Cumhurbaşkanı Gül: Ermenistan süreci desteklemeli

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ve Ermenistan arasında imzalanan protokollere ilişkin, protokollerin imzalanmasında hiçbir yabancı baskının olmadığını belirtti ve Ermenistan'ın Fransa'da yaşayan Ermenilerine destek vermek istiyorsa bu süreci desteklemelerinin gerektiğini vurguladı.

Yayınlanma: 19.10.2009 - 12:34
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkiler ile ilgili Le Vif/L'Express dergisinin sorularını yanıtladı.

Gül, Türkiye ve Ermenistan arasında imzalanan protokollere ilişkin, "Anlaşmazlıklar konusundaki bu açılım uluslararası baskılar nedeniyle mi mümkün oldu?" sorusuna, "Yabancı hiçbir baskı olmadı. Bizim politikamız bu bölgeye güvenlik ve istikrar getirmeyi, komşularımızla iyi ilişkiler kurmayı ve şimdiye kadar dokunulmamış sorunları çözümlemeyi amaçlıyor. Herkes kendi halkını tatmin etmeye çalışıyor ve iş birliği yolunu seçiyor. Diğer taraftan sürüncemedeki sorunlar her an alevlenebilir. Bunu Gürcistan ve Rusya arasında gördük. Kafkasya sorunu çözümlenmelidir" yanıtını verdi.

Gül, Türk-Ermeni sınırının ne zaman açılacağının sorulması üzerine de, "Dışişleri Bakanlarının imzaladığı protokollerin parlamentolar tarafından onaylanması gerekiyor. Bir Türk atasözünün söylediği gibi, 'İyi niyet iyi sonuç getirir' Umarım ki herkes iyi niyetli olacaktır" şeklinde konuştu.

Öte yandan Gül, bir başka soruya da sınırların açılmasıyla birlikte, her konuda normalleşmeye gidileceğini vurgulayarak, "Kafkasya'da barış, iş birliği ve istikrar forumu projemiz Ermenistan için de geçerli" yanıtını verdi.

"Geniş çaplı ve uzun vadeli düşünmek gerek"

Cumhurbaşkanı Gül, söz konusu protokollerin imzalanmasında Türkiye'nin herhangi bir ödün verip vermediğinin sorulması üzerine, bu terimlerle düşünmek istemediğini ve bu şekilde hiçbir zaman barışa ulaşılamayacağını, geniş çaplı ve uzun vadeli düşünmek gerektiğini ifade etti.

Gül, ABHaber'e yansıyan makalede yer alan, "Ama bu protokoller, Ermeni birliklerinin bulunduğu Dağlık Karabağ'daki statükoyu donduruyor. Bu Ankara'nın ödünü değil mi?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:
"Bir ülkenin başka bir ülkenin topraklarını askerî işgalini hiçbir ülke kabul etmemeli. Bu sorun diyalogla çözümlenmeli. Tekrar ediyorum, görüş açımızı genişletelim. Neden Ermenistan ve Azerbaycan ilişkilerini geliştiremesin?"

Gül, Ermeni diasporasından protokollere yönelik gelen tepkilerin hatırlatılması üzerine şunları söyledi:
"Ermeniler arasındaki sorunları değerlendirmem söz konusu olamaz. Ancak bir iş birliği çağrısında bulunuyorum. Fransa'da yaşayan Ermeniler Ermenistan'dan uzakta. Ermenistan Ermenilerine destek vermek istiyorlarsa bu süreci desteklemelidirler. Bunu söylemek istemem ama, Washington ya da Paris'te yaşayıp da Ermenistan'daki kardeşlerinin geleceğini umursamamak çok kolay olur. Sürekli eski düşmanlıkların hatıraları ile yaşayacak olsaydık, Fransa ve Almanya hiçbir zaman barışamazdı ve Avrupa, bugün yaptığı gibi birlik yolunda ilerleyemezdi."

Gül ayrıca, Ermenistan politikasını yürütülürken kesinlikle AB'yi düşünmediklerini de vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler