Binlerce uyuyan terör hücresi var

Türkiye’nin Ortadoğu’da yalnız ve kimsenin dinlemediği bir ülke haline geldiğini belirten CHP lideri, “Bu değerli yalnızlık değil uluslararası tecrittir” dedi.

Yayınlanma: 19.01.2015 - 21:59
Abone Ol google-news

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’yi Pakistan’ın Peşaver kentine benzeterek“Türkiye’nin içerisinde, selefi radikal bir ideolojiye mensup binlerce terör hücresinin uyur pozisyonda olduğu herkes tarafından bilinen bir sır. Türkiye için ciddi açık ve yakın bir tehdit. Türkiye bu tehdidi halının altına süpüremez” dedi. Türkiye’nin, Ortadoğu’da yalnızlaştığını kaydeden Kılıçdaroğlu, “Kobani olayları Türkiye’nin uğradığı tecridin daha da derinleşmesine yol açtı. Bu politika tercihi en yumuşak şekilde IŞİD’e verilen utangaç bir destektir” diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün İstanbul Forumu Stratejik İletişim Merkezi (STRATİM) tarafından düzenlenen ve Mercator Vakfı ile Avrupa Birliği delegasyonu tarafından desteklenen 5. İstanbul Forumu’na katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye, Ortadoğu ve dünyanın zor bir dönemden geçtiğini, bu süreçte Türkiye’nin güvenliğine, istikrarına ve
toplumsal barışına yönelik çok büyük tehditlerle karşı karşıya kalındığını söyledi. Toplumun önemli bir kesiminin hem kendi ailesi, hem de ülkenin geleceğine ilişkin kaygılar taşıdığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Türkiye gelecekte çoğulcu, özgürlükçü bir demokrasi mi olacak yoksa Türkiye otoriter baskıcı bir rejime mi dönüşecek” diye sorulduğunu belirtti.

 

‘Türkiye’nin güneyi Peşaver’i andırıyor’

Türkiye’nin Ortadoğu’da yalnız ve kimsenin sesini dinlemediği bir ülke konumunda olduğunu savunan Kılıçdaroğlu özetle şunları söyledi:

“Türkiye’nin pozisyonu değerli bir yalnızlık değil, uluslararası tecrittir. Ve kimsenin Türkiye’yi bu konumda tutmaya hakkı da yetkisi de yoktur. Şu anda Afrika’nın batısından Afganistan’a kadar
uzanan geniş bir coğrafya El Kaide, El Nusra, IŞİD, Boko Haram gibi radikal terör örgütlerinin etki alanı içinde bulunmaktadır. Bugün Türkiye’nin güneyi Pakistan’ın Peşaveri’ni andırmaktadır. Sorunları doğru teşhis edip doğru çözümler bulmazsak sadece Türkiye değil, bütün demokrasiler çok önemli bir terör tehdidinin altında kalacaktır. Türkiye’nin içerisinde selefi radikal bir ideolojiye mensup binlerce terör hücresinin uyur pozisyonda olduğu, herkes tarafından bilinen bir sır. Bu durumun yarattığı yüksek güvenlik riski Türkiye için ciddi açık ve yakın bir tehdittir. Türkiye bu tehdidi görmezden gelerek hareket edemez. Bu sorunu halının altına süpüremez.”

 

AB üyeliği çalışmalarına öncelik verilmeli

Türkiye’nin tüm samimiyetiyle AB üyeliği çalışmalarına öncelik verme politikasına geri dönmesi gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Türkiye örnek bir demokrasi olup bölgenin güvenlik ve istikrarına katkıda bulunacaksa özgürlükleri ve adalet sistemini Avrupa Birliği ile tam uyumlu hale getirmek zorundadır. Zira AB savaşa karşı barışı, yoksulluğa karşı refahı savunanların çok önemli bir projesidir” dedi. Avrupa kamuoyunda Türkiye’nin olumsuz algılandığını ifade eden Kemal Kılıçdaroğlu, “Avrupa Parlamentosu daha birkaç gün önce ezici bir çoğunlukla önemli bir karar aldı. O kararda düşünce, ifade ve basın özgürlüğü konularından Türkiye’ye ağır eleştirilerde bulunuldu. Biz Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini demokrasimiz, ekonomimiz ve toplumumuz için vazgeçilmez bir hedef olarak görüyoruz. Türkiye’de otoriter bir rejim inşa etme hevesinin hız kazandığı bir dönemde AB’yi bir demokrasi çıpası olarak görüyoruz. Demokrasimize çekidüzen verip, Türkiye’yi komşularımız ve İslam âlemi tarafından gıpta edilir bir özgürlükler ülkesi haline getirmeliyiz” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler