Çavuşoğlu yalanlandı, tarihe geçti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, kariyerinin en önemli ziyareti olarak kabul edilen ABD ziyaretinde adını tarihe yazdırdı. Obama ile Erdoğan’ın birlikte cami açacağını söyleyen Çavuşoğlu’nu Beyaz Saray yalanladı. Çavuşoğlu ABD’de, havuz medyası dışında basına koyduğu yasakla da tepki çekti.

Yayınlanma: 21.04.2015 - 22:41
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Carnegie’deki konuşmasında, Türkiye’nin içişlerine ve demokrasi standartlarına hiç girmedi ve Ortadoğu ve sıcak çatışmaların olduğu Suriye, Irak ve Yemen hakkında bir diplomat kadar risksiz bir retorik kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bakan olduktan sonraki ilk Washington ziyaretini yaparken, daha önce hiçbir mevkidaşına nasip olmamış bir olayın kahramanı oldu ve henüz Washington’da iken Beyaz Saray tarafından yalanlanan ilkbakan olarak tarihe geçti.

Çavuşoğlu, 16 aylık AB ve dışişleri bakanlıkları kariyerinin en önemli ziyareti olarak kabul edilebilecek Washington DC ziyaretini öncelikle basına kapattı. Bakan’ı sadece AA, TRT ve “Havuz meydası” takip edebiliyor.

Habercilere uygulanan bu sınırlamının, ABD’de işlerin ters gitmesi ihtimaline karşılık uygulandığı sanılıyor. Ne var ki, yağmurdan kaçan Bakan doluya tutuldu.

Geçtiğimiz pazar günü Bakan Çavuşoğlu, başkent Washington’a yarım saat uzaklıktaki Maryland eyaletinde Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi’ni gitti. Burada Türk-Amerikalılar ile görüştü ve Obama’nın Türk Camii açışına katılacağı yolundaki demecini de ilk kez burada verdi. Videoya da alınan Bakan Çavuşoğlu, önündeki bir kağıttan, birkaç hafta önce telefonda görüşürlerken, Obama’nın, Erdoğan’ın teklifi sonrası camiinin açılışını beraberce yapmaya prensip olarak evet dediğini açıkladı.

Saraydan cevap

Haber duyulunca email ile Beyaz Saray’dan böyle bir açılışın gerçekten planlanıp planlanmadığını sordum. ‘Böyle bir şey duymadım ama bakıyım’ diyen bir Beyaz Saray yetkilisinden sonra, kısa sayılabilecek bir sürede, yalanlama açıklaması bu kez Beyaz Saray MGK sözcülerinden Mark Stroh’dan geldi. Bir başka Beyaz Saray kaynağı ise haberin tamamen ‘uydurma’ olduğunu söyledi.

Yalanlama, Dışişleri Bakanı Washington’da olmasına ve bir gün sonra (Salı) Beyaz Saray’da randevusu bulunmasına rağmen yapıldı. Bir müttefik ülke dışişleri bakanının yalanlanması, ismini vermek istemeyen bir yetkili tarafından da yapılabilirdi. Bu, Türk tarafına az da olsa olayı küçümseme imkanı verecekti ancak yalanlama adıyla sanıyla yapıldı.

Özür dilemedi

Bir yıl önce yine Obama’ya atfen Erdoğan tarafından ima edilen ‘Fethullah Gülen’in iadesine ABD sıcak bakıyor’ yalanlamasını isimsiz yetkili ile yaparken, bu kez doğrudan yapıldı.

Bütün bunlara rağmen Çavuşoğlu bir açıklama da yapmadı. Özür dilemedi, bir mazeret de bildirmedi.

Çavuşoğlu’nun, “Obama da açılışa gelecek” şeklindeki sözlerinin, Ankara’da Ak Saray tarafından yaptırıldığı tahmin ediliyor. Demece konu olan camiinin inşaatı bitmek üzere. Erdoğan, bu caminin açılışında Obama ile görülüp şov yapmak istedoiği sanılıyor. Beyaz Saray’dan yapılan bu açıklamadan sonra, Erdoğan’ın istediği gibiWashington’da gelip, bir Camii açılış merasimine katılması daha da güçleşti denebilir.

Camiinin Maryland gibi, Washington’a çok yakın bir yerde yapılmış olmasının doğurduğu sıkıntı, oraya kadar gelecek olan Erdoğan’ın, Beyaz Saray’a da gitmek istemesi ve Obama ile görüşememe olasılığının, camii açılışının önüne geçeceğini herkes biliyor.

Kısacası, henüz tamamlanmış ve söylenenlere göre milyonlarca dolar harcanmış camiinin bu gidişle Erdoğan tarafından açılışı da yapılamayabilir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler