Dışarıdaki altın eve döndü
Merkez Bankası’na ait ve zorunlu karşılık olarak elinde bulundurduğu uluslararası standartta altınların toplamı 76.1 ton azalırken, dışarıdaki altının büyük bölümü Türkiye’ye getirildi.
İngiltere Merkez Bankası’nın, ABD’nin baskısıyla, kasasındaki Venezuela Merkez Bankasına ait 1.2 milyar dolarlık altının transferine izin vermediği iddiası Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yurtdışındaki altınlarını bir kez daha gündeme getirdi. Ancak TCMB geçen yıl altınlarının büyük bir bölümünü Türkiye’ye getirdi. 489 ton altının 392 tonu Türkiye’de, 97 tonu da İngiltere Merkez Bankası kasalarında saklanıyor.
Politika değişti
Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez, bloğundaki yazısıyla sıkça tartışılan bu konuya açıklık getirdi:
76.1 ton azaldı: Merkez Bankası’nın sahip olduğu ve zorunlu karşılık olarak elinde bulundurduğu uluslararası standartta altınların toplamı 2018 sonunda bir önceki yıl sonuna göre 76.1 ton azalarak 564.6 tondan 488.5 tona düştü. Bu altınların Merkez Bankası’na ait olanları geçen yıl sonuna göre 53.9 ton artarken bankalara ait zorunlu karşılık altınların mevcudu ise 127 ton azaldı. Bu düşüşte Merkez Bankası’nın zorunlu karşılık politikasındaki değişikliğin katkısı var.
Türkiye’ye getirildi: 2018 sonu itibarıyla TCMB’nin sahip olduğu ya da zorunlu karşılık olarak Merkez Bankası’nda bulunan uluslararası standarttaki 489 ton altının 392 tonu Türkiye’de (TCMB ve BİST), 97 tonu da İngiltere Merkez Bankası (BOE) kasalarında saklanıyor. 31 Aralık 2017’de Türkiye’deki altınların toplamı 171 tondu. 31 Aralık 2018’de 392 tona çıktı. 31 Aralık 2017’de BOE’deki altınların toplamı 375 tondu. 31 Aralık 2018’de 97 tona düştü.
4 milyar dolar: Altınları dolar olarak ifade edersek 2018 sonu itibarıyla kabaca 20.5 milyar dolar. Bunun yaklaşık 16.5 milyar dolarlık bölümü Türkiye’de, 4 milyar dolarlık bölümü de BOE’de duruyor.
ABD’de altın yok: Eğilmez’in paylaştığı tablolara göre ABD Merkez Bankası nezdinde Türkiye’nin hiç altını yok.
ABD Türkiye’yi izliyor ABD’li üst düzey bir yetkili, ABD’nin Türkiye ile Venezüella arasındaki altın ticaretini izlediğini ve yaptırımların ihlal edildiğine karar verilmesi durumunda harekete geçeceklerini belirtti. Bloomberg’in haberine göre, ABD Hazine Bakan Yardımcısı Marshall Billingslea, dün Ankara’da hükümet yetkilileriyle görüşmelerde bulundu. Washington, üç ay önce Venezüella’nın altın satışlarını durdurma amaçlı yeni yaptırımlar getirmişti. Venezüella 2018’de Türkiye’ye 23 tondan fazla altın ihraç etti. Görüşmeye ilişkin Reuters’a konuşan Türk yetkililer, ABD’li mevkidaşlarına Türkiye’nin altın ticaretinin uluslararası hukuka uygun olduğunu anlattıklarını söyledi. |
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- 6 asker şehit olmuştu
- Naci Görür'den korkutan uyarı