Dış basında Ergenekon
Silivri'de bugün görülmeye başlanan Ergenekon davası dünya basınında da geniş yer buldu. Özellikle İngiliz basınındaki benzetmeler dikkat çekiciydi. The Times, Ergenekon davasının Susurluk davası gibi sonuçsuz kalabileceği endişesine yer verirken; Başbakan Erdoğan'ın davayı, muhaliflerine karşı bir "cadı avı" olarak kullandığına dair suçlamalara da değindi. The Independent ise davanın Türkiye için bir demokrasi sınavı niteliği taşıdığını yazdı.
Silivri'de bugün görülmeye başlanan 86 sanıklı Ergenekon davası dünya basınında da yankı uyandırdı.
Ergenekon, Susurluk davasına banzemesin
The Times gazetesi, generallerin terör suçuyla yargılanacakları "derin devlet" davasının sanıklarının aşırı sağcı-laik kişiler olduklarını, cinayet, sosyal kalkışma ve askeri darbe düzenleyerek seçilmiş Türk hükümetini devirmeyi amaçladıkları suçlamasıyla karşı karşıya olduklarını yazdı.
Ergenekon'un üst düzey politikacılar ve toplumun tanıdığı entellektüel isimlerle ilgili cinayet listeleri yaptığı ve askeri kaynaklardan silah elde ettiğine dair iddialara dikkat çeken gazete, örgütün sivil lobi kolunun da AKP ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın laik sistemi tehdit ettiğini belirterek ülkede bir huzursuzluğa yol açmayı planladığını yazdı.
1996'da ortaya çıkan Susurluk olayı ve bununla ilgili olarak açılan soruşturmada bir ilerleme sağlanamadığını yazan Times, "Şimdi Ergenekon davasının da aynı duruma geleceğine dair kaygılar yaşanıyor" dedi.
Başbakan Erdoğan'ın davayı, muhaliflerine karşı bir "cadı avı" olarak kullandığına dair suçlamalara da yer veren Times, 1960-1998 arasında dört hükümeti darbe ve müdahaleler yoluyla düşüren Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ise davayı kamuoyu nezdinde açıkça eleştirmekten kaçındığına dikkat çekti.
'Demokrasi sınavı'
The Independent gazetesi ise davanın Türkiye için bir demokrasi sınavı niteliği taşıdığını yazdı.
Davanın Türkiye'nin en önemli siyasi davalarından biri olduğuna dikkat çeken gazete, davayla Türkiye'deki demokratik gelişmeleri önleyen gizli çetelerin nihayet alt edilmesi umudunun ortaya çıktığını bildirdi.
Çok tanınan laik ve sağ görüşlü kişilerden oluşan 86 sanığın ultra-nasyonalizm noktasında bir araya geldiklerini ve amaçlarının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümetinin zor kullanılarak görevden uzaklaştırılması olduğunu duyuran gazete, 2455 sayfalık iddianamenin Dan Brown romanlarını andırdığını yazdı.
Davaya temel oluşturan soruşturmanın 27 el bombasının İstanbul'da bir evde bulunmasıyla başlatıldığını hatırlatan gazete, savcıların yaptıkları soruşturma sonucunda çetenin 15 yıl önce işlenen cinayetlerle bile ilişkilendirildiğine dikkat çekti.
Ergenekon davasının toplumdaki kutuplaşmayı yansıttığını da öne süren gazete, hükümet yanlısı basının Ergenekon'u Türkiye'de geçen yarım asır boyunca yaşanan her türlü terör olayının arkasında gösterdiğini, laiklerin ise davayı hükümetin bir düşmanlarını etkisizleştirme planından ibaret gördüğünü kaydetti.
Bazı sanıkları da tanıtan gazete, emekli general Veli Küçük'ün ismine geniş yer ayırdı.
1996'da yaşanan Susurluk kazası ve ardından ortaya çıkan soruşturmaya dair hatırlatmalarda da bulunan gazete, bu soruşturmanın sonucunda pek çok kişinin hapsedildiğini, ama lider kadroların serbest kaldığını yazdı.
O gün parlamento soruşturma komisyonuna ifade vermeyi reddeden emekli general Veli Küçük'ün bugün sanık sandalyesinde oturmasının pek çok analist tarafından Türkiye'deki güçler dengesinde oluşan radikal değişikliğin delili olarak görüldüğünü de kaydeden gazete, davayı yakından izleyen Türk gazetecilerle yapılmış röportajlara da yer verdi.
'AKP ile ordu arasındaki gerilimi canlandırabilir'
İngiliz yayın kurumu BBC, “Dava, ülkenin iktidardaki parti ile askerler arasındaki gerilimleri canlandırabilir” derken yargılananların arasında emekli subayların bulunduğunu belirterek, “Ordunun gücü dikkate alındığında sadece birkaç yıl önce böyle bir şey düşünülemezdi” yorumunu yaptı. “Birçok Türk, davayı, Türkiye’nin laik ulusalcı sistemi ile iktidardaki AKP arasındaki mücadelenin son aşaması olarak görüyor” savını dile getiren BBC, hükümeti eleştirenlerin davanın zamanlamasının tesadüf olmadığına inandığını da kaydetti.
'On yılı aşkın bir sürenin en önemli davası'
The Daily Telegraph da “Türkiye’de, on yılı aşkın bir sürenin en önemli davası” olarak adlandırdığı davaya ilişkin olarak ayrıntılı bilgi verdiği haberinde Türkiye’de ordunun dört defa hükümeti uzaklaştırdığını hatırlattı. Ordunun geçen yıl laikliği korumak amacıyla “Erdoğan hükümetini harekete geçmekle tehdit ettiği” iddiasına yer veren gazete, AKP’nin ise, laikliğe sadık olduğunu söylediğini yazdı.
'Vatan hainleri parlamentoda, vatanseverler cezaevinde'
İngiliz Reuters haber ajansı ise, davanın, “Aşırı milliyetçilerin Laik devleti koruma adı altında yönetimi ele geçirmek için uğraştıkları gerçeğine ışık tuttuğunu” iddia etti. Ajans ayrıca Silivri cezaevi önünde Ergenekon davasını protesto etmek isteyen bir grubun “Vatan hainleri parlamentoda, vatanseverler cezaevinde” şeklinde slogan attıklarını bildirdi.
'İslami eğilimleri olan hükümeti devirmek suçlaması'
Amerikan CNN Televizyonu'nun internet portalı ise Ergenekon davasının görüşülmeye başlandığını duyururken 86 sanığın “İslami eğilimleri olan hükümeti devirmek suçlamasıyla” yargılandıklarını belirtti.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama