Çok özel koruma

Bakanlar Kurulu, Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Yönetmeliği’nde değişiklik yaparak, nükleer santral tesislerini “özel güvenlik bölgesi” ilan etti.

Yayınlanma: 20.12.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

Bu yönetmelik değişikliği ile Mersin’de inşaa edilecek Akkuyu Nükler Akkuyu Nükleer Güç Santrali Sahası ile Sinop’ta yapılması planlanan nükleer santral artık özel güvenlik bölgesi kapsamına girdi. Yönetmeliğe göre bu iki santralin dış sınırlarından 1 km’lik çevresi ile denizden 2 millik kısmına girilemeyecek. Bu bölgelerde fotoğraf ve filminin çekilmesi, harita, resim ve krokisinin yapılması, not alınması da yasaklandı. Ancak nükleer santral alanları, yabancı ülkelerdeki şirketlere satılabilecek.

Bakanlar Kurulu tarafından yapılan yönetmelik değişikliği ile “özel güvenlik bölgeleri”nin tanımı, “Kamu ve özel kuruluşlara ait stratejik değeri haiz her türlü yer ve tesislerin dış sınırlarından itibaren en fazla 400 metre, nükleeer tesisler ve eklentilerinin dış sınırlarından itibaren en fazla bir kilometreye kadar geçen noktaların birleştirilmesiyle tespit edilen alanlardır” şeklinde yapıldı. Mevcut yönetmelikte, Türk uyruklu kişilerin kullanımındaki hava araçlarının ikinci derecede hava askeri yasak bölgelerinde uçmasına izin veriliyordu. Ancak değiştirilen yönetmelik ile nükleer tesisler kapsam dışında bırakıldı. Yönetmeliğe, “Ancak, nükleer santraller üzerinde tesis edilen ikinci derece hava askeri yasak bölgelerde Türk uyruklu kişilerin kullanımındaki her türlü hava araçlarının uçması veya altında bulunan mahallere inmesi yasaktır” ifadesi eklendi.

Yönetmeliğe göre özel güvenlik bölgesi koruması önerisini valilikler İçişleri Bakanlığı'na iletecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler