Büyük koalisyon ittifakı

İş dünyasından MHP’ye, Batı ülkelerinden HDP’ye etkili tüm çevreler AKP-CHP koalisyonu istiyor. Ancak en büyük engel ‘Erdoğan merkezli’ güven krizi.

Yayınlanma: 14.07.2015 - 06:13
Abone Ol google-news

Seçimin yapıldığı 7 Haziran’ın ardından geçen 5 haftalık sürede koalisyon seçenekleri azalırken, AKP ile CHP arasında kurulacak olası bir koalisyona destek ise arttı. İş dünyası, partililer, Avrupa ülkeleri, HDP ve çok sayıda toplum kesimi yeni bir seçim yerine AKP-CHP koalisyonuna destek vermesine karşın, iki parti arasındaki güven krizi masanın kurulmasını engelliyor. Güven krizinin en ortasında da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan duruyor. CHP’deki “Erdoğan kaygısı”, AKP’deki de “Erdoğan korkusu” iki partinin yol almasının önündeki en önemli engel olarak değerlendiriliyor.

AKP-CHP koalisyonuna ilk destek iş dünyasından geldi. TÜSİAD ve TOBB başta olmak üzere iş dünyasının temsilcileri ülkenin önündeki kritik sorunların çözümü için AKP-CHP koalisyonunun kurulması gerektiğini dile getirdi. Türkiye’nin içerideki otoriterleşme eğilimleri, düşünce, ifade ve medya alanındaki baskılar ve özellikle bölgesindeki dış politikası nedeniyle ilişkilerinin daraldığı Batı dünyasından da AKP-CHP koalisyonuna destek geldi. MHP’li seçeneğin çözüm sürecini tamamen bitireceği ve “savaş hükümeti” olacağı görüşüyle HDP de AKP-CHP koalisyonuna açık destek verdi. AKP içinde de “MHP ile tabanları yakın” tespitlerine karşın özellikle Davutoğlu’na yakın çok sayıda etkili ismin de CHP’den yana olduğu biliniyor. CHP içinde de seçime gitmek yerine AKP ile güçlü bir koalisyon hükümeti yönünde görüş belirtenlerin sayısı arttı.

Güven krizi

AKP’nin MHP ile kuracağı koalisyon seçeneğinin ise geniş toplum kesimlerinden aynı ölçüde destek alamadığı gözleniyor. AKP içinde Erdoğan’ın yol haritası ile hareket eden çevreler MHP ile koalisyon ve erken seçime gidilmesi seçeneklerini aynı ölçüde savundukları kulislerde dile getiriliyor. Bu kadar geniş desteğe karşın AKP-CHP koalisyonunun önündeki en önemli engeli de bu konu oluşturuyor. CHP, 13 yıllık uygulamaları nedeniyle AKP’ye karşı büyük bir güvensizlik içinde. Hatta CHP açısından bu durum tam anlamıyla “güven krizine” dönüşmüş durumda. Kılıçdaroğlu’nun Davutoğlu ile bayram sonrası yapacağı görüşmede güven sorununu aşmak için özel bir güvence isteyeceği belirtiliyor.

İki partinin masaya oturmasının önündeki ikinci önemli engel ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’la ilgili bakış açıları. CHP, AKP ile kurulacak bir koalisyonda Erdoğan’ın anayasal yetkilerine dönüş yapmayıp, hükümet üzerinde “vesayet” görüntüsü oluşturmasından kaygı duyuyor. AKP’de ise Erdoğan’ın çok fazla taviz verileceği için CHP’li bir koalisyonu istemeyeceği korkusu yaşanıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler