Damat için bütün ülke engellendi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a ait olduğu iddia edilen e-postaların yüklendiği Dropbox, Google Drive ve One Drive depolama sistemleri sansürlendi. Prof. Dr. Yaman Akdeniz, “Bu, Türkiye’nin yüzde 99’unun dosyalarına erişememesi anlamına geliyor” dedi. Tepkiler üzerine yasaktan dün akşam vazgeçildi.

Yayınlanma: 09.10.2016 - 10:12
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın e-posta hesaplarını ele geçirdiğini iddia eden RedHack’in, yayımladığı e-postaları yüklediği paylaşım platformları Dropbox, Google Drive ve One Drive hafta sonu sansürlendi.

Berat Albayrak’a ait iCloud hesabının ele geçirildiği iddia edilmiş, bu hesaba bağlı e-posta hesabındaki yazışmalar Twitter üzerinden yayımlanmıştı. E-postalar sonrasında Doğan Medya’nın tepe yöneticisi Mehmet Ali Yalçındağ istifa etmişti.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz’e göre Dropbox, Google Drive ve Microsoft’un One Drive bulut dosya depolama sistemlerine erişim engellenmesi demek Türkiye’nin yüzde 99’unun dosyalarına erişememesi anlamına geliyor.

Akşam vazgeçildi

1.5 gün süren Türkiye’nin tamamının etkileneceği yasaktan yapılan uyarılar üzerine dün akşam saatlerinde vaz geçildi. Erişimin neden engelendiği ile ilgili resmi bir açıklama ise yapılmadı.

Dünyanın en büyük bulut depolama servislerinden Dropbox ve Google Drive erişimi engellendi. Bu çerçevede, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesindeki Erişim Engeli Kararları Görüntüleme ekranında yayımlanan resmi karara göre Google’ın bulut depolama servisi Google Drive hakkında 5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun uyarınca, Kurum (BTK) tarafından “İdari Tedbir” uygulanıyor.

Son yıllarda internetin gelişimi ile birlikte şirketler, devlet kurumları ve bireyler de bilgilerini bulut depolama servislerini kullanarak muhafaza ediyor. Drive ve Dropbox kullanıcıları 1.5 gün boyunca kendi hesaplarına giremedi. Yasağın haftasonuna denk gelmesi bankalar, şirketler ve diğer kurumların ciddi sıkıntı yaratmadı. Uzmanlar yasağın kaldırılmasının nedenini hafta içi yaşanabilecek kriz korkusu olduğunu belirttiler.

‘İtiraz edeceğiz’

Prof. Dr. Yaman Akdeniz’e göre kodlama için kullanılan ve birçok proje ve şirketin alt yapısında kullanılan Github’ın da engellenmesi bugünden itibaren Türkiye’de çok ciddi sorunlara yol açacak. Bu tip yasakların devam etmesi halinde Türkiye’de sosyal ve profesyonel anlamda iş yapılamaz hale geleceğini vurgu yapan Akdeniz, yasağa karşı ne yapılabileceği konusunda da “BTK’nin verdiği idari tedbir kararı ve arkasından 48 saat içinde Sulh Ceza Hâkimi tarafından verilecek olan onaylama kararlarına engellenen şirketler ve bu sistemlerin kullanıcıları tarafından itiraz edilebilir. Biz (Yaman Akdeniz ve Kerem Altıparmak) bu kararlara itiraz etmek için hazırlığa başladık ve bu engellemeler devam ederse kullanıcı sıfatı ile itiraz edeceğiz ve hukuki süreci başlatacağız” diye konuştu. Akdeniz, bu engellemelerin de AİHM kararları ile Anayasa Mahkemesi’nin yakın dönem Twitter ve YouTube kararları ışığında sadece sansür olarak tanımlanabileceğini vurguladı.

ENGELLİ SİTE SAYISI ARTIYOR

Engelliweb’in verilerine göre şu anda Türkiye’de yasaklı ya da engelli site ve alan adı sayısı 114 bin 575 bin civarında. Engellenen sitelerin yüzde 93’ü Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından yasaklandı.

Öte yandan Google Drive sayesinde dosyalarınıza her yerden ulaşabilirsiniz. Google Drive, gmail uzantılı her mail adresi ile kullanabileceğiniz bir Google hizmetidir. Google Drive’a eklediğiniz belgelere telefondan, tabletten, evdeki bilgisayarınızdan, iş yerindeki bilgisayarınızdan hatta her hangi bir yerde başka bir bilgisayardan ulaşmanız mümkün. Başka bir kullanıcı ile dosya paylaşımı yapmanız mümkün, anlık olarak Excel, Word, sunum dosyaları üzerinde paylaşılan kişi ile birlikte işlem yapabilirsiniz. Fotoğraflarınızı, hikâyelerinizi, tasarımlarınızı, çizimlerinizi, kayıtlarınızı, videolarınızı ve diğer tüm içeriğinizi saklayabilirsiniz.

GitHub: Yazılımcılar arasında popüler olarak kullanılan sosyal kod ve dosya paylaşım platformu GitHub özel depolar için ücretli üyelik seçenekleri sunarken, açık kaynaklı projeler için ücretsizdir.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler