CHP'den istifa açıklaması

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, elektrik kesintisine ilişkin, "Şimdi bir sorumlu bulunmuş, TEİAŞ Genel Müdürü görevinden istifa etmiş. Ne kadar kolay. TEİAŞ Genel Müdürü'nün sırtına yüklediler. Enerji Bakanlığı'nın, Enerji Bakanı'nın, Başbakan'ın eski Başbakan'ın sorumluluğu yok. Burada istifa etmesi gereken TEİAŞ Genel Müdürü değil, Enerji Bakanı'nın kendisidir" dedi.

Yayınlanma: 06.04.2015 - 12:55
Abone Ol google-news

Partisinin Manisa Milletvekili Özgür Özel ve İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi ile TBMM'de düzenlediği basın toplantısında gündemdeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, konuşmasının başında biten yasama dönemindeki özverili çalışmaları nedeniyle basın mensuplarına teşekkür etti.

TBMM Genel Kurulu'nun son çalışmasının İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun görüşmeleri olduğunu hatırlatan Hamzaçebi, düzenlemeye CHP'nin katkılarıyla eklenen ya da çıkarılan maddeler hakkında bilgi verdi.

Tasarının gerek Komisyon gerek Genel Kurul aşamasında CHP olarak ciddi katkılar sağladıklarını belirten Hamzaçebi, toplam 42 maddeyi bulan önerilerinin, diğer siyasi partilerin de benimsemesiyle yasaya girdiğini kaydetti.

Hamzaçebi, CHP'nin katkıları ile iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması amacıyla getirilen ancak yasalaşması halinde işçilerin tazminatsız olarak işten çıkarılmasına yol açabilecek olan düzenlemenin ve uzaktan çalışma maddesinin tasarıdan çıkarıldığını, maden işletmelerinde yaşam odaları kurulması önerisinin tasarıya eklendiğini, Soma ve Ermenek kazalarında hayatlarını kaybeden işçilerin ailelerine sağlanan olanakların genelleştirildiğini anlattı.

CHP'nin katkılarının olağanüstü ölçüde olduğunu ve sosyal devlet anlayışını yansıttığını vurgulayan Hamzaçebi, düzenlemede hala eksiklikler bulunduğunu, bu eksikliklerin de partisinin iktidarında mutlaka giderileceğini söyledi.

 

'1047 liralık maaş, Temmuz'da otomatik olarak 1078 liraya yükselecek'

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı ekonomi paketindeki emeklilere yönelik zamma da değinen Hamzaçebi, şunları kaydetti: "Sayın Başbakan dedi ki 'Emeklilerin yüzde 60'ı bundan yararlanıyor'. Sayın Başbakan'ın hesabını ben düzeltmek istiyorum, hesabı yanlış. Türkiye'de 10 milyon 920 bin emekli var. Yüzde 60 oranını esas alırsak 6 milyon 550 bin kişi eder. Algı herkes 100 lira alacak gibi. En düşük SSK emeklisi Ocak 2015'den bu yana 1047 lira alıyor. Bu 100 liralık artış Temmuz 2015'de yürürlüğe girecek. 1047 liralık maaş Temmuz'da, bu düzenleme ile değil, otomatik olarak, yüzde 3'lük enflasyon olduğunu dikkate alırsak, 1078 liraya yükselecek. Yani 22 liralık bir fark kalıyor geriye. 22 liralık bir artış söz konusu. Sayın Başbakan'ın '1100 liraya yükselteceğim' dediği maaş toplam 6,5 milyonluk işçi emeklisi kitlesi için 22 liralık bir artışı ifade etmektedir. "

 

TEİAŞ Genel Müdürü'nün istifası

Elektrik kesintisi nedeniyle TEİAŞ Genel Müdürü Kemal Yıldır'ın görevinden istifa etmesine de değinen Hamzaçebi, "Şimdi bir sorumlu bulunmuş, TEİAŞ Genel Müdürü görevinden istifa etmiş. Ne kadar kolay. TEİAŞ Genel Müdürü'nün sırtına yüklediler. Enerji Bakanlığı'nın, Enerji Bakanı'nın, Başbakan'ın eski Başbakan'ın sorumluluğu yok. Burada istifa etmesi gereken TEİAŞ Genel Müdürü değil, Enerji Bakanı'nın kendisidir" ifadelerini kullandı.

 

'Vali bütün bilgileri aldıktan sonra konuşması gereken insandır'

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Hamzaçebi, milletvekili aday listelerine ilişkin soru üzerine bu konuda çalışmanın yürütüldüğünü ve çalışma sonucunu bugün toplanacak olan Parti Meclisi'nde göreceklerini söyledi.

Hatay ve Adana'da MİT'e ait yardım tırlarının durdurulmasıyla ilgili soruşturmaya ilişkin soruyu da yanıtlayan Hamzaçebi, soruşturmanın kapsamını bilmediğini belirtti. Ancak MİT tırlarının durdurulmasıyla ilgili görüşlerini daha önce aktardıklarını hatırlatan Hamzaçebi, "MİT tırlarıyla bir başka ülkenin iç işlerine karışmaya yönelik olarak Türkiye'nin silah ve mühimmat gönderdiği ortaya çıkmıştır. Bunu bir çok kez konuştuk. tırların aranmasının engellenmesinin gerisinde de bu vardır" diye konuştu.

Bir soru üzerine Fenerbahçe otobüsüne yapılan silahlı saldırıyı kınadığını belirten Hamzaçebi, "Sporda şiddet, silah olmaz. Spor barış, mutluluk, kitleleri kaynaştırmak demektir" değerlendirmesinde bulundu.

Hamzaçebi, "Saldırıyı şüpheli buluyor musunuz?" sorusuna ise "Soruşturma sonucunda ortaya çıkacaktır ama ben bir kişinin aklına koyup yaptığı bir şey olarak değerlendiriyorum. Ama benimkisi bir tahmindir, soruşturma herşeyi ortaya çıkarır" karşılığını verdi.

Trabzon Valisi'nin olaya ilişkin ilk açıklamasını nasıl değerlendirdiğinin de sorulduğu Hamzaçebi, "Vali bütün bilgileri aldıktan sonra konuşması gereken insandır. 'Taş' diyerek olayı küçültmek mümkün değil. Bir silahlı saldırı olduğu açıktır. Sayın Vali herhalde acele etmiş" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler