"Demokratik haklarını kullananlar cezalandırılıyor"

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan Ergenekon soruşturması kapsamında evinde yapılan aramanın ardından açıklama yaptı. Saylan "Demokratik haklarını kullananlar böyle cezalandırılırsa olmaz. Ben karamsar değilim. Bize olduysa kimlere olacak? Kimse muhalefet istemiyor. Bu acıklı birşey ama malesef Türkiye bunları yaşıyor" dedi.

Yayınlanma: 13.04.2009 - 11:30
Abone Ol google-news

Ergenekon soruşturması kapsamında evi aranan ÇYDD Başkanı Türkan Saylan basın açıklaması yaptı. Saylan'a sorulan sorular ve alınan cevaplar şöyle:

 

Arama ne zaman, nasıl gerçekleşti?

"Polisler saat 8'de geldiler çok efendi davrandılar. Avukatlarıma telefon ettim onlar geldi. İki arkadaşım geldi. Odaları bölüştüler. Delil teşkil edecek herhangi bir belge yok. Müzik CD'lerimi aldılar. Umarım aşk şiirlerimi almamışlardır. 'Basılmış kitaplarım var uğraşmayın' dedim. Kendilerine göre değerlendirdiler. Yarım çuval tuttu aldıkları şeyler. Aramaları çok fazla sürmedi. Zaten evim küçücük. Kitapları çok aradılar.

 

"Türkan saylan darbeci" söylemleri için ne diyeceksiniz?

İstanbul mitinginde bulunduk. İzmir mitinginde konuşturmadılar. Biz varken darbe olmaz. Böyle bir şeyin olmaması gerekir. Bir grup basın dahil her hafta yazı yazdılar. Bu kadın ne zaman tutuklanacak. Belli gazeteler bize PKK'li muamelesi yaptı. Bunlar ciddiye alınıyor. İkide bir savcı karşısına çıkıyorum.

 

Sağlığınız ne durumda?

Doktorlarıma benim fişimi çekin artık çok yoruldum dedim. Kemoterapi alıyorum 5 senedir. Geçen hafta kötüleştim serum veriyorlar. 1 aydır su içemiyordum ama şimdi biraz daha iyiyim. Ben bunlara hiç aldırmıyorum. Önemli olan derneğimizin ilerlemesi. Biz hırsızlığa sömürüye muhalifiz. Biz onurumuzla yaşıyoruz.
 


Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nden burs alanlarda incelenecekmiş. Bununla ilgili ne düşünüyorsunuz?

Buna da çok kızdım ben. Şubelerimizin başkanlarıyla yönetim kurulu başkanlarımızı tutukladılar. Bizim 29 bin üniversite öğrencisine burs veriyoruz. Bunların isimlerini bütün genel merkezlerden alıyorlar. Arkadaşlar savcılığa başvurdular. Ama ne olacak bilmiyorum. Öğrencilerin bursları kesilirse ne olacak? Tutuklamanın, yargılamanın bir takım kuralları var.
Hükümet bize ergenekoncu diyor. Bu hukuka uymuyor. Bunun mücadelesinin yapılması gerekli. Türkiye'yi küçük düşürücü hareketler bunlar. Nedir bu Türkiye'nin hali?"


 

Avukat Tuskan: Yasa dışı hiçbir şeyle alakamız olması mümkün değil

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan'ın İstanbul'daki evinde başlatılan arama çalışması devam ediyor.

Saylan'ın Beşiktaş Arnavutköy Beyazgül Sokak'taki evinde arama yapıldığı sırada eve gelen arkadaşı avukat Aydeniz Tuskan, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Saylan'ın sağlığından endişe ettiği için eve geldiğini söyledi.

Saylan ile telefonda görüştüğünü belirten Tuskan, Saylan'ın ''Arkadaşlar arama yapıyorlar. Bana çok iyi muamele yapıyorlar'' dediğini anlatan Tuskan, şöyle konuştu:
''Biz bağımsız olarak Cumhuriyet mitinglerini yapmaya karar verdik. Bunlar usulüne uygun olarak yapıldı. Her şeyimiz yasalara uygundur. Yasal belgelerimiz de vardır. Bu dalgalar nereye kadar gelecek bilmiyorum. Şuçluların mutlaka bulunması gerekiyor ama her dalgada Cumhuriyetçilerin alınması bizleri gerçekten yaralıyor. Biz laikliğe karşı olan eylemlere karşı çıktık.''

Daha sonra aramanın devam ettiği eve giren Tuskan, çıkışta yaptığı açıklama da Türkan Saylan'ın mesajını gazetecilere aktardı. ''Türkan Saylan, (yasa dışı hiçbir şeyle alakamız olması mümkün değil) mesajı gönderdi'' diyen Tuskan, şunları kaydetti:

''Saylan aslında şu anda İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tedavi görüyor. Ancak bugün izinli olarak çıkmış. Hastaneden de kendisini bekliyorlar. Tedavisi için sabah kan alındı. Şu anda biraz sarsılmış durumda. İçeride 10 kadar kişi var. Masanın başında bazı evraklara bakıyorlar.'' Tuskan, bir gazetecinin ''Saylan gözaltı için tebligat almış mı?'' şeklindeki sorusu üzerine de Saylan'ın herhangi bir tebligat almadığını söyledi.

Bu arada, Saylan'a destek amacıyla evin önünde toplanan arkadaşları ve Arnavutköylü yurttaşlardan oluşan topluluk, aramayı protesto ederek, ''Türkiye seninle gurur duyuyor. Türkiye laiktir, laik kalacak'' şeklinde sloganlar attı.


Saylan'ın avukatı Karataş: Türkan Hanım ile ilgili bir gözaltı kararı yoktur

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında İstanbul'daki evinde arama yapılan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan'ın avukatı Hüseyin Karataş, ''Öğrendiğimiz kadarıyla Türkan Hanım ile ilgili bir gözaltı ve yakalama kararı yoktur'' dedi.

Karataş, gazetecilere yaptığı açıklamada, Saylan'ın hiçbir şekilde bir suça bulaşmış tarafı olmadığını, sağlık yönünden ise ağır rahatsız durumda olduğunu ifade etti.
Evdeki arama çalışmalarının bittiğini anlatan Karataş, şunları söyledi:
''Biz, herhangi bir şekilde bir suçla ilişkisi olmamasına rağmen toplanan belgeleri tutanak altına alıyor ve kendilerine teslim ediyoruz. Şu anda içeride herhangi bir sıkıntı yok. Türkan Hanım'ın sağlığı da iyi tahmin ediyorum. Yarım saat içerisinde tutanaklar tamamlanmış olacak ve arama kararının gerekleri yerine getirilmiş olacak. Öğrendiğimiz kadarıyla Türkan Hanım ile ilgili bir gözaltı ve yakalama kararı yoktur. Dolasıyla emniyetçi arkadaşlar belgeleri aldıktan sonra mahali terk edeceklerdir.''

Bir gazetecinin ''Aramalar için ne gerekçe sundular?'' şeklindeki sorusuna Karataş, şu yanıtı verdi:
''Hiçbir suçlama yok. Ergenekon kapsamında mahkeme kararına göre ilintili olabilecek delillerin ve belgelerin elde edilmesi. Alınan belgeleri söyleyeyim; tamamen özel... Yasal çalışmalar, mahkeme kararları, her yerde edinilebilecek belgeler olmasına rağmen onlar alınmıştır. İddianameler vardır. O iddianamelerle ilgili verilmiş mahkeme kararları vardır. Türkan Hanım'ın özel eşyaları vardır. AKP iddianamesi alınmıştır. AKP iddianamesinin bir fotokopisi bulunmuştur ki, ciddi bir suçun delilidir kendisi de... Parti kapatmasıyla ilgili açılan bir davanın iddianamesidir. Hiçbir delil, hiçbir belge, hiçbir suç unsuru yoktur. Sadece özel. Hatta şunu da söyleyeyim; bazı kanunların metinleri dahi, derneklerin yasalarına dair kanun metinleri de alınmıştır ve herhalde devlet arşivlerinden ve Adalet Bakanlığı'ndan temin etme imkanı yok.''
 

''Buradan hastaneye gideceğiz"

Türkan Saylan'ın zaten rahatsız olduğunu ve bugün alınan kan değerlerinde de protein oranının bir hayli düşük ölçüldüğünü anlatan Karataş, ''Büyük olasılıkla buradan hastaneye gideceğiz'' dedi.

Karataş, içeride kaç polisin bulunduğuna ilişkin bir soru üzerine ise ''8-10 polis var'' dedi.
Bu arada, Saylan'a destek olmak amacıyla yakın arkadaşlarından gazeteci Leyla Umar ve Prof. Dr. Burhan Şenatalar da evin önüne geldi.

Evin önünde toplanan grup, Gençlik Marşı ve bazı marşları okurken, ellerinde ''Atatürk'ün çağdaş, aydınlanmacı kadını Türkan Saylan hocamıza sahip çıkıyoruz'', ''Hocam sizi kurda kuşa yem ettirmeyiz'', ''Sayın hocam, biz çoğunluğuz, onlar azlar aslında, çok azlar'', ''Laik bilim kadınımız Türkan Saylan'ın yanındayız'' yazılı dövizler taşıdı.

Haberin fotoğrafları için: http://www1.cumhuriyet.com.tr/?im=galeri&kid=193&sn=1#sd


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler