Dünyanın ilk hayvan hastanesi yeniden açıldı

Bursa'da 19. yüzyılda göçmen kuşların bakımının yapılması amacıyla kurulan ve ''dünyanın ilk hayvan hastanesi'' olduğu bildirilen, ''Gurabahane-i Laklakan (Düşkün Leylekler Evi)'', Osmangazi Belediyesi'nce yeniden restore ettirilerek, törenle hizmete açıldı.

Yayınlanma: 15.01.2010 - 15:06
Abone Ol google-news

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, törende, geçmişte hasta ve sakat kuşların bakım ve tedavisinin yapıldığı bu yere Ahmet Haşim tarafından ''Gurabahane-i Laklakan'' denildiğini ve bu ismin günümüze kadar geldiğini söyledi.

Ecdadın her türlü konuya duyarlı davrandığını ve güzel çalışmalar ortaya koyduğunu, ancak yeni neslin aynı duyarlılığı gösteremediğini dile getiren Dündar, ''Gurabahane-i Laklakan olarak bilinen göçmen kuşlar hastanesinde geçmişte her türlü kuşun bakımı ve tedavisi yapılmış. Bu sadece bizim kültürümüzde olan bir şey. Bununla gurur duymamız gerekiyor. Bu kültürü yaşatmak için de elimizden geleni yapacağız'' diye konuştu.

Hayvan sağlığı ve rehabilitasyonu konusunda binanın giriş katında hizmet verileceğini ifade eden Dündar, veteriner ekiplerin de belirli günlerde buraya gelip çalışacağını anlattı.
 

BUFSAD Başkanı Kaynar

Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği (BUFSAD) Başkanı Utku Kaynar da henüz insan olmanın gereklerinin dahi yerine getirilemediği bir çağda, göçmen kuşlar için bir hastane kurabilecek denli gönlü geniş bir uygarlığın torunları olduklarını dile getirdi. Osmanlı'nın bu emsalsiz şefkatinin önünde saygıyla eğildiklerini ifade eden Kaynar, şöyle konuştu:

''Tarihin vicdanlarımızda yankılanan sesini, biz fotoğrafçılar galiba en çok bugün duyuyoruz. Derneğimiz, eğitimden toplantıya kadar tüm ihtiyaçlarını karşılayacak bir binanın ötesinde aynı zamanda sıcak bir yuvaya kavuşmaktadır. 'Gurabahane-i Laklakan'ın anlamını ilk öğrendiğimde şöyle söylemiştim, 'Fotoğrafçılar da bir nevi göçmen kuşlardır'. Demek ki, artık zorlu fotoğraf projelerinden, gezilerinden döndüklerinde yaralarını saracak bir evleri olacak. Artık Bursa'da fotoğraf sanatının merkezi Gurabahane-i Laklakan'dır.''

Törende daha sonra, BUFSAD üyelerince izlenime sunulan ''Leylek'' temalı fotoğraf sergisi izlenime açıldı.

Geçmişte sakat leylekler ve göçmen kuşların tedavi ve bakımının yapıldığı hastane, tarihi Irgandı Köprüsü'nün doğusunda yer alan ve restorasyonu tamamlanarak hizmete açılan yapının giriş katındaki bir bölümde yaşamaya devam edecek. Bodrum katıyla birlikte 3 kattan oluşan binanın kalan bölümü ise (BUFSAD) üyeleri tarafından kullanılacak.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler