CHP'li Öztürk aşıyı sordu

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a "Türkiye'nin ithal ettiği ve halen kullanmakta olduğu domuz gribi aşısı başka hangi ülkelerde uygulanmaktadır? Uygulama sonuçları ne olmuştur? Ne gibi yan etkileri olmuştur? "diye sordu.

Yayınlanma: 26.11.2009 - 11:31
Abone Ol google-news

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk Meclis Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, son günlerde domuz gribi virüsüne karşı aşı ile ilgili tam bir kaos yaşandığını söyledi. Sağlık Bakanı'nın aşı olunması gerektiğini söylemesine rağmen Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın sözlerinin kafa karışıklığı yarattığını vurgulayan Öztürk "Domuz gribi aşısı ithal edilmiş ancak aşı yapılıp yapılmayacağı konusundaki kafa karışıklığı nedeni ile aşı olanların sayısı son derece düşüktür. Aşının virüsten daha tehlikeli olduğu, aşıyı kullananların felçten ölüme kadar olan yan etkilerinin bulunduğu, Merkezi Sinir Sistemi tahribatı ve onunla gelen bedensel bozukluklar, damar iltihaplanmaları, felç, anafilaktik şok ve ölüme gibi son derece tehlikeli sonuçlarının bulunduğu uzmanlarca tartışılan konulardır" dedi.  Öztürk Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a şu soruları yöneltti:

"Sayın Cumhurbaşkanı ve Sayın Başbakan'ın Domuz gribi aşısı olmayacaklarını açıklamalarından sonra domuz gribi aşısı olmayanların ve olmayacaklarını söyleyenlerin sayısı çok yüksektir. Toplum sağlığı açısından son derece tehlike oluşturan bu durumun ortadan kaldırılması için Bakanlık olarak ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Türkiye'nin ithal ettiği ve halen kullanmakta olduğu domuz gribi aşısı başka hangi ülkelerde uygulanmaktadır? Uygulama sonuçları ne olmuştur? Ne gibi yan etkileri olmuştur? Bu güne kadar aşı yaptıran kişi sayısının son derece düşük olmasının ve aşı yaptırmayacaklarını söyleyenlerin sayısının son derece yüksek olmasının nedenleri nelerdir? Domuz gribi aşısı yaptıranların sayısının son derece az olmasında, insanların aşı yaptırmakta isteksiz davranmasında başta Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakan olmak üzere kimi bakanların aşı olmayacakları yönünde yaptıkları açıklamaların etkisi olduğu düşünülmekte midir? Halkın domuz gribi aşısına karşı aşırı bir güvensizliğin nedeni nedir? Bu güvensizliği nasıl aşmayı düşünüyorsunuz? Türkiye, bu güne kadar ne kadar domuz gribi aşısı ithal etmiştir? İthal ettiği aşılar için ne kadar ödeme yapmıştır? Daha ne kadar aşı ithal edilecektir? Ne kadar ödenecektir? Domuz gribi ile mücadelenin kişi başına maliyeti nedir? Domuz gribine karşı mücadele, aşı maliyetleri dâhil Türkiye'ye kaça mal olacaktır?"


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler