CHP'li Ağbaba: Grev yasaklamak AKP'nin fıtratında var

130 bin metal işçisinin 2 Şubatta çıkacakları grevin Bakanlar Kurulu kararıyla yasaklanmasına tepki gösteren CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Grev yasaklamak AKP’nin fıtratında var. Milli güvenliğe tehdit olan grev değil OHAL’dir.” dedi.

Yayınlanma: 26.01.2018 - 16:43
Abone Ol google-news

İşçilerin anayasal haklarından olan, AKP tarafından ‘milli güvenliği tehdit edici’ nitelikte görülerek erteleme adıyla yasaklanan grevlere bir yenisi daha eklendi. 130 bin metal işçisinin 2 Şubat'ta başlayacakları grev, Bakanlar Kurulu tarafından yasaklandı.

Metal işçilerinin grev kararı 'milli güvenliği bozucu' görülerek yasaklandı

'Gerekirse 3 ay aç kalırız, yine de greve gideriz'

 OHAL’DE YASAKLANAN 6. GREV

CHP İşçi Sendikaları ve STK’lardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın 'OHAL'i patronlar rahat etsin, işçiler greve çıkamasın' diye kullandıklarını itiraf etmesinin ardından OHAL döneminde 6. grev yasaklama ile karşılaşıldığını kaydederek “OHAL’i emek düşmanı politikalarına alet ediyorlar. Anayasayı ve yasaları askıya, hukuku da ayaklar altına alanlar, OHAL’i herkese sopa göstermek için kullanıyorlar. Metal işçilerinin grevini ‘milli güvenliği tehdit’ adı altında yasaklamak insanların aklıyla alay etmektir. Ortada milli güvenlikle ilgili bir durum yok, işçilerin ekmek kavgası var. Kanunda verilen yetkiyi ve çerçeveyi aşıp haksızca grevleri erteleme adıyla yasaklamak görevi kötüye kullanmaktır. Şu çok açık ki, aslında AKP grevleri mi lli güvenliğe değil, kendisine ve OHAL’e tehdit olarak görüyor, ancak yasak için kılıf buluyor. Grevin iktidar tarafından başlamadan yasaklanmasının nedeni de budur.

 ASIL TEHDİT OHAL’DİR

AKP hükümetleri döneminde çeşitli işkollarında toplam 13 işyerinde 62 bin 250 işçinin grevinin yasaklandığını, OHAL’in ilan edildiği 20 Temmuz 2016’dan beri ise 5 işyerinde 24 bin 200 işçinin grevi “erteleme” adı altında yasaklandığını kaydeden Ağbaba, “En büyük grevlerden biri olan 130 bin kişilik metal grevini yasaklamak da işçiye gözdağı vermek, anayasal haklarına bile müdahale etmek demektir. Milli güvenliğe asıl tehdit, işçilerin örgütlü mücadelesi değil; Anayasa’nın askıya alınması, TBMM’nin işlevsiz hale getirilmesi, güçler ayrılığının tek adam düzenine teslim edilmesidir.” ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler