Can nöbeti... Alevilere taciz Suriyeliye linç

Bazı grupların Alevi mahallelerine yönlendirilmesi üzerine mahallelerde nöbet başladı. Malatya’daki Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin önünde polis barikat kurdu, önlem aldı. Konya'da ise dün gece kent merkezinde toplanan AKP'liler, Suriyeli mültecilerin yaşadığı mahalleye girmek istedi. Saldırıda 5 Suriyeli yaralandı.

Yayınlanma: 18.07.2016 - 22:21
Abone Ol google-news

Darbe girişiminin ardından başlayan protesto eylemleri Alevilerin yaşadığı bölgelerde provokasyon tehlikesi de yarattı. Gazi Mahallesi, Okmeydanı, Nurtepe, Gülsuyu ve Armutlu gibi mahallelerde provokasyon girişimleri artarak sürüyor. Gazi Mahallesi’nde önceki gün tekbir getirerek yürümek isteyen grubun mahalle içinde saldırı yapacağı söylentisinin hızla yayılması üzerine, cemevi önünde toplanmalar başladı. Tekbir getirerek yürümek isteyen gruba cemevi önünde toplanan gruptakiler müdahale ederken, evinde oturan Bedriye Özdoğan isimli bir kadın nereden geldiği belli olmayan bir kurşunla bacağından yaralandı. Polis, olayları yatıştırmak için biber gazı ile müdahale ederek önlem aldı. Gazi Mahallesi’nde yaşayan tüm yurttaşlara sağduyu çağrısı yapılırken, gençler ise provokasyona karşı nöbete başladı.

Tekbirli sloganlar

Okmeydanı’nda ise Anadolu Kahvesi ve çevresinde araçlarıyla protesto gösterilerine katılan bazı kişiler tekbir getirerek, “Ak Parti burada, Aleviler nerede” şeklinde slogan attı. Bunun üzerine mahallede bulunan bir grup genç, araçlara taş atmaya başladı. Polis araya girerek güvenlik önlemi almaya çalışırken, araçları taşlayanlara biber gazıyla müdahale etti. Yurttaşların sağduyulu davranmasıyla olaylar büyümeden sona erdirilirken, mahalle sakinlerinden bazı kişiler ise saldırı ihtimaline karşı gece nöbetine başladı. Gülsuyu ve Armutlu gibi mahallelerde de provokasyon girişimi iddiaları üzerine mahalle sakinleri nöbete başladı.

Alevilere taciz Suriyeliye linç

Malatya’da Alevilerin ağırlıkta olduğu Paşaköşkü ve Çavuşoğlu mahallelerine giden gruplar “AKP’liler burada Aleviler nerede?” diye bağırdı ve AKP marşları çaldı. Yaşanan gerilim polisin havaya ateş açmasıyla önlendi. Alevi derneklerinin temsilcileri Malatya Valisi Mustafa Toprak’ı arayarak acil önlem alınmasını istedi, Paşaköşkü’ne çıkan İsmetpaşa Caddesi’nin 100. Yıl Kavşağı ile Paşaköşkü Camii bölgesi ile bazı ara sokaklar barikatlarla araç trafiğine kapattı.

Haziran Hareketi İl Başkanı Ali Amanat, “Son birkaç gündür, darbe protestosu altında gösteri yapan gruplar, konvoylar halinde geçerken, küfür taciz, hakaretlerle Alevi yurttaşların yoğun yaşadığı mahalle ve caddelerde tacizlerde bulunuyorlardı. İlk gün fazla bir şey demedik ama bunlar artınca balkonda oturanlara bile tacizlerde bulunuyor, küfürlerle tahrik etmeye çalışıyorlar. 3. gün sonunda mahallenin de sabrı taştı. En son olarak mahalleye bir kamyonetle gelen grup saldırı girişiminde bulundu. Bu kişiler mahalle halkımızın tepkisi ile geri püskürtüldü. Her türlü darbenin, askeri ve sivil darbe fark etmez hepsine karşıyız. Ancak darbe protestosu bahanesi ile birilerini yok sayma ve ötekileştirme kimsenin haddi değildir. Olay yerine Vali ve Emniyet Müdürü de geldi. Ancak bize yönelik fiili saldırı olursa ve bizleri koruyan da olmazsa öz savunma yapacağımızı söyledik” dedi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) MYK Eğitim Sekreteri ve Malatya Şube Başkanı Songül Tunçdemir dernek binasında düzenlediği basın toplantısında “Bizler, yaşatılmak istenilen kaosun içerisine kesinlikle girmeyeceğiz, bu oyuna gelmeyeceğiz. Ama şu da bilinmelidir ki öz savunma haktır, gerektiğinde bu hakkımızı kullanırız. Bu ülkede yaşayan diğer tüm muhalifler gibi darbelerden çok çeken halklar olarak, niteliği ne olursa olsun bu tür darbeye de diktatörlüğe de karşıyız” dedi.

5 Suriyeli yaralandı

Bazı kişiler Suriyelilerin ev ve işyerlerini taşladı. Konya’nın farklı noktalarında Suriyelilere yönelik saldırıda 5 Suriyeli bıçaklanarak yaralandı.

Otele sığındılar

Konya’nın merkez Karatay ilçesinde Karatay Belediyesi karşısında meydanda önceki gece yarısı Suriyeli sığınmacılar ile ve vatandaşlar arasında kavga çıktı. Suriyeli gençler, kaldıkları otele sığındı. Kavgayı duyan çevre sakinleri de Suriyeli gençlerin kaldığı otelin önünde toplanıp, camlarını taşladı. Suriye gençler de taş atarak karşılık verdi. Otelin önünde toplanan kalabalığın sayısı bir anda bini aştı. Suriyelilerin bulunduğu otele girmek için saldıran ve taş atan kalabalığa polis biber gazıyla müdahale etti. Polis, otelde bulunan yaklaşık 20 Suriyeli genci çevik kuvvet otobüsüne bindirdi. Durumu fark eden kalabalık Suriyelilerin bulunduğu otobüsü taş yağmuruna tuttu. İçinde Suriyelilerin bulunduğu polis aracının bölgeden uzaklaşmasından sonra linç girişiminde bulunanlar yaklaşık 1 saat süren ikna sonucu bölgeden ayrıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler