Çin, 500 üründe gümrük vergisini kaldırdı

Çin'in, 2005 yılından bu yana Afrika'nın fakir ülkelerine bazı ürünlerde sıfır gümrük vergisi statüsü tanıdığı, şu anda bu ürünlerin sayısının 500'i bulduğu ve Çin'in Afrika'dan ithal ettiği bu tercihteki ürünlerin hacminin 900 milyon ABD dolarına yaklaştığı bildirildi.

Yayınlanma: 06.10.2009 - 09:56
Abone Ol google-news

Çin Uluslararası Radyosu'nun haberine göre, Çin Ticaret Bakanlığı'na bağlı ilgili birimler tarafından yapılan açıklamada, Afrika'nın fakir ülkelerinin Çin'e ihracatını artırmak amacıyla, Çin'in bu uygulamaya devam edeceği belirtildi.

Çin'in 53 Afrika ülkesiyle ticaret yaptığı 2000 yılından bu yana, Çin ve Afrika arasında gerçekleşen ticaretteki yıllık artışın yüzde 30'u aştığı kaydedildi. Ayrıca Çin ve Afrika arasındaki ikili ticaret hacminin 2008 yılında ilk kez 100 milyar ABD dolarını geçtiği, bunun 2000 yılına göre yaklaşık 10 katı artış anlamına geldiği ifade edildi.

Çin'in Afrika ilgisi

Özellikle son 20 yılda ekonomisinde ciddi gelişmeler kaydeden Çin büyüyen enerji açığını Afrika ülkelerindeki zengin petrol kaynaklarıyla karşılamaya çalışıyor.

Petrol'ün yanı sıra bakır, kereste, doğal gaz, çinko, kobalt, demir gibi doğal kaynaklara sahip olan Afrika ile ilişkileri gittikçe artıran Çin, kıtanın birçok ülkesinde büyükelçilikler açarken global ölçekli büyük Çin şirketleri de Afrika'da ortaklıklar yoluyla ticarete hakim olmaya çalışıyor.

Kömürden başka doğal kaynağı olmayan Çin, Afrika ülkelerinde ikili anlaşmalar yoluyla Mozambik'ten kereste, Sudan'dan petrolü, Zambiya'dan bakır madenlerini, Zimbabve'den uranyumu direkt yatırım yaparak almaya başladı.

Anlaşmalar yoluyla bu doğal kaynaklara ulaşan Çin, Afrika ülkelerinde yatırımı da ihmal etmeyerek bir çok bina ve altyapı çalışmasını doğal kaynaklara ulaşmak için inşa ediyor.
Çin aslında Afrika'da klasik sömürü politikası uygulamakla suçlanan Çin, fakir ülkelere büyük ticaret anlaşmalarını, fakir bölge halklarına yaptığı yardımlarla birleştiriyor.

Afrika-Çin ticari ilişkileri uluslararası "kazan-kazan" stratejisine göre belirleniyor. Çin, kıtanın doğal kaynaklarını kendi ekonomisini güçlendirmek için kullanırken Afrika ise doğal kaynaklarına karşılık yabancı sermaye ile hızla gelişiyor ve ekonomik ve sosyal yatırım kıtaya gelmiş oluyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon