Ege kıyılarına festival için gelecekler

Bu yıl 11’inci kez düzenlenen D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali 15-19 Ağustos tarihleri arasında müzikseverlerle buluşacak.

Yayınlanma: 10.08.2015 - 00:28
Abone Ol google-news

Bodrum Turgutreis’te 10 yıldır düzenlenen D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali (DTUKM) bu yıla kadar 160 bin kişiye ulaştı. 11’inci yılında festivalin sanatsal program ve planlaması Pozitif’e emanet edildi. Festival bu yıl dört günden beş güne çıkarıldı. Pozitif CEO’su Cem Yegül, bu sayede Bodrum’da bir klasik müzik haftası yaşatılacağını söylüyor. Önceki yıllarda sadece D-Marin Turgutreis’te düzenlenen festival, bu yıldan itibaren Bodrum Kalesi'ni de konser alanı olarak kullanacak. Önümüzdeki yıllarda ise konser sayısını arttırmayı ve yeni mekanlar eklemeyi planlıyorlar. Festival içeriğini farklı disiplinlerle de zenginleştirmek hedefleri arasında.

Yegül’e klasik müziği yaygınlaştırmaktan çok günlük yaşamın içine biraz daha yedirmek gibi bir amaçtan söz edebilir miyiz, diye soruyoruz, “Kesinlikle” diyor. “Yerel halkın festivale verdiği önemi gördükçe mutlu oluyoruz. Amacımız insanların Ege kıyılarına sadece atmosferi ve etkileyici doğası için değil, festival için de gelmesini sağlamak. Çünkü artık insanlar tatillerinde sadece dinlenmenin değil, beslenmenin de peşinde.” Pozitif’in dahil olmasının festivale uzun ve kısa vadede etkileri neler olacak diye sorduğumuzda Yegül, en büyük hedeflerinina arasında festivali daha geniş kitlelere ulaştırmak, Türkiye’deki ve yurtdışındaki tüm klasik müzikseverlerin ilgiyle takip ettiği, uluslararası alanda adından söz edilen ve ajandalarda yer alan bir etkinlik haline getirmek olduğunu ifade ediyor: “Yurtdışındaki müzikseverlere yönelik iletişim çalışmaları da yürüteceğiz. Bunun ilk adımlarını bu yıl atmaya başladık. Yunanistan’ın Kos Adası'ndan festival izleyicilerini ağırlamak üzere iletişim çalışmalarımızı başlattık. Yurtdışından özellikle klasik müzikle ilgilenen önemli isimleri ve mecraları katılmak üzere davet ediyoruz. Polonya’nın önemli klasik müzik yazarlarından Jakub Puchalski ve en önemli Fransızca klasik müzik portallarından biri olan ResMusica’nın yayın yönetmeni ve ayrıca Andante’nin de bir parçası olduğu ICMA’nın jüri üyesi Pierre-Jean Tribot bu yıl konuklarımız arasında olacak.”

 

Sanat danışmanı Jasper Parrot 

Pozitif’in önemli adımlarından biri de festivalin sanat danışmanı olarak dünyanın önde gelen isimlerinden Jasper Parrott ile çalışmak. Yegül, Parrott’ın festivalin uluslararası bilinirliğinin en üst seviyelere ulaşmasına büyük katkı sağlayacağından emin olduklarını söylüyor. Parrott, festivalde yer alan sanatçıları seçerken hem var olan festival izleyicisini memnun edecek sanatçıları hem de yeni izleyici çekecek farklı isimleri dahil etmeye dikkat ettiklerini söylüyor. Parrott, festivalde yer alacak sanatçıları şöyle anlatıyor: “Festivalin açılışını yapacak Kraliyet Filarmoni Orkestrası ve orkestra şefi Charles Dutoit, klasik müzik dünyasının en iyi bilinen isimleri arasında. Denis Matsuev ve Sarah Chang gibi çok güçlü sese sahip iki klasik müzik sanatçısını da bu yıl ağırlayacağız. Festivalle özdeşleşen Fazıl Say, bu yıl kapanış konserinde yine sahnede. Bu isimlerin D-Marin Turgutreis Klasik Müzik Festivali’ni takip eden izleyiciyi memnun edeceğini düşündük. Diğer yandan Buika’nın güçlü vokaliyle festivale dünya müziğinin etkilerini taşıyoruz. Bodrum Kalesi Konserleri’nde Şef Ender Sakpınar ve besteci Eleni Karaindrou yönetiminde Istanbul Sinfonietta, kale konserinin konukları. Eleni Karaindrou Türkiye ve Yunanistan’ın sesi olup barışı sembolize edecek. Gün doğumu konserlerinde ise genç viyolonselist Dorukhan Doruk ve Türkiye’nin ilk ilçe belediyesi orkestrası Karşıyaka Oda Orkestrası sahne alacak. Gün batımı konserlerinde ise World Stages projesinde yer alan genç müzisyenler olacak.” 

 

FESTİVALDEN SEÇMELER 

15 Ağustos Festivalin açılış konserinde Türkiye’ye ilk kez gelecek dünyaca ünlü şef Charles Dutoit yönetiminde İngiliz Kraliyet Filarmoni Orkestrası ile piyano virtüözü Denis Matsuev sahne alacak.

16 Ağustos D-Marin Ana Sahne’de dünyaca ünlü keman virtüözü Sarah Chang Yeni Dünyadan Yeni Sesler konserinde İngiliz Kraliyet Filarmoni Orkestrası’yla birlikte sahnede olacak. 

17 Ağustos Bodrum Kalesi’nde Eleni Karaindrou, Theo Angelopoulos anısına Zamanın Hafızası konserinde İstanbul Sinfonietta ile birlikte sahnede.  

18 Ağustos D-Marin Ana Sahne’de Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’na Buika solistlik yapacak.  

19 Ağustos Festivalin yeniliklerinden gündoğumu konserini Karşıyaka Oda Orkestrası verecek. Akşamında Fazıl Say, Sait Faik’i Hatırlamak konserinde piyano başında, Zeynep Havlası, ve Serenad Bağcan vokallerde, Demet Evgar, Songül Öden ve Esra Bezen Bilgin ise anlatıcı olarak sahnede olacaklar.

GELİRİ OTİZM VAKFI’NA
Deniz Bayel 

Doğuş Holding Kurumsal İletişim Müdürü

Doğuş Grubu olarak klasik müziğin Türkiye’deki gelişimi, daha çok dinleyiciye ulaşması ve Türk sanatçılarının dünya çapında çalışmalarda yer almalarına katkı sağlamak amacıyla imza attığımız projeler arasında çok önemli bir yere sahip. Yola çıktığımız ilk yıl 7 bin kişiye ev sahipliği yapan festival, geçen yıl 21 bin 500’ü aşkın kişiyi ağırladı. Festivalimizin tüm bilet gelirleri bu yıl da Tohum Otizm Vakfı ve Bodrum Sağlık Vakfı’na otizmli çocuklar ile ailelerine yönelik çeşitli projelerde kullanılmak üzere bağışlanacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon