Davutoğlu’ndan hodri meydan: ‘Hesaplaşmaya hazırız’

Cumhurbaşkanlığı makamını tartışma konusu yaptırmayacaklarını söyleyen Davutoğlu muhalefetin kırmızı çizgilerine ‘Yumruklarınızı, baltalarınızı gömün’ diyerek yanıt verdi

Yayınlanma: 17.06.2015 - 06:06
Abone Ol google-news

Partisinin yeni milletvekilleriyle grup toplantısı yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, muhalefet partilerinin kırmızı çizgilerini eleştirdi, kendi koalisyon ilkelerini açıkladı. Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la ilgili tutumu “Cumhurbaşkanımızın ve Cumhurbaşkanlığı makamının meşruiyetini tartışma konusu yapmayız. Bu makamı yıpratmaya yönelik hiçbir tavra kesinlikle taviz vermeyiz” ifadeleriyle reddetti. Davutoğlu’nun “devri sabık yaratmayız” demesine karşın, yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla ilgili 4 eski bakanla ilgili taleplere “Hesaplaşmaksa buna da hazırız. Varsa bir hesaplaşma hodri meydan” karşılığını vermesi dikkat çekti. Tüm koalisyon tartışmaları için de “Yumruklarını çözsünler, silahlarını, baltalarını gömsünler. Yumrukla tokalaşılmaz” dedi.

Davutoğlu, partisinin yeni milletvekilleriyle parti genel merkezinde grup toplantısı düzenledi. Resmi nitelikli olmayan istişare amaçlı toplantıya bir önceki dönemde milletvekili olan AKP’liler de davet edildi ancak eski vekillerin birçoğunun gelmemesi ve salonun bazı bölümlerinin boş kalması dikkat çekti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Hükümet kurma görevi yüzde 60’lık bloka düşüyor” sözlerini eleştiren Davutoğlu, “Bir kere yüzde 60 yok. Yüzde 54, şu anda Meclis’e girmiş olan, bizim dışımızdaki partilerin oranı. Meclis dışındaki partilerin oy oranlarını kendi kesesine koyuyor, Meclis içinde birbirine benzemeyen partilerin oylarını kendi kesesine koyuyor ve bir yüzde 60’lık bloktan bahsediyor” dedi.

‘Amaçları engellemek’

AKP’nin kutuplaştırıcı bir söylem kullanmakla eleştirildiğini söyleyen Davutoğlu, “Kamuoyu gözlemcilerine söylüyorum. Blok ne demek, blok? Neyle tanımlıyorsunuz bloku? Bundan daha kutuplaştırıcı bir dil olabilir mi? ‘Biz blokuz’ demek, ‘Karşımızda da bir blok var. Birine karşı blok olmak’ demek. CHP’nin bu yüzü bütünüyle ifşa edilmiştir artık. Bütün meseleleri, AK Parti’yi bir şekilde engelleyebilecek bir yol takip etmek” diye konuştu.

Tüm siyasi partilere seslenen Davutoğlu, Cumhurbaşkanlığı makamını ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı hedef alan her şeyin kendilerini hedef aldığını söyledi. Davutoğlu, “Meşruiyetin kaynağı millettir. Meşruiyetin kaynağı lobiler veya perde gerisinde yapılan pazarlıklar değildir. Cumhurbaşkanımızın ve Cumhurbaşkanlığı makamının meşruiyetini tartışma konusu yapmayız bir, bu makamı yıpratmaya yönelik hiçbir tavra kesinlikle taviz vermeyiz, iki” diye konuştu. Partilerin kırmızı çizgileri olarak tartışılan ilkelerden birinin Erdoğan’la ilgili olmasına ilişkin Davutoğlu, “Anayasal süreçte de hükümet kurma görevini verecek makam cumhurbaşkanı makamıdır. Bu anlamda Cumhurbaşkanlığı makamının atacağı adımlar konusunda da herkesin siyasi ahlak ve meşruiyet sınırları içinde davranması gerekir” değerlendirmesinde bulundu.

Koalisyon tartışmaları ve partilerin açıkladığı ilkelerle ilgili olarak Davutoğlu, “Rövanşist bir siyasi söylem geliştirirseniz altında kalırsınız. ‘Devri sabık yaratalım. önce rövanş alalım sonra siyaseti yapalım’ demeye başlarsanız bunun altında kalırsınız. Bizim devrimiz devri sabık yaratılacak bir devir değil. Geçmişle ilgili ne muhasebe yapmak isterseniz bu muhasebeyi yapmaya hazırız” diye konuştu.

MHP’ye net mesaj

Davutoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Önce hesaplaşma, sonra helalleşme” açıklamasını da anımsatarak “Varsa bir hesaplaşma hodri meydan. Millet bu hesabı görür. ‘Önce hesaplaşma, sonra helalleşme’ diye bir tabiri ortaya atanlar şunu bilsinler ki millet hesabı gördüğü için bütün bu saldırılara, yedi düvelin tabiri caizse yüklenmesine rağmen, bizi birinci parti yaptı ve sorumluluğu bize verdi. Biz, bu sorumluluktan hiçbir zaman kaçmadık, kaçmayız.

MHP’nin ilk günden itibaren “başka partilerin ne yapması gerektiği” üzerine olduğunu söyleyen Davutoğlu, MHP seçmeninin MHP oyunun dışında kalsın diye oy vermediğini ifade etti. Davutoğlu, “Burada milletin duymak istediği siz ne yapmak istiyorsunuz. CHP’nin bloklaştırıcı, MHP’nin de kapıları kapatan bir tutumuyla karşı karşıyayız. Kendi tutumlarını açık bir şekilde ortaya koysunlar” dedi.

Toplantının kapalı bölümünde grup başkanvekilleri, milletvekillerine Meclis işleyişine ilişkin bilgi verirken, uyarılarda da bulundu. Milletvekillerine, “Her uzatılan mikrofona konuşmayın. Partide açıklama yapacak yetkililer bellidir. Koalisyon hükümeti ve ekonomiyle ilgili olarak açıklama yapmayın” telkininde bulunuldu.

Seçim sonrası ilk grupta suratlar asıktı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin yeni milletvekilleriyle parti genel merkezinde grup toplantısı düzenledi. Resmi nitelikli olmayan istişare amaçlı toplantıya bir önceki dönemde milletvekili olan AKP’liler de davet edildi ancak eski vekillerin birçoğunun gelmemesi ve salonun bazı bölümlerinin boş kalması dikkat çekti. Toplantıda katılan AKP’lilerin yüzlerinin asık olduğu dikkat çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler