Buzdolabına girmeyen sokaklar

Çankaya Belediyesi’nin 1991’de kardeş kent ilan ettiği Şemdinli’de en önemli caddeler 24 yıldır, bu teklifi veren meclis üyesinin, belediye başkanının ve Çankaya’nın adını taşıyor...

Yayınlanma: 13.09.2015 - 13:27
Abone Ol google-news





AKP’li bir meclis üyesinin Çanakkale Belediyesi’nde Diyarbakır’ın Sur ilçesini “yardımlar PKK’ya gidiyor” diye “kardeş kent”ten çıkarmak isterken, terörün en yoğun 1990'ların başında  Çankaya Belediyesi’nin kardeş kent ilan ettiği Şemdinli’de önemli caddelerin adları, halen o dönemki meclis üyesi, başkanı ve Çankaya’ya ait.

Çankaya Belediyesi terörün en yoğun olarak yaşandığı 1991 yılında Hakkari’nin Şemdinli ilçesini “kardeş kent” ilan etti. Ankara’dan ilçeye yardımlar giderken, Şemdinli Belediyesi de, önergenin sahibi SHP’li Meclis üyesi Fatma Çakır, SHP Çankaya Belediye Başkanı Doğan Taşdelen ve Çankaya  isimlerini, ilçenin önemli caddelerine vererek karşılık verdi. Söz konusu caddeler halen aynı adları taşıyor.  

AKP’den, kardeş değiliz önergesi

Kardeş belediye tartışması geçtiğimiz günlerde Çanakkale Belediye Meclisi’nde AKP’li meclis üyesi Tülay Ömercioğlu’nun verdiği önergeyle gündeme geldi. Çanakkale Belediyesi 2012 yılında Diyarbakır Sur Belediyesi ile “kardeşlik protokolü” imzalamıştı. Terör olaylarının artmasının ardından geçtiğimiz günlerde AKP Grup Başkanvekili Ömercioğlu “gönderilen yardımların PKK’ya gittiği” gerekçesiyle kardeş protokolün iptali için önerge verdi. Önerge CHP ve MHP’lilerin “hayır” oyuyla reddedildi.      

Çankaya Şemdinli’de yaşıyor

Çanakkale Belediyesi’nde AKP’li Başkanvikili Ömercioğlu Sur’u kardeşlikten çıkarmak isterken, Diyarbakır’ın Şemdinli ilçesinde ise çok farklı bir tablo yaşanıyor. 1991 yılında Şemdinli’nin kardeş belediye seçilmesi için önerge veren dönemin meclis üyesi avukat Fatma Çakır, önerinin öldürülen SHP Hakkari Milletvekili Cumhur Keskin’den geldiğini belirtti. Keskin’in “Para yok pul yok devlet para vermiyor” dediğini dile getiren Çakır, bunun üzerine belediye meclisine teklif verdiğini kaydetti. Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Karayalçın ile Çankaya Belediye Başkanı Doğan Taşdelen’in harekete geçtiğini belirten Çakır, Şemdinli’ye iş makinesi gönderildiğini, ilçe için yardım malzemesi toplandığını söyledi. Çakır, her zaman Türk ve Kürt kardeşliğini, bu unsurların birlikte yaşamasını savunduklarını belirtti. “Biz kardeşiz, kardeş kalalım” teklifine Şemdinli Belediyesi’nden de olumlu yanıt geldiğini söyleyen Çakır, “Tüm bunlara karşılık benim, belediye başkanımızın ve ilçemizin adı Şemdinli’nin caddelerine verildi. 24 yıldır, kaç belediye başkanı değişti, ne olaylar yaşandı, ancak o isimler aynen duruyor. Bu Şemdinli halkının kardeşliğini, birlikte yaşama arzusunu gösteren güzel bir örnektir. Artık günümüzde yobazdan demokrasi, teröristten barış ve emperyalizden özgürlük bekler hale geldik” diye konuştu.    


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler