Duvardaki ‘Sarı Yelekliler’

Ekonomik nedenlerle başkaldıran “Sarı Yelekliler”in öfkesi dinmedi. Eylemin 4. perdesi olan geçen cumartesi günü Paris sokaklarında kimi eylemci lüks mağazaların camlarını kırdı, araçları yaktı... Neden mi? Bunun cevabı, duvara yazdıkları mesajda saklı belki de: “Sefalet eken, öfke biçer.”

Yayınlanma: 10.12.2018 - 21:40
Abone Ol google-news

Eylemcilerden birinin duvar yazısı: “Vergi kaçakçılığı iğrenç ve patatesleriniz de öyle... Öptük!”

Dünya, Sarı Yeleklileri konuşurken onların eylemleri artık dünyaya yayılıyor. Akaryakıttaki fiyat artışına tepkiyle başlayan ancak ardından taleplerini genişleten eylemciler, kaliteli bir yaşam için alım gücünün yükselmesini istediklerini ve adil bir ekonomi modeli arzusuyla başkaldırdıklarını her fırsatta dile getiriyor. Tabii “zenginlerin başkanı” dedikleri Cumhurbaşkanı Macron’un da istifa etmesini istiyorlar. Bu taleplerini odak alan duvar yazıları da tıpkı yelekleri gibi yüksek görünürlüklü göndermelerle dolu... İstekleri de Champs-Elysees’deki ve Fransa’nın diğer şehirlerindeki duvarlarda yerini alıyor.  

“Sarı Yelekliler”, her defasında ana dertlerinden birinin vergi sistemindeki adaletsizlik olduğunu ve büyük şirketlere ve zenginlere vergi kolaylıkları sağlanırken halka bunun sağlanmadığını vurguluyor. Bundan Mc Donalds da nasibini alıyor, Champs-Elysees’deki McDonald’s’ın duvarından geliyor bu mesaj: “Vergi kaçakçılığı iğrenç ve patatesleriniz de öyle... Öptük!”

Zaferin parfümü...

Sesli komutla işlem yapılan Google’ın “akıllı kişisel asistan” reklamındaki cümleyi hatırlar mısınız: “Ok, Google, do it”. Sarı Yelekliler de, “Ok, Google vergi öde” diye komut veriyor. Champs-Elysees’nin arkasında yer alan diğer lüks alışveriş caddesi Avenue Montaigne’de daha sert yazılar var. Fransa’nın dünyaca ünlü markalarından Dior’un ön cephesi Noel süslemeleriyle dolu, ışıl ışıl bu dekor önünde turistler selfie çekilirken bir duvarına da eylemciler, anarşisizmin damgasını vurmuş... Chanel’in kapısına da “Zaferin parfümü” notunu iliştirmiş “Sarı Yelekliler”...
Macron’un seçim sloganlarından “Cumhuriyet yürüsün”e gönderme yapan şu yazı da duvarlardaydı: “Macron bir zengin gibi yürüyor, biz de bir fakir gibi ölüyoruz.” “Sarı Yelekliler”in duvarlara kazıdıkları, geleceğe dair beklentilerini anlatan en etkili sloganı, “Sizden daha güçlü rüyalar göreceğiz!”.“Macron sen ve soytarıların bizi aptal yerine koymayı ve paramızı çalmayı bırakın”, “İşveren vergilerinden ve patronlardan bıktık”, “Macron hara-kiri”,  “Macron istifa”, “Paris bizimdir”, “Zenginleri vergilendireceğiz” de eylemcilerin kullandığı sloganlar arasında


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler