Çakmaktepe Enerji Santrali hizmete girdi

İzmir Aliağa'da içten yanmalı motor bazlı dünyanın en büyük gaz yakıtlı elektrik santrali olan Çakmaktepe Enerji Santrali hizmete girdi.

Yayınlanma: 02.10.2010 - 13:59
Abone Ol google-news

285 Milyon Avro'ya mal olan Çakmaktepe Enerji Santrali ve Kombine Çevrim Sistemi'nden, yılda 2 milyon 150 bin megavat/saat elektrik üretilmesi planlanıyor.

Dünyanın en büyük gaz motorlu elektrik santrali Çakmaktepe, İzmir'in Aliağa ilçesinde bulunan Aliağa Organize Sanayi Bölgesinde Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın katıldığı törenle hizmete girdi. İçten yanmalı motor bazlı dünyanın en büyük gaz yakıtlı elektrik santrali olan İzmir Aliağa Çakmaktepe Enerji Santrali 285 milyon Avro'yaya mal oldu. Çakmaktepe Enerji Santrali ve Kombine Çevrim Sistemi'nden, yılda 2 milyon 150 bin megavat/saat elektrik üretilmesi planlanıyor. Santralin ürettiği elektriğin Türk enerji piyasasına satılacağı ve bu şekilde 350 bin meskene elektrik sağlanacağı belirtildi.

Enerji Bakanı Yıldız: "Aliağa, Türkiye'nin yükünü omuzluyor"

Törene katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Aliağa'nın yalnızca kendi ürettikleriyle yetinen değil, Türkiye'nin önemli yükünü omuzlayan güçlü bir ilçe olduğunu belirtti. Bakan Yıldız, "Burada gösterilen performans çok iyi bir performans. Biz her yıl 5-5.5 milyar dolar civarında bir yatırım yapmalıyız ki Türkiye'nin büyüme hızını karşılayalım. Türkiye 26'ncı ekonomiden 8 yıl içinde ilk 17'ye hatta alım gücü pariteleri itibarıyla ilk 15'e giriyorsa 2023'de ilk 10 ekonomi arasında olmayı hedef koymuşsa, o zaman farklı performans ortaya koymak zorundayız. Kamu, özelleşen yapısıyla özel sektörün önünü açacak. Özel sektör de yatırımları gerçekleştirecek" diye konuştu.

Türkiye'nin 2003'de toplam yatırım tutarı 4 milyar dolarken, kendilerinin yalnızca 8 yılda enerji sektörünün dağıtım hizmetlerine yaptıkları yatırım miktarının 4 milyar dolar olduğunu ifade eden Bakan Yıldız, "Elektrik üretiminde kamu ile özel sektör hemen hemen yüzde 50 yüzde 50. Gittikçe özelleştiriyoruz. Üretim şirketlerinin özelleşmesi başlayacak. Üretim hatları kamunun elinde kalmaya devam edecek. Özel sektörün sağlığını düşünen, makul kar etmesini sağlayacak yapıyı oluşturduk" dedi.

350 bin meskene elektrik sağlanacak

Aliağa Çakmaktepe Enerji Üretim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan, doğalgaza dayalı elektrik üretmek amacı ile 4 yıl önce yola çıktıklarını ifade ederek, "Çakmaktepe Enerji Santrali ilk etapta 4 adet gaz motoru ve 34.8 mw kapasite ile kuruldu. Artan ihtiyacı karşılamak amacı ile 2008 yılı başında 2.etap yatırıma başlama kararı aldık. 8 adet gaz motoru ilavesi ile kapasiteyi 105 mw'a çıkarmayı planladık. 6 ay sonra ise yeni bir kararla 28 adet gaz motoru ve 280 mw kapasiteye ulaşmayı hedefledik" dedi.

Akkan, santralin ürettiği elektriğin Türk enerji piyasasına satılacağını ve yaklaşık 350 bin meskene elektrik sağlanacağını belirtti.

"Krizde 285 milyon Avro'luk yatırım yaptık"

2.ve 3.etap yatırımlarını krizin en yoğun hissedildiği 2008 yılı ortalarında başlatarak toplam 285 milyon Avro'luk yatırım yaptıklarını belirten Akkan, toplamda 280 mw kapasiteye sahip Aliağa Çakmaktepe Enerji Santrali ve Kombine Çevrim Sisteminin açılışını yapmanın haklı gururunu yaşadıklarını sözlerine ekledi.

Akkan, "Herkes kriz türküsü söylerken, biz pembe Türkiye'yi hayal ettik. Krizlerden korkarsanız, aydınlık günlerde iş yapamazsınız. Krizlerde yatırım yapacağız. Aydınlık günlerde nemalarını toplayacağız. Bu başarının altında 156 ortağımızın payları var. Bu başarı, payları 1 milyondan 10 milyona kadar olan, sanayiye gönül vermiş İzmirli kahraman işadamlarının bir eseri" dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler