Dünyanın 8. harikası günyüzüne çıkıyor

Balıkesir'in Erdek ilçesinde bulunan 'Kyzikos Antik Kenti'nde sürdürülen kazılarda, tarihte Avrupalı seyyahlar tarafından ''Dünyanın 8. Harikası' olarak nitelendirilen 'Hadrianus Tapınağı'nın ortaya çıkarılması için çalışılıyor. Tapınağın etrafının tamamıyla açılmasının, üzerinde kalın bir toprak tabakasının bulunması sebebiyle 10 yılı alabileceği belirtildi.

Dünyanın 8. harikası günyüzüne çıkıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 25.08.2008 - 07:35

Kazı Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nurettin Koçhan, yaptığı açıklamada, 11 Temmuz-13 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen ve 'Hadrianus Tapınağı'nda yoğunlaşan kazılar için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan 60 bin, İl Özel İdaresi'nden 35 bin, öğretim üyesi olduğu Atatürk Üniversitesi'nden de 15 bin YTL ödenek aldıklarını söyledi.

Erdek Belediyesi'nden de büyük lojistik destek aldıklarını ifade eden Koçhan, kazı sonunda 70'e yakın parçayı, Bandırma Müzesi'ne teslim ettiklerini belirtti.
Koçhan, bu yılki çalışmalarda çıkarılanlar arasında, friz (kabartmalarla süslü bölüm) kuşağına ait figürler ile insan figürlerine ait parçalar yer aldığını, ayrıca bitki motifleri ile bir erkek figürünün başının renklendirilmesinde altın yaldız kullanıldığının tespit edildiğini söyledi.

'Hadrianus Tapınağı'nın, tarihte Avrupalı seyyahlar tarafından ''Dünyanın 8. Harikası'' olarak nitelendirildiğini bildiren Yrd. Doç. Dr. Koçhan, şöyle konuştu: ''Tapınağın, 120 metre genişliğinde, 180 metre uzunluğunda bir alana kurulduğunu tahmin ediyoruz. Geçen yıl yaptığımız kazılarda, 105'e 85 santimetre boyutunda mermer çatı kiremidi çıkarmıştık. Bu yılki kazılarda ise ilk kez mermer sütun bloklarına ulaştık. Bulunan 2 metre 8 santim çapındaki mermer sütunlarla tapınağın görkemini kanıtlamış olduk.''

Koçhan, tapınağın uzun kenarının 80, kısa kenarının ise 30 metrelik kısmının açıldığını, tapınağın etrafının tamamıyla açılmasının, üzerinde kalın bir toprak tabakasının bulunması nedeniyle 10 yılı alabileceğini belirtti.

Tarihseverlerin ilgisi

Yrd. Doç. Dr. Nurettin Koçhan, tapınakla birlikte Kyzikos'taki kalıntılardan en önemlisinin, dere üzerine inşa edilmesi nedeniyle su savaşlarının veya su oyunlarının yapıldığı tek örnek sayılan amfitiyatro olduğunu kaydetti. Koçhan, Roma'daki kolezyumla yakın ölçülere sahip olan, ancak mermer olduğu için tüm basamakları İstanbul'a götürülen amfitiyatronun duvarlarının da yapılan bitki örtüsü temizleme çalışmasıyla gezilebilir hale getirildiğini bildirdi.

Antik kentin, bu haliyle de turistlerden büyük ilgi gördüğünü ifade eden Koçhan, ''Tapınağın üzerindeki toprak örtüsünün kaldırılmasının ardından, bodrum katını oluşturan tonozları onaracağız ve üst yapıdan örnekleri de tamamlayıp sergileyeceğiz. Tahmini olarak 40-50 yıl sonra Kyzikos'un, bir Milet kadar ilgi çekeceğini düşünüyorum'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler