Cinsellik kriz tanımadı

Türkiye’de “aşk ve cinsellik” ekonomisi 2010’da krize karşın büyümeyi sürdürdü. Flört sitelerinin büyüklüğü 20 milyon dolara ulaşırken Sevgililer Günü döneminde kredi kartlarından 642 milyon TL’lik harcama yapıldı.

Yayınlanma: 09.03.2011 - 07:21
Abone Ol google-news

Aylık iş ve ekonomi dergisi CNBC-e Business, mart sayısında aşk ekonomisini ele aldı. Haberde, sinemanın, müziğin, şiirin, edebiyatın, kısaca tüm sanat dallarının gözbebeği olarak nitelenen aşk ve cinselliğin ciddi bir sektör doğurduğu ve bu sektörün hiçbir ekonomik krize kolay kolay boyun eğmediğine işaret edildi.

Haberde dünyadan ve Türkiyeden ilginç bilgilere yer verildi. İşte bunlardan bazıları:

Türkiyede 2009da olduğu gibi geçen yıl da 7.2 milyon kutu prezervatif satıldı. Buradan elde edilen tahmini ciro 65 milyon TL oldu.

googleda aşk kelimesinin İngilizce karşılığı love aratıldığında 1 milyar 170 milyon, sex kelimesi aratıldığında ise 747 bin yanıt çıkıyor.

Bankalararası Kart Merkezinin 2010a ilişkin kredi kartı kullanım bilgileri rakamlarına göre Sevgililer Günü döneminde 642 milyon TLlik harcama yapıldı.

Elif Şafakın Aşk romanı 500 binden fazla baskı yaptı. Yaklaşık 2 milyon TLlik telif geliriyle Türkiyenin en çok kazanan yazarı oldu.

Dünyada flört sitelerinin ulaştığı büyüklük yaklaşık dört milyar dolar. Türkiyede ise pazarın büyüklüğü 20 milyon dolar.

Fantezi çamaşırlar

Türkiyedeki yaklaşık 2.5 milyar dolarlık iç giyim sektörünün yüzde 30unu, cinselliğin öne çıktığı fantezi çamaşırlar oluşturuyor.

Güzellik amacıyla bıçak altına yatanlar, dünyada 70 milyar dolarlık bir ekonomi yaratıyor. Burun, göğüs büyütme ve liposuction ameliyatları plastik cerrahinin ilk üç sırasını oluşturuyor.

Türkiyede estetik operasyonlara harcanan para ise yılda 2 milyar dolar civarında.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler