CHP'de son iki haftada yaşananlar

CHP, iki hafta öncesine kadar sakin bir kurultaya gitmeye hazırlanıyordu. Merkez Yönetim Kurulu'nun(MYK) yapısı değiştirilecek, Genel Başkan Deniz Baykal kurultaydan güçlenerek çıkacaktı. Ancak, beklenen olmadı ve CHP'de bambaşka bir süreç başladı.

Yayınlanma: 22.05.2010 - 12:07
Abone Ol google-news

Deniz Baykal'ın CHP Genel Başkanlığı'ndan istifa etmesiyle başlayan süreçte parti kulislerinde hareketli günler yaşandı. CHP'de "kaset" olayından sonra yaşananların satır başları şöyle:

-6 Mayıs Perşembe geceyarısı, 7 Mayıs'ın ilk saatlerinde TBMM'de Anayasa görüşmelerinin son turu sürerken, Deniz Baykal ve Baykal'ın eski özel kalem müdiresi ve CHP Ankara Milletvekili Nesrin Baytok'a ait olduğu iddia edilen özel görüntülerin internete verilmesi, CHP kurultay sürecini tamamen değiştirdi.

rtesi gün Baykal'ın görüntülere ilişkin bir açıklama yapması beklendi fakat beklenen resmi açıklama yapılmadı. Sadece bir kaç CHP milletvekili olayın "komplo" ve "iftira" olduğunu söyledi.

-8 Mayıs Cumartesi günü CHP'de basın toplantısı yapılacağının açıklanması üzerine özel görüntülere ilişkin bir basın toplantısı yapılacağı beklentisi oluştu. Ancak CHP Genel Sekreteri Önder Sav, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün Baykal'a suikast yaptıracağına ilişkin bir ihbarı açıkladı. Suikast iddiası basında geniş yer buldu ancak Sarıgül, iddiayı hemen yalanladı ve Sav'ı gündem saptırmakla suçladı.

-10 Mayıs Pazartesi günü CHP MYK'nin toplanacağı ve ardından CHP Genel Başkanı Baykal'ın bir açıklama yapacağı duyuruldu. Buna karşın MYK toplanmadı ve saat 13.00'te Baykal'ın basın toplantısı yapacağı duyuruldu. Baykal, basın toplantısında "Bu hukuksuz ve ahlaksız komplo nedeniyle kimsenin beni sorgulamasına izin vermeyeceğim. Eğer bunun bir bedeli varsa ve bu bedel, CHP Genel Başkanlığı'ndan ayrılmaksa, o bedeli de ödemeye hazırım. Benim CHP Genel Başkanlığı'ndan istifa etmem, hiçbir şekilde bu komploya teslim olmak ya da kaçmak anlamına gelmez. Tam tersine bu bir meydan okumadır. Bu anlayışla bugün CHP Genel Başkanlığı'ndan istifa ediyorum" sözleriyle istifa ettiğini açıkladı.

Baykal'ın istifa kararı Türkiye'de şok etkisi yarattı. İlk günden itibaren "Kurultay'da geri dönmek için istifa etti" yorumları da yapılmaya başlandı. Baykal'ın istfasının ardından CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek, Baykal'ın kurultaya gelmeyeceğini açıkladı. CHP il başkanları ilk günden itibaren Baykal'ın arkasında olduklarını ve kurultayda döneceğine inandıklarını açıkladılar.

-11 Mayıs Salı günü; CHP Maltepe İlçe Örgütünden bir grup CHP'li genç de Baykal'ın evinin buluduğu Angora Evleri sitesinin önüne çadır kurarak Baykal dönene kadar açlık grevi yapacaklaklarını açıkladılar.

-12 Mayıs Çarşamba günü CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek'in açıklaması heyecan yarattı. NTV muhabirinin "Baykal'ın aklında Genel Başkanlık için bir isim var mı?" sorusunu Özyürek'in "Öne çıkan isim, herkesin konuştuğu isim Kemal Kılıçdaroğlu" sözleriyle yanıtlaması üzerine haber, "Baykal'ın adayı Kılıçdaroğlu" şeklinde duyuruldu. Özyürek, hemen açıklamasının yanlış anlaşıldığını, Baykal'ın bir adayı olmadığını belirtti. Baykal'ın da "Adayım olursa kendim açıklarım" dediği kulislere yansıdı.

-13 Mayıs Perşembe günü Deniz Baykal istifasının ardından ilk kez evinden çıktı. Evinin önünde açlık grevi yapan gençleri ziyaret eden Baykal, gençlerden açlık grevini sonlandırmasını istedi. Fakat gençler Baykal'ın bu isteğini kabul etmeyerek dönene kadar açlık grevlerini sürdüreceklerini bildirdiler. Baykal, bu ziyaretinin ardından eski CHP'li milletvekili Oya Araslı'nın annesinin cenaze törenine katıldı ve burada Kılıçdaroğlu ile yan yana geldi. Aynı gün, Baykal'ın Kılıçdaroğlu ile cuma günü evinde görüşeceği açıklanıdı.

-14 Mayıs Cuma günü Baykal, evinde Kılıçdaroğlu'nu kabul etti. Kabulün ardından gazetecilere bir açıklama yapan Kılıçdaroğlu, Deniz Baykal'ın CHP'de 'değişim ve uzlaşmadan' yana olduğunu, yönetim kadrolarında bir birlikteliğin olmasını özellikle vurguladığını belirtirken aday olup olmayacağı ile ilgili renk vermedi. Kılıçdaroğlu'nun yakın çevresine bu görüşmeden sonra "Kafam netleşti" dediği öğrenildi. Baykal, aynı gün CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin'i de kabul etti, Tekin de Kılıçdaroğlu'nun Genel Başkan adaydığı konusunda net bir açıklama yapmadı.

-15 Mayıs Cumartesi günü, CHP Gençlik Kolları tarafından Baykal'ın evinin bulunduğu Angora Evleri sitesinin önünde "Baykal geri dön" mitingi yapıldı. Mitingden önce Türkiye'nin dört bir yanından gençlerin Ankara'ya geleceği, katılımın 15 bini aşacağı yönünde açıklamalar yapılmasına karşın katılım 2 bin civarı olması dikkat çekti. Bir grup gencin site güvenliğini aşarak Baykal'ın evinin önüne kadar gitmesi de tatsızlık yarattı.

-17 Mayıs; Kulislerde Baykal'ın geri dönme hesapları yaptığı yönünde yorumlar konuşulurken; Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında Genel Başkanlığa aday olduğunu açıkladı. Adaylığını açıklamasının ardından Kılıçdaroğlu, Genel Sekreter Önder Sav ile görüştü.

Sav, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada "Duygularımızla değil aklımızla hareket etmeliyiz" diyerek Kılıçdaroğlu'nu desteklediğini açıkladı. Sav'ın Kılıçdaroğlu'na verdiği sürpriz destek, MYK'da şok etkisi yarattı. MYK, Genel Sekreter Sav'ı istifaya çağırdı. Ancak Sav, bu çağrıya sert yanıt vererek kendisini görevden alma yetkisinin Parti Meclisi'ndi olduğunu vurguladı ve "Gücünüz yetiyorsa görevden alın" dedi.

-18 Mayıs Salı günü yapılan İl Başkanları toplantısında 77 il başkanı,
Kılıçdaroğlu'nu destekleme kararı aldı. Toplantıda Kılıçdaroğlu'na desteklerini açıklamayan İzmir ve Antalya İl Başkanları da Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceklerini açıkladı.

-19 Mayıs Çarşamba günü 20 kadar CHP'li milletvekiliyle biraraya gelen Baykal, Kılıçdaroğlu'nun adaylığının kendisinden gizlendiğini, Kılıçdaroğlu ismine kendisinin de karşı çıkmayacağını ancak "gizli işler çevrilmesini" hoş karşılamadığını belirtti. CHP Genel Başkanvekili Cevdet Selvi de "Baykal'ın kaderine kırgınlığı var" dedi.

-20 Mayıs Perşembe günü ise özel Ulusal Kriminal Büro uzmanı Uğur Kurtulan, Baykal'a ait olduğu iddia edilen görüntülerin Baykal'a ait olmadığını, çeşitli parçaların biraraya getirilerek montaj yapıldığını açıkladı. Ancak bunun hemen ardından Baykal, "Bu noktada adaylığım söz konusu değil" açıklamasını yaptı.

-21 Mayıs; Cuma günü CHP il başkanları tekrar toplanarak kurultaydaki seçime blok listeyle gidilmesi kararı aldı.


-22 Mayıs; CHP 33. Olağan Kurultayı'nda, CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, bin 249 delegenin bin 246'sının imzasıyla genel başkanlığa aday gösterildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler