Phi Beta Kappa Ödülü’ne sahip Prof.Dr. Yavuz Nutku, Bilkent Üniversitesi Matematik Bölümü Başkanlığı, TÜBİTAK Feza Gürsey Enstitüsü kurucu müdürlüğünü yaptı. “İnsanlığın tarihi matematiksel fiziğin tarihidir; ben de buna küçük katkılarda bulundum...” diyen Nutku, Alman Lisesi’ni, Robert Koleji ve Berkeley Kaliforniya Üniversitesi’ni bitirdi.

Şikago Üniversitesi’nde doktora; Maryland ve Princeton’da öğretim üyeliği yapan
Nutku, fiziğin uç noktalarında araştırmacıydı; örneğin gravitasyonel dalgalar, topolojik kütleli gravitasyonel alanlar, tamamıyla entegre edilebilen sistemler üzerinde araştırıyordu... Einstein denklemleri, gravitasyonal çekim, kuantum çekim kuramıyla ilgili çok özel katkıları ve kendi adıyla anılan modelleri ile fiziğe önemli katkıları oldu. Örneğin “Genel görecelikte dinamiğin geometrisi” de bunlardan biriydi. Ülkemizin birkaç rölativite teorisi öncülerinden olan Nutku, “Çarpışan gravitasyonel dalga çözümü” araştırmasını, en önemlisi olarak niteler; bu katkı bilim literatüründe “Nutku-Halil Çözümü” olarak bilinen Nutku, felsefe, resim, sinema, edebiyat, tarih, arkeoloji, evrensel politika konuları ile de uğraştı. Yavuz Nutku seçkin bir bilimci ve insandı. Adı, Yavuz Zırhlısı’ndan geliyordu. Çünkü babası Ord. Prof. Ata Nutku, Cumhuriyet’in gemi sanayisinin kurucusuydu. Kuzeni Prof.Dr.Uluğ Nutku ise felsefe alanında önemli bir yere sahiptir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler