CHP'de aday toto: 4 isim konuşuluyor

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun yarın açıklayacağı cumhurbaşkanı adaylığı konusunda CHP kulislerinde adeta “aday toto” oynanıyor.

Yayınlanma: 02.05.2018 - 22:40
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun yarın açıklayacağı cumhurbaşkanı adaylığı konusunda CHP kulislerinde adeta “aday toto” oynanıyor. İddiaya göre CHP’nin adayını Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu dışında bilen yok, ama günlerdir 4 isim; Muharrem İnce, Yılmaz Büyükerşen, Abdüllatif Şener, İlhan Kesici’nin adaylığı konuşuluyor, tartışılıyor.

Muharrem İnce

Muharrem İnce: Adaylık şansı dün itibariyle yeniden yükseldi. İnce’nin adaylığı halinde, “CHP seçmeninin oylarını üzerinde toplayabilir, tabanı memnun eder ve cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalırsa, Erdoğan’la yarışır” değerlendirmesi yapılıyor. İnce’ye şans tanıyanlar, “Eğer aday olursa, cuma günü salonu ağlatır, coşturur, CHP’yi ikinci tura taşır” görüşünü dile getiriyor. Her ne kadar dokunulmazlıkların kaldırılmasına “ret” oyu kullansa da, İnce’nin en önemli açmazı olarak Kürt seçmenin kendisine oy vermeme olasılığı gösteriliyor.

İlhan Kesici

Kılıçdaroğlu’nun tanımladığı aday profiline uyan bir başka isim olarak İlhan Kesici seçeneği geçen hafta güçlü şekilde gündeme geldi. Hatfa sonu Kayseri’de yapılan il başkanları toplantısında Kılıçdaroğlu’nun yanında olması “aday Kesici mi ?” sorularına neden olmuştu. Kesici’nin artıları olarak sağ seçmenden de oy alabilecek olması, sağ kökenli olsa da uzun süredir CHP milletvekili olması, ekonomi konusundaki uzmanlığı ve sakin üslubu gösteriliyor. Ancak AKP ve İYİ Parti’nin son derece iddialı adaylarla yola çıkarken, Kesici’nin bu yarışta düşük profilli kalacağı yorumu yapılıyor. Kesici’yle seçimin alınamayacağını düşünen CHP seçmeninin Akşener ya da HDP adayı olması beklenen Selahattin Demirtaş’ı ilk turda tercih edebileceği olasılıklar dahilinde gösteriliyor. Bu durumda CHP adayının ikinci tura kalamama riski olabilir.

Abdüllatif Şener

Kılıçdaroğlu’nun geçen hafta kapalı grup toplantısında yaptığı “Adayımız, bir başarı öyküsü olan, ekonomiyi bilen, bilgi birikimi yüksek olan ve ülkeyi bu değerlerle yönetebilecek birisi olacak” tanımını yapmasının ardından ismi gündeme geldi. Şener, muhafazakar tabandan ve Kürtler’den oy alacak isim olarak seslendiriliyor. CHP tabanından da Abdullah Gül gibi sert tepki almayacağı düşünülüyor. Bu görüşü savunanlar, 2007’deki cumhurbaşkanı adaylığı sürecinde dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın, Tayyip Erdoğan ve Abdullah Gül’ün adaylığına karşı çıkarken, Abdüllatif Şener’in sorulması üzerine “Ha o olur” yanıtını verdiğini anımsatıyorlar. Şener’in açmazını ise muhafazakar, AKP kökenli oluşu nedeniyle özellikle laik/sol seçmenin tepkisine yol açabileceği olasılığı oluşturuyor. Tepki oylarının Akşener’e yönlenebileceği yorumu yapılıyor.

Yılmaz Büyükerşen

Eskişehir’de hem Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü, hem de Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Kılıçdaroğlu’nun tariflediği “başarı öyküsü olan” aday profiline uygun olarak nitelendiriliyor. Önündeki en büyük engel olarak yaşı gösteriliyor. Her ne kadar Kılıçdaroğlu, “adayın değil kendisinin kavga edip, koşturacağı”nı söylese böylesine önemli bir seçimde cumhurbaşkanının daha genç, dinamik olması gerektiği görüşünü savunanlar, Büyükerşen’in adaylığına fazla olasılık tanımıyor. Büyükerşen’in yaş kadar önemli bir başka açmazını ise Kürt seçmenin “mesafeli duracağı” endişesi oluşturuyor.

Sürpriz seçeneği

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, cumhurbaşkanı adayının hafta içinde açıklanabileceğini ifade etmişti. Ancak adaylık açıklamasının cumaya ertelenmesi, Kılıçdaroğlu’nun adaylık konusunda yeni bir arayışa girdiği yorumlarına da neden oldu. Kulislerde Kılıçdaroğlu’nun kendi adaylığından nobel ödüllü bilim insanı Aziz Sancar’a, Rıfat Hisarcıklıoğlu’na, akademisyen kökenli isimlere kadar bir çok isim de “sürpriz” olarak sayılıyor. Ancak Kılıçdaroğlu dışında, kamuoyunun tanımadığı ve siyaset dışı bir ismin aday olması halinde CHP’nin adayının ikinci tura çıkmasının son derece zor olduğu yorumu yapılıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler