Boris Johnson’ı sarsan terk

Brexit krizinin gölgesindeki İngiltere’de çiçeği burnundaki Başbakan Johnson’a, AB’den çıkış stratejisine yönelik kendi partisinden eleştiriler her geçen gün artıyor.

Yayınlanma: 03.09.2019 - 23:10
Abone Ol google-news

İngiltere’de Başbakan Boris Johnson’un Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma süreci Brexit’i hayata geçirmek için parlamentonun “tatilini” uzatma adımının yankıları sürerken dün iktidardaki Muhafazakâr Parti’nin çoğunluğu kaybetmesi siyasi krizi ağırlaştırdı. Dünkü oturum sırasında Muhafazakâr Partili Philip Lee’nin, Liberal Demokrat Parti’ye geçtiği haberi gündeme düştü. Bir sandalyenin eksilmesiyle birlikte Johnson, parlamentoda anlaşmasız Brexit için ihtiyaç duyduğu çoğunluğu kaybetti. Lee, Başbakan Johnson’a yazdığı mektupta “Partide bir kişinin muhafazakârlığı AB’den ne kadar sorumsuzca ayrılmaya hazır olduğuyla ölçülmeye başlandı” ifadesini kullandı.
İngiltere’de gözler milletvekillerinin Brexit konusunda anlaşmaya varmak için zamanlarının daralması üzerine, AB’den anlaşmasız ayrılmaya karşı çıkanların, anlaşmasız Brexit’i önleyecek yasa tasarısında. Ana muhalefet İşçi Partisi öncülüğündeki yasa tasarısına iktidardaki Muhafazakâr Parti milletvekillerinden de destek var. Taslakta Johnson’un anlaşmasız bir ayrılık yerine Brexit’i ertelemek zorunda bırakılması öngörülüyor. Tasarıya göre, Brexit 31 Ocak 2020’ye kadar ertelenebilir.

Erken seçim senaryosu
Başbakan Johnson ise parlamentoda yaptığı konuşmada, “AB’den müzakere edilmiş bir anlaşma ile çıkmak istediğini, görüşmelerin hız kazandığını” savundu. Yasa tasarısının geçmesi durumunda, bunun “Brüksel’e anlamsız bir uzatma için yalvarmasına neden olacağını, bunu asla yapmayacağını” kaydetti.

Dün açılan mecliste tatilden dönen milletvekilleri yaklaşık bir hafta çalıştıktan sonra meclis, Başbakan Johnson’un kararıyla beş haftalığına askıya alınacak. Brexit tarihi olarak belirlenen 31 Ekim’e kadar da parlamento kapalı kalacak. Ülkede erken seçim ihtimalleri de konuşuluyor. İngiliz basınının hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberlere göre, parlamentoda anlaşmasız Brexit’i engelleyecek bir adıma Muhafazakâr Partili milletvekillerinin destek vermesi halinde Johnson erken seçim kararı alabilir. Tarih olarak ise 14 Ekim konuşuluyor.
İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn dün yaptığı açıklamada, “Diğer muhalefet liderleri ile yaptığı görüşmelerin iyi geçtiğini, tasarının geçmesine yeterli sayıda vekilin desteğine sahip olduklarını, erken seçim istediklerini ancak önceliklerinin anlaşmasız Brexit’i önlemek olduğunu” söyledi. Corbyn, “Johnson’ın erken seçimi, anlaşmasız Brexit’e zorlamak için araç olarak kullanmasını engellemeye çalıştıklarını” kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler