Cumhuriyet, 89 yıllık gurur

Cumhuriyet gazetesinin 89. kuruluş yıldönümünü kutluyoruz. İstanbul'daki kutlama Beşiktaş Fulya Yapı Endüstri Merkezi'nde saat 19.30'da yapılacak.

Yayınlanma: 07.05.2013 - 07:06
Abone Ol google-news

Adını Mustafa Kemal Atatürk’ün verdiği Cumhuriyet gazetesi 89. yılını kutluyor. Türkiye Cumhuriyeti ile yaşıt Cumhuriyet gazetesi sıkıyönetim dönemlerinde baskıyla karşı karşıya kaldı, 12 Eylül askeri darbesi döneminde birçok kez yayını durduruldu, yazarları öldürüldü, tutuklandı, bombalandı.

Cumhuriyet gazetesinin 89. kuruluş yıldönümü, bugün Şişli’deki “Yapı Endüstri Merkezi Fulya Mahallesi Yeşilçimen Sokak No: 12-430 Fulya/İstanbul” adresinde saat 19.30’da törenle kutlanacak. Törende Yunus Nadi 2013 Ödülleri de sahiplerini bulacak. Cumhuriyet gazetesi, 7 Mayıs 1924’te “Cumhuriyet, yalnızca Cumhuriyetin, bilimsel ve yaygın ifadesiyle demokrasinin savunucusudur” ilkesiyle yayın hayatına başladı. 7 Mayıs 1924’ten günümüze değin geçen 89 yılda Türkiye’de ve dünyada yaşanan gelişmelere tanıklık etti, ülkenin toplumsal ve siyasal tarihini yansıttı.

Uğur Mumcu, Onat Kutlar, Ahmet Taner Kışlalı, Cavit Orhan Tütengil, Muammer Aksoy, Bahriye Üçok gibi Cumhuriyet’in önemli kalemleri katledilerek susturuldu, gazete birçok kez bombalı saldırılara hedef oldu. Cumhuriyet gazetesi yazarı ve CHP Milletvekili Mustafa Balbay, 4 yıldır tutuklu olarak yargılanmaya devam ediyor.

Tüm baskılara karşın Cumhuriyet gazetesi ilk günden bugüne değin hiç değişmeyen “Gazetemiz ne hükümet gazetesi ne de parti gazetesidir. Cumhuriyet yalnızca Cumhuriyetin, bilimsel ve yaygın ifadesiyle demokrasinin savunucusudur. Cumhuriyet ve demokrasi fikir ve esaslarını yıkan ve yıkmaya çalışan her kuvvetle mücadele edecektir” yayın ilkesi ve okurlarının desteğiyle yoluna devam ediyor.

 

Duayen gazeteci Yunus Nadi

Gazeteciliğe 1900’de “Malumat” gazetesinde başlayan Yunus Nadi, 1901 yılında 2. Abdülhamit’e karşı “gizli bir derneğe girmekle” suçlanarak Midilli Kalesi’nde üç yıl hapse ve sürgün cezasına mahkûm edildi. 2. Meşrutiyet’in ilanından sonra İstanbul’a gelen Nadi, İkdam ve Tasvir-i Efkâr gazetelerinde yeniden yazmaya başladı. Nadi, 1918 yılında Yeni Gün gazetesini çıkarmaya başladı. Ulusal direniş hareketini destekleyen gazete baskı altında çıkarılıyordu. Yunus Nadi, 2 Nisan 1920’de gizlice İstanbul’dan ayrılarak kurtuluş Savaşı’nı desteklemek amacıyla Ankara’ya geçti. Matbaa da Ankara’ya taşındı. Nadi, 23 Nisan 1920’de TBMM’ye milletvekili olarak girdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler