Buz müzesi açıldı

Dünyada sıcak iklimde gerçekleştirilen ilk kalıcı buz müzesi özelliği taşıyan 'Magic Ice' 20 milyon dolarlık bir yatırımla açıldı.

Yayınlanma: 23.04.2010 - 08:40
Abone Ol google-news

Türkiye ile Norveç arasında kültür-ticaret köprüsü oluşturacak ve 20 milyon dolarlık bir yatırımla Lofoten Trading şirketi tarafından hayata geçirilen projenin açılışı, Forum İstanbul Alışveriş Merkezi'nde yapıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Selamet, açılışta yaptığı konuşmada, göreve geldiklerinden bu yana daha güzel ve daha yaşanabilir bir İstanbul için çalıştıklarını belirterek, her alanda yapılanlarla ilklere imza attıklarını söyledi.

Hürriyet'in haberine göre İstanbul'un, 8 bin 500 yıllık tarihiyle bir açık hava müzesi görünümünde olduğunu vurgulayan Selamet, şunları kaydetti:
“Üç büyük imparatorluğa başkentlik yapmış bir şehir. Buna rağmen bizdeki müzecilik tarihinin yaklaşık 165 yıl gibi bir geçmişi var. Üzülerek ifade etmek durumundayım ki şehrin bu tarih zenginliğine rağmen gerek özel teşebbüs, gerek kamu olarak müzecilik konusunda yeterli adımı atmamışız. Kaynaklar bize müzeciliğin özel teşebbüs eliyle geliştiğini göstermektedir. Ancak Batıdaki müzeciliğin gelişimine baktığımızda, bizde özel teşebbüsün bu alanda yaptıklarının yeterli olmadığını özellikle ifade etmek istiyorum.”

Büyükşehir Belediyesi olarak bu alanda ellerinden geleni yaptıklarını dile getiren Selamet, Türkiye'nin ve İstanbul'un ilk panoramik müzesi olan “Panorama 1453 Tarih Müzesi”ni, Gülhane Parkı içindeki Has Ahırları restore ederek İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesini şehre kazandırdıklarını anlattı.

Selamet ayrıca, Su Yapıları ve Akeopark müzeleri ile “Planetaryum Müzesi”ni (Gökyüzü Tiyatrosu) kuracaklarını açıkladı.

Norveç'in Ankara Büyükelçisi Cecile Landsverk de en az bin yıl önce meşhur şehir İstanbul ile Nordik ülkeler arasında birtakım tarihi bağlar oluşmuş olması düşüncesinin kendisini gururlandırdığını belirterek, buz müzelerinin Norveç'te özel bir sanat türü haline geldiğini kaydetti.


70 ton buzdan üretilen 34 heykel

Müzede 70 ton buzdan üretilen 34 heykel yer alıyor. 1400 metrekare kapalı alandan oluşan müzeden soğutmalı alana buzdan yapılan bir tünelden geçirilerek giriliyor.

Viking teması işlenen ilk bölümde buzdan yapılan 8 metrelik dünyanın en büyük Viking gemisi, buz heykeller ve İstanbul'a ilk gelen Vikinglerin yol haritası yer alıyor.

İkinci bölümde İskandinavya'nın doğasını işleyerek Kuzey Kutbu havası yaşatılıyor.
Üçüncü bölümde ise yine buzdan yapılmış “Vitamin Bar” yer alıyor. “Vitamin Bar”dan ziyaretçilere özel buz bardaklarda meyve suyu ikram edilecek. Aynı zamanda özel ışık ve efektler sayesinde ziyaretçiler unutamayacakları bir deneyim yaşayacaklar.

Buz heykeller için İsveç'in Jukkasjarvi bölgesinde bulunan Torne nehrinden 70 ton özel buz getirildi. Müzenin duvarları ve tüneller için de İstanbul'dan 100 ton buz temin edildi.

365 gün açık kalacak müze, ılıman bir iklimde hayata geçirilmiş olması açısından bir ilk. Yaz, kış içerisinin eksi 5 derece olacağı müze, özel Eskimo kıyafetleriyle geziliyor.

“Magic Ice”ın, İstanbul'dan sonra Ankara veya Antalya'da da hayata geçirilmesi planlanıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler