Demirtaş, yeni Genel Başkan

Selahattin Demirtaş, yapılan seçimin sonucunda BDP Genel Başkanı oldu. BDP kongresine PKK bayrağının ve Öcalan posterlerinin açılması ile kürsüye her çıkan konuşmacının "Sayın Öcalan muhatap alınmalı" şeklindeki sözleri kongreye damgasını vurdu.

Yayınlanma: 01.02.2010 - 08:00
Abone Ol google-news

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) 1. Olağanüstü Büyük Kongresi Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda yapıldı. Kongrede Öcalan posteri ve sözde PKK bayrağı açıldı. İstiklal Marşı'nın okunmadığı kongrede, saygı duruşunda bulunuldu. Selahattin Demirtaş, yapılan seçimin sonucunda BDP Genel Başkanı oldu.


288 oy aldı

Demirtaş kongrede oy kullanan 289 delegeden 288'inin oyunu aldı. Bir oy da geçersiz sayıldı.

Kongrede, partinin yetkili organları için de seçim yapıldı. Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan Parti Meclisi üyesi olurken Irak'taki Mahmur Kampı'ndan gelen Nizar Buldan da Parti Meclisi yedek üyeleri arasında 1. sırada yer aldı.

Bu arada Yazar Ayşegül Akış Devecioğlu ile siyanürle altın aranmasına karşı çıkan Bergama Köylülerinin sözcüsü olarak tanınan Oktay Konyar da Parti Meclisi üyesi seçildi.
Seçimlerin ardından kongre, çalışmalarını tamamladı.
 

PKK afişleri ve sloganlarla dolu bir kongre

Kapatılan DTP'nin genel başkanı Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk da kongreye katıldı.

Kongre salonunda "Demokratik Siyaset için demokratik katılım 1'nci olağanüstü kongremize hoş geldiniz" "Yaşasın emekçilerin birliği halkların kardeşliği", "Ya onurlu bir barış ya görkemli bir direniş ya özgür bir yaşam ya da hiç", "Çiçekleri koparabilirsiniz ama baharın gelmesini engelleyemezsiniz" yazılı pankartlar asıldı. Salonda "Biji Serok Apo", "PKK halktır halk burada", "Kürdistan sizinle gurur duyuyor" sloganları atıldı. Kongre salonunu dışında ise partililer Kürtçe türküler eşliğinde halay çektiler.

Eşbaşkanlığa aday olan Selahattin Demirtaş ile Gültan Kışanak kongre salonuna BDP milletvekilleri ile birlikte geldiler. Demirtaş, Kışanak ve BDP milletvekilleri salonu turlayarak delegeleri ve partilileri selamladılar.

Kongrede tutuklanan belediye başkanlarının isimleri tek tek okundu. Tutuklu oldukları için kongreye katılamayan belediye başkanları partililerden yoğun alkış alırken, Belediye başkanlarının tutuklanması ve kelepçelenmesi ise "yuh"lanarak protesto edildi. Partililer "Erdoğan şaşırma bizi dağa kaçırma" şeklinde slogan attılar.

 

Divan Başkanlığına Bayındır seçildi

Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) 1'nci olağanüstü kongresi devam ederken divan başkanlığına Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır seçildi. Divan Başkanlığına seçilen Bayındır konuşmasını Kürtçe yaptı.

Sevahir Bayındır, "Kürt sorunu gerçek anlamda çözülmek isteniyorsa muhataplardan biri de Sayın Öcalan'dır" dedi. BDP Kongresi sürerken, Divan Başkanı Sevahir Bayındır'ın konuşması sırasında Leyla Zana salona geldi. Zana salonda büyük coşkuyla karşılandı.

"Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir"
sözünü anımsatan Bayındır, "Egemenlik kayıtsız şartsız halkınsa belediye başkanları kayıtsız şartsız halkın egemenleri değil midir?" diye sordu.

 

Demirtaş: AKP ve CHP teşkilatlarından ayrılın

BDP eşbaşkan adayı Selahattin Demirtaş, "Biz halkımızın huzurunda söz veriyoruz, elimize vurulan kelepçeleri çıkarıp AKP zihniyetinin boynuna takacağız. Bu kongremiz AKP'yi Türkiye genelinde yola getirme, güçlü olduğumuz bölgelerde ise silme kongresi olacaktır. Bu ay içerisinde yapacağımız il ve ilçe kongrelerimizle beraber artık yaşamın bütün alanlarında seferberlik ruhuyla yeniden örgütlenecek ve bizi tasfiye etmeye kalkanları ilk seçimde tasfiye edeceğiz. Sokaklarda katlettiğiniz, onlarca yıl cezalar verdiğiniz, hapislere attığınız küçük çocuklarımızın hakkı için yemin ediyoruz ki bunun bedelini size ödeteceğiz" diye konuştu.

Demirtaş, 'aldatma, kandırma, imha' siyasetine son vermek için halka çağrıda bulunarak "Size dayatılan onursuzluğu, yoksulluğu, imhayı kırabilmek için AKP'nin- CHP'nin teşkilatlarından topluca ayrılın. Tarihin bu kritik döneminde halkınızın yanında yer alın. Halka yönelik bu saldırıların en önemli dayanağı olarak sizleri kullandıklarını unutmayın. Gelin kendi birliğimizi güçlendirelim, her türlü farklılığımızı koruyarak temel ilkeler etrafında mücadele birliğimizi kuralım. Biz BDP olarak sadece partimizin değil, yüreğimizin de kapılarını sonuna kadar açık tutacağız"dedi. AKP'nin asimilasyon sürecini en fazla hızlandıran ve sonuç alıcı hale getiren hükümet olduğunu savunan Demirtaş, CHP'yi de eleştirdi. Demirtaş'ın "CHP'de Kürtleri en çok seven, görevini en iyi yapandır, O da Onur Öymen'dir. Tam da bu noktada, AKP de CHP'ye diyor ki 'benim asıl planım zaten budur. Ama bunu böyle açık açık söylersek Kürtler bunu fark ederler, o nedenle gel kamerasız bir ortamda sana planlarımızı anlatalım' diyor" şeklindeki sözleri üzerine, Öymen partililer tarafından yuhlandı.

Çocuklarının anadilde eğitim almasını isteyen ailelere seslenen Demirtaş şöyle konuştu:
"Çocuklarınıza kendi anadilinizi öğretin, evin içinde mutlaka anadilinizi konuşun, çocuklarınıza isim koyarken kendi anadilinizde isimler tercih edin. Radyo ve televizyon yayınlarından, gazeteye kadar evinizde kendi anadilinizi ve kültürünüzü koruyan ve geliştirenleri tercih edin. Bu vesileyle Yılmaz Erdoğan, Mahsun Kırmızıgül gibi sanatçılara da seslenmek istiyoruz. Doğduğunuz ve içinde büyüdüğünüz kültürün hatırına, kendi anadilinizde de sinema filmleri, sanat eserleri üretebilirsiniz. "

Demirtaş, konuşmasında Öcalan'ın Kürt sorununun çözümü konusunda rolü ve misyonu olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
"Sayın Öcalan Kürt sorunu konusunda en fazla kafa yormuş ve çözümler geliştirmiş bir şahsiyettir. O'nu Kürt halkı nezdinde bu denli önemli kılan şey, gericiliğe karşı mücadeleci kişiliği ve çözüm üreten düşünsel faaliyetleridir."


Asker analarına çağrı

Demirtaş, çocuğu askerde ya da dağda olan annelere de seslendi. Demirtaş,
"Çocuğu askerde olan veya askere gidecek olan, çocuğu dağda olan bütün ana babalara sesleniyoruz, çocuğunuzun ölümüne seyirci kalmayın. Bu savaşın bitmesini istemek herkesten önce sizin hakkınızdır. Bu hakkınızı arayın. Devletin terörle mücadele adı altında maskelediği savaş politikasını mahkum edin. Barış görüşmelerinin kimseye bir zararı olmaz. Çocuklarınızın bu kadar rahat ölüme gönderilmesine razı olmayın. Bakın, PKK barış görüşmelerine hazır olduğunu söylüyor. PKK'yı buna hazır hale getiren siz anneler, devleti de aynı noktaya çekerek barışın mimarı olabilirsiniz. Çatışma ve savaşın yeniden başlama ihtimalinin giderek yükseldiği tam da bu dönemde gerekirse askerlik şubelerinin kapılarına dayanın, artık çocuklarımızın ölmesini istemiyoruz deyin" dedi.

 

Kongreden notla

BDP kongresi için delegeler ve partililer sabahın erken saatlerinden itibaren kongre salonuna geldiler. Kongre salonunun dışında partililer, gün boyu davul zurna ve Kürtçe türküler eşliğinde halay çektiler. "Türkiyelileşme" vurgusu, salonda çalınan müziklere de yansıdı. Kürtçe dışında Alevi deyişleri ve Karadeniz ezgileri çalındığı dikkat çekti.

Kongrede sık sık "Biji Serok Apo" sloganları atılırken, PKK bayrakları ve Öcalan posterleri açıldı. Kongrede tek Kürtçe konuşmayı ise Divan Başkanlığı'na seçilen Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır yaptı. Bayındır önce Kürtçe ardından da Türkçe konuştu.

Kongreye, Kandil ve Mahmur'dan gelen 'Barış Grubu' üyeleri de katıldı. PM listesinde "Barış Grubu" üyesi Mizar Buldan'ın da yer alacağı öğrenildi.

Kongrede, parti yönetimi tarafından eşbaşkan adaylarının belirlenmesi nedeniyle başkanlık yarışı yaşanmazken hem Gültan Kışanak hem de Selahattin Demirtaş'ın konuşmalarına "Sayın Öcalan muhatap alınmalı" sözleri damgasını vurdu.

Demirtaş ve Kışanak kongre salonuna BDP milletvekilleri, BDP Genel Başkanı Demir Çelik'le birlikte gelirken, BDP'ye katılarak grup kurmasını sağlayan İstanbul Milletvekili Ufuk Uras ise kongreye tek gelmeyi tercih etti.

Kongrede en çok alkış ve ilgiyi Ahmet Türk, Aysel Tuğluk ve Leyla Zana gördü.

Kongrede kamuoyunda taş atan çocuklar olarak bilinen tutuklu çocuklar adına mektup okundu. Mektupta "Biz kendimizi çocuk olarak görmedik. Bizler çıksak da sorun çözülecek mi, anadilimizde eğitim alabilecek miyiz?Biz suç işlemedik bir gün tekrar beraber olmayı umuyoruz" ifadeleri yer aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler