Birlikteliğin ve barışın ifadesidir Aşure

Malatya’nın Arguvan ilçesindeki bir Alevi Köyü olan Kızık’ta yedim ilginç bir tesadüfle bu yılın ilk aşuresini. Köyün kadınları koca kazanlarda imece usulü pişirdiler aşureyi, süsleyip püslediler ve ev ev gezerek dağıttılar. Haliyle tanrı misafiri olarak bize de düştü birer kepçe

27 Ağustos 2014 Çarşamba, 15:41
Abone Ol google-news

Paylaşmanın, dayanışmanın, birlikteliğin ve sevginin ifadesidir; bolluk ve bereketin simgesidir Aşure...Tarihi insanlık kadar eski olan bir tatlı. Üstelik sadece İslam kültürüne özge değil, Ermeniler ve Rumlar’da da kaynar aşure kazanları. Buğday, nohut, mısır, pirinç, ceviz, kuru üzüm, kuru kayısı, nar ve diğerleri... Yapılışı zahmetli, tadı mükemmel. Aşurenin içinde onlarca ayrı malzeme vardır, hem ortak bir lezzet yaratırlar hem de kendi farklılıklarını muhafaza ederler, asimile olmazlar. Anadolu topraklarının en özel tadlarından biridir aşure, halkların birlikteliğini ve kendi kültürlerini koruyarak barış içinde yaşamayı ne de güzel ifade eder...

Malatya’nın Arguvan ilçesindeki bir Alevi Köyü olan Kızık’ta yedim ilginç bir tesadüfle bu yılın ilk aşuresini. Köyün kadınları koca kazanlarda imece usulü pişirdiler aşureyi, süsleyip püslediler ve ev ev gezerek dağıttılar. Haliyle tanrı misafiri olarak bize de düştü birer kepçe...

Aşure, Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu günü yapılır. İslami inanca göre Muharrem ayının onuncu günü, Nuh'un Büyük Tufan'dan sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle bu tatlıyı yapmıştır. Temel olarak su, buğday, nohut, toz şeker, kurufasulye, pirinç kullanılır. Süsleme amacı ile ceviz, çam fıstığı, badem, nar, susam ve tarçın gibi kuruyemiş, meyve ve baharatlar ilave edilir.

Aşure, Ermeni ve Rum kültüründe de vardır. Ermeniler, 6 Ocak'ta "anuş-abur" yaparken; Rumlar, buğday, kuru üzüm ve bal ile yaptıkları "koliva"yı kilise kapısında dağıtıp ortasına bir mum diktikleri bir tabakla mezarın başına yerleştirirler...

Nasıl Yapılır?

Malzemeler 

2 su bardağı Buğday

1 su bardağı Nohut

1 su bardağı Kurufasulye

1 su bardağı kuru Üzüm

1 su bardağı İncir

1 su bardağı kuru Kayısı

1/2 su bardağı fıstık

4 su bardağı Şeker

1 yemek kaşığı karanfil

10 - 15 su bardağı Su

 Süsleme için:

1 su bardağı kuş üzümü

Çekilmiş ceviz içi, Antep fıstığı

Tarçın, nar taneleri

Yemeğin Tarifi  

Buğday, fasulye, nohut ve üzümü yıkayıp ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün buğdayı süzüp büyük bir çelik tencereye alın. 15 su bardağı su ekleyip kaynatın. Üzerinde biriken köpüğü bir kevgirle alıp tencerenin kapağını kapatın ve 30 dakika kaynatın. Fasulye ve nohutu süzüp ayrı kaplarda haşlayın.

Buğday taneleri iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 4. 5 saat kısık ateşte arasıra karıştırarak pişirin. Buğdayın suyu un çorbası kıvamına gelmek üzereyken nohut ve kuru fasulyeyi ekleyin. İyice kaynatın. Ardından sırasıyla fıstık, kuru üzüm, karanfil ve dörde bölünmüş kuru kayısıyı ilave edip karıştırın. Birkaç taşım kaynatın. Son olarak şekeri ekleyip 5-10 dakika kaynattıktan sonra incirleri katın ve bir taşım kaynatıp, ateşten alın.Aşure piştikten sonra sıcakken kaselere boşaltın. Soğuyunca üzerini ceviz içi, Antep fıstığı, kuş üzümü, tarçın ve nar taneleri ile süsleyerek servis yapın. İsteğe bağlı olarak gülsuyu da serpebilirsiniz.