Davutoğlu: Tek ihtimal erken seçim

Başbakan Davutoğlu, CHP ile yapılan koalisyon görüşmesi sonrası açıklama yaptı. Erken seçim güçlü bir ihtimal olduğunu söyleyen Davutoğlu, ''Şu anda bir hükümet ortaklığı kuracak zeminin olmadığı yönünde bir kanaat oluşmuştur'' dedi.

Yayınlanma: 13.08.2015 - 16:36
Abone Ol google-news

<video:344675>

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Ankara Palas Devlet Konukevi'nde 1 saat 35 dakika süren koalisyon görüşmesi sona erdi. Davutoğlu, "Millete görev verilmez, millet görev, ödev verir. Millet görev, ödev verir dedik. Millete sen hata yaptın, bunu tekrar düşün demeden önce milletin görevini doğru idrak etmek gerekir diye, 7 Haziran'dan sonra çok yoğun bir değerlendirme sürecinden geçtik. Seçim neticeleri ortaya çıktığında, kendi payıma 3 önemli ödevin bize tevdi edildiği kanaatine ulaştım. Bu 3 önemli ödevi yapmak üzere milletin huzurundayız. Birincisi milletimiz, tek başına sana iktidar olma imkanı vermemişsem de, ülkeyi yönetme sorumluluğunun en iyi senin tarafından yerine getirileceğine inanıyorum. Almamız gereken ilk ders, ülke sizden fedakarlık ve gayret bekliyor. Parti çıkarını düşünmeden parti sorumluluklarını yerine getirin. Çok zor süreçlerden geçtik bu iki ay içerisinde. Ülkemiz geniş kapsamlı 3 terör örgütünün saldırısına maruz kaldı. İkinci ödevimiz, madem ki oylarımızda bir düşme yaşanmıştır. Milli irade bize kendinize bir anlamada muhasebe edin ve kendinizi değerlendirin demiştir. Bu bir mesajdır. İç muhasebeyi başlattık sürdürüyoruz. Üçüncü ödev, ülkeyi hükümetsiz bırakmamak için uzlaşı kültürü içinde oturun ve konuşun" diye konuştu.

'HÜKÜMET ORTAKLIĞI ZEMİNİ OLUŞMADI ERKEN SEÇİM GÜÇLÜ BİR İHTİMAL'

Erken seçimin güçlü bir ihtimal olduğunu belirten Davutoğlu, "Şu anda bir koalisyon, hükümet ortaklığı yapmanın zeminin oluşmadığı kanaatine vardık. Bu kesinlikle Türkiye'nin bir yönetim boşluğu içerisinde düşeceği anlamına gelmez. Yeniden milli iradeye başvurmanın artık tek ihtimal haline geldiğini söyleyebiliriz. Erken seçim güçlü bir ihtimaldir. Bu yönde de çalışmalarımız meşruiyet temelinde adımlar atılacak" ifadelerini kullandı.

Başbakan Davutoğlu gazetecilerin sorularını yanıtladı. Davutoğlu, "Şu anda bir koalisyon, hükümet ortaklığı yapmanın zeminin oluşmadığı kanaatine vardık. Bu kesinlikle Türkiye'nin bir yönetim boşluğu içerisinde düşeceği anlamına gelmez. Yeniden milli iradeye başvurmanın artık tek ihtimal haline geldiğini söyleyebiliriz. Erken seçim güçlü bir ihtimaldir" dedi.

'KILIÇDAROĞLU VE EKİBİNE, ÜSLUP KURALLARINA RİAYETLERİ DOLAYISIYLA TEŞEKKÜR EDİYORUM'

Davutoğlu, "Sayın Kılıçdaroğlu ve ekibine, üslup kurallarına riayetleri dolayısıyla teşekkür ediyorum. bu medeni bir ilişkidir. Bunu şunun için zikrediyorum. Görüşmeler açık ilkeli ve şeffaf yürümüştür. Şeffaflık taraflar açısından. Derin tartışmalar yaşanmıştır, ama hep karşı taraflar birbirlerinin görüşlerini not etmişlerdir. Tabi iki farklı akımdan gelmek, farklı siyasi kanatlardan gelen siyasi partiler olarak, derin görüş ayrılıklarımızın olduğu da bir vakadır. Üzerinde ittifak edilen hususlar olduğu da aşikardır" diye konuştu.

'DIŞ POLİTİKA VE EĞİTİM OLMAK ÜZERE, BAZI ALANLARDA DA GÖRÜŞ AYRILIKLARI VARDI'

İki parti arasında dış politika ve eğitim olmak üzere, bazı alanlarda görüş ayrılıkları olduğunu belirten Davutoğlu, "Ben metinleri okuduğumda, mutabık kalınan ancak başta dış politika ve eğitim olmak üzere, bazı alanlarda da görüş ayrılıkları vardı. Reform ve restorasyon hükümetleri arasındaki farktan da kaynaklanan, ortaklık kurmak bakımından anlayış farklılıklarının olduğu aşikar. Geçtiğimiz pazartesi bir akşam yemeğinde, 4,5 saate yakın tek tek gözden geçirdik. Derin görüş ayrılıkları dolayısıyla, uzun dönemli koalisyonda doğabilecek sıkıntılar da göz önüne alınarak, başka seçenekleri de değerlendirmek üzere CHP tarafına, üzerinde mutabık kaldığımız hususlarda, süreli bir reform hükümeti kurularak, seçimleri de göz önünde bulunduran bir yaklaşımla birlikte bir çalışma yapmayı, bunun sonunda karşılıklı anlayış içinde Türkiye'yi hükümetsiz bırakmama, Türk siyasi zeminini istikrara kavuşturma yönünde teklifte bulundum. Bu teklifler masada olan seçeneklerdi" açıklamasında bulundu.

'HÜKÜMET ORTAKLIĞININ GERÇEKLEŞTİRİLECEĞİ ZEMİN OLMADIĞI YÖNÜNDE BİR KANAAT OLUŞMUŞTUR'

CHP ile hükümet ortaklığının söz konusu olmadığını belirten Davutoğlu, "Bu diyalogların karşılıklı anlayış içinde sürdürülmesi, hükümet ortaklığının gerçekleştirileceği zemin olmadığı yönünde bir kanaat oluşmuştur. İki parti iki genel başkan olarak karşılıklı anlayış olarak bir tutum ortaya koyduk. Anlaşmak veya anlaşmamak doğal iki sonuçtur. Önemli olan, hangi sonuca ulaştığınız kadar, bu sürece ulaşana kadar gösterdiğiniz tavırdır. Geldiğimiz noktada kitlelerimizin de farklı talepleri göz önüne alınarak, MYK'da da değerlendirdiğimiz kamuoyu anketi yaptık. Kitlelerimizin beklentilerindeki farklılık göz önünde bulundurarak, koalisyon ortaklığı yapmanın zemininin oluşmadığı kanaatine vardık. Bu Türkiye'nin yönetim boşluğuna düşeceği anlamına gelmez. Yeni bir hükümet yapısı çıkana kadar bunu yapacağımızdan milletimizin emin olmasını beklerim. Ayrıca bu çabalarımız devam edecek. Ben daha ilk aşamada zikrettiğim gibi, Sayın Bahçeli'yle de Kılıçdaroğlu ile temasları sürdüreceğimi ifade ettim. Ülkemizin hükümetsiz kalmaması çerçevesinde çabalarımızı sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

'BAHÇELİ'NİN ERKEN SEÇİM YÖNÜNDEKİ AÇIKLAMALARI GÖZ ÖNÜNE ALINDIĞINDA ERKEN SEÇİM GÜÇLÜ BİR İHTİMAL'

Bahçeli'nin erken seçim yönündeki açıklamaları göz önüne alındığında erken seçimin güçlü bir ihtimal olduğunu belirten Davutoğlu, "İkinci bir sonuç da görünen o ki, bütün bu değerlendirmeler, Bahçeli'nin erken seçim yönündeki açıklamaları göz önüne alındığında, ülkemizin bu yöntemler denendikten sonra, tekrar milli iradeye başvurma ihtimali yükselmiştir, hatta tek ihtimal haline gelmiştir de diyebiliriz. Erken seçim güçlü bir ihtimaldir. Hatta tek ihtimal de diyebiliriz. Bu yönde çalışmalarımız, yine gerektiğinde hukuk devleti kuralları içinde atılması gereken adımlar neyse, o adımlar atılarak gerektiğinde Türkiye'yi suhuletle ve huzur ortamı içinde Türkiye'yi erken seçime götürme sorumluluğu da üzerimizdedir. Gerekirse Meclis'in harekete geçmesi, erken seçim için en doğru yöntemlerle Meclis'in harekete geçmesi yönünde güçlü iradeye sahip olduğumuzu belirtmek isterim. Bir kez daha şunu ifade etmek isterim. Üç ödevin de bilincindeyiz. Ve önümüzdeki günlerde haftalarda da bu yöndeki çabalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz" diye konuştu.

 

Piyasalar açıklamayı beklemedi, 'koalisyon yok' dedi... Borsa çöktü, dolar zirvede

Kurtulmuş'tan görüşme başladığı sırada flaş sözler

Ankara'da 1.5 saatlik koalisyon görüşmesi

 Görüşmelerin ardından HDP'den dikkat çeken tweet


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler