Cumhuriyet'in Kuruluşu...

Yayınlanma: 03.11.2009 - 07:10
Abone Ol google-news

Cumhuriyetin kuruluşu, 19 Mayıs 1919da başlayan Ulusal Kurtuluş Savaşından sonra, bu büyük devrimci ve kurtarıcı hareketin ikinci aşamasıdır.

Ayrıca bu olay yalnız Türk tarihi için değil, dünya tarihi için de etkileri ve tepkileri ile önemli bir olay olarak tarih sayfalarında yerini almıştır. Türk toplumunun Mustafa Kemal Atatürkün önderliğinde çağdaş uygarlık yörüngesine girmesinin de akılcı bir simgesidir.Bu bağlamda Birinci TBMM 23 Nisan 1920de toplanmıştır.

Cumhuriyet ise bu tarihten üç buçuk yıl altı gün sonra 29 Ekim 1923te ilan edilmiştir. İşte bu Meclis’in ulus yazgısını üstlenmesi, Mustafa Kemal Paşayı kendisine başkan seçmesi Türk ulusunun bağımsız, koşulsuz, kayıtsız egemenliğini bütün dünyaya duyurmasının bir belgesidir. Daha o zaman adı söylenmeksizin Cumhuriyetin ilanının çoban yıldız gibi bir işaret fişeğidir.

Mustafa Kemal Paşa 24 Nisan 1920de yaptığı konuşmada: Kesin zafere ulaşılıp İstanbul kurtarıldıktan sonra Padişahın durumu TBMMce konulacak yasa ile belirleneceköngörüsünde bulunmuştur.

Böylece Padişah TBMM ve Türk ulusunun vereceği karara uymak zorunda bırakılmıştır ki, Cumhuriyetin kuruluşunun ayak seslerinin gelişi bundan daha iyi anlatılamazdı.

Mustafa Kemal Paşa milletin işlerine el konulmasını ve bir kabine kurulmasını istemi, 25 Nisan 1920de bir kabine kurulmuş ve Cumhuriyete giden yolun ilk aşaması tamamlanmıştır.20 Ocak 1921 günü ilk anayasanın kabulü ile Egemenlik kayıtsız, koşulsuz ulusundur. Yürütme ve yasama yetkisi Türk ulusu adına TBMMde toplanmıştırilkeleri ile tünelin ucundaki ilk ışıklar da görünmüştür.

23 Nisan 1921de TBMM açılışının ilk yıldönümünde 112 sayılı yasa ile 23 Nisan günü ulusal bayram ilan edilmiş Cumhuriyetin kuruluşuna giden yola yeni bir köşe taşı daha konmuştur.24 Temmuz 1923te Lozan Barış Antlaşmasının TBMMde kabul edilmesiyle Misak-ı Milli hudutları belirlenmiş, T.C. Devletinin kuruluşunda önemli bir eylem daha gerçekleştirilmiştir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler