'Çığ tehlike haritaları' oluşturulacak
Orman ve Su İşleri Bakanlığınca, çığ tehlikesi olan bölgelerin belirlenmesi ve gerekli tedbirlerin alınması için "Çığ Tehlike Haritaları" oluşturulacak.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, can ve mal kaybına neden olabilen çığın oluşabileceği alanların belirlenmesi için tehlike haritaları oluşturulmaya başlandı. Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğünce oluşturulacak haritalarla, çığ tehlikesi olan bölgelerin yerleşime açılması durumunda bu haritalar göz önünde bulundurularak tedbirler alınacak.
ÇEM Genel Müdürlüğünce, 2015-2016'da birisi Trabzon Çaykara'da, diğeri ise Rize Elevit (Yaylaköy) Yaylası'nda olmak üzere iki "Çığ Tehlike Haritası" yapılacak. Doğu Karadeniz Bölgesi'nin dağlık kesimlerinde her yıl farklı büyüklüklerde çığ meydana gelmesi nedeniyle çığ haritası oluşturma çalışması bu bölgeden başlayacak. Haritalar, mevcut yapılaşmaların durumunu ortaya koymak ve planlanan yerleşim yerleri, sanayi ve turizm tesislerinin çığ tehlikesi olmayan alanlara yapılmasını sağlamak açısından büyük önem taşıyacak.
Orman Genel Müdürlüğünce Çoruh Havzası projesi kapsamında bütün havzayı kapsayacak çığ tehlike haritası oluşturması çalışmalarına da devam edilecek.
'Çığ kontrol projeleriyle zararın önlenmesi hedefleniyor'
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin çığ tehlikesi bakımından öncelikli olduğunu belirterek, "Bugüne kadar tamamladığımız 14 çığ kontrol projesine ilaveten 2015-2016 yıllarında Rize bölgesinde bir çığ kontrol projesini daha tamamlamayı planlıyoruz" ifadelerini kullandı.
Çığ kontrol projelerinin genellikle karayolları ve yerleşim yerlerinde hayata geçirildiğinin altını çizen Prof. Dr. Veysel Eroğlu, şu bilgileri verdi: "Bir risk azaltma faaliyeti olan çığ kontrolünde, rüzgar perdesi, kar ağı saptırma duvarları, çelik kar köprüleri gibi tesisler inşa ediyoruz. Tesis edilen bu yapılar oldukça pahalı olmakla birlikte, uygulanan projelerle meydana gelen çığ zararının en aza indirilmesi ya da tamamen önlenmesi hedefleniyor. Çığ kontrol projeleri, ÇEM Genel Müdürlüğü ve OGM tarafından, uygulama ise Orman Genel Müdürlüğünce yapılıyor. Şimdiye kadar hazırlanan 14 çığ kontrolü projelerinden üçünün uygulamasını yaptık, üçünün uygulaması devam etmektedir. Uygulanan bu projelerle çığ zararlarının büyük ölçüde önüne geçtik. Diğer projelerin uygulamasına da en kısa sürede geçeceğiz."
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?