Ekrem İmamoğlu: Atatürk Havalimanı'nın kapatılması konusu yeniden ele alınmalı
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Atatürk Havalimanı’nın kapatılması konusunu yeniden gündeme getireceklerini kaydederek “ Atatürk Havalimanını İstanbul’un diğer iki havalimanıyla entegre bir biçimde çalıştırabiliriz. Köklü bir tarihe sahip, değerli bir yatırımı ve çok ciddi fiziki imkanlar, ekipmanlar bulunmaktadır. Bunlar heba edilmemeli, milli servetimiz korunmalıdır. Atatürk Havalimanı’ndan en verimli şekilde yararlanmanın yolunu hiçbir önyargıya kapılmadan bulmalıyız” dedi.
Ekrem İmamoğlu, Şişli’deki Harbiye İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen Ulaşım Çalıştay’ına katıldı. İmamoğlu’na Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin eşlik etti. Çalıştay’ın açılış konuşmasını yapan İmamoğlu “Ulaşım İstanbul’un bir numaralı konusu. En ön sırada tartışılması konuşulması gerekiyor. Bunu İstanbul halkı talep ediyor. Çözüm bulma zorunluluğumuz olan konu. Bu güncel sorunları duşunda başka konuşlarımızda var. Aklımızdan asla çıkarmamamız gereken konular. 16 milyon İstanbullunun konusu” dedi. “ Bir insanı tanımak istiyorsak İstanbul’da seyahat etmeliyiz” diyen İmamoğlu “Ne kadar sabırlı ne kadar hoşgörülü olduğunu bilme, tanıma fırsatı elde ederiz. İstanbul hepimiz için bir sınav. Bu sorunlar yollar içinde birikti ve dayandı. Ulaşım sorunlarına dair çözüm bulunacağı düşüncesi bazen kayboldu. Bu düşünceyi tekrar hayata getirmeliyiz. İstanbul 39 ilçeden oluşuyor ve dünyada böyle bir ölçek çok az var. Doğu ve Batı uçları arası 165 kilometre, Kuzey ve Güney uçları arası da 45 kilometre olan, 5.343 kilometre karelik bir alanı ifade ediyoruz. Bu alan içerisinde mutlaka rasyonaliteyi hakim kılmak zorundayız. Kentsel ulaşımın planlama ve yönetimini bilimsel, akılcı, tüm tarafların fikri ve fiili katılımıyla gerçekleştirmeliyiz” diye konuştu.
“SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ŞART”
Paydaşların katılımının önemli olduğunu vurgulayan İmamoğlu, “Büyükşehir Belediyesi’nin sorumlu olduğu 165’e 45 kilometrelik alanda günlük yolculuk sayısı, 2018 yılı itibariyle 31,7 milyondur. Bu muazzam bir sayı ve 2023 yılında günlük yolculuk sayısının daha da artarak 36,8 milyona ulaşması bekleniyor. İstanbul’un bir yakasından ötekine toplam geçiş yolculuğu sayısı 2000 yılında 962 bindi. 2018 yılı itibariyle bu sayı 2,15 milyonu buldu. 2023 yılında ise toplam yaka geçiş yolculuğu sayısının 3,90 milyonu bulacağı hesaplanıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluk alanı içerisinde 36 bin kilometrelik yol ağı bulunuyor. Bu yollarda her gün ortalama 306 yeni araç trafiğe katılıyor. Bütün bu veriler de gösteriyor ki, İstanbul’da ulaşımın, yolculuk sayısı gibi, araç sayısı gibi belli başlı parametreleri sürekli ve hızlı bir biçimde büyüyor. Bu nedenle, ulaşımda çözümlerin mutlaka sağlam bir gelecek perspektifi içermesi ve sürdürülebilir olması şart” ifadelerini kullandı.
“ERİŞİLEBİLİRLİĞİ ARTTIRACAĞIZ”
İstanbul Ulaşım Stratejisi planının 6 temel hedefini açıklayan İmamoğlu maddeler halinde şunları söyledi: “
-Sürdürülebilir olmasını hedefliyoruz. Toplu taşıma sistemlerine dönülmeli.
-Toplu taşımada entegrasyon ve erişilebilirliği arttırmalıyız.
-Şehrin ihmal edilmiş bölgelerinde ulaşımı erişilebilirliği kazandırmalıyız.
- Denizyolu taşımacılığının kapasitesini ve toplu ulaşım içindeki payını artıracağız.
-Akıllı ulaşım sistemlerini ve ulaşım altyapı uygulamalarını artırarak, trafiğin etkin yönetilmesini sağlayacağız.
-Karayolu sistemleri altyapısını güçlendireceğiz ve sürdürülebilir kılmayı sağlayacağız.”
İmamoğlu, ulaşımın insanı boyutunu da göz önünde bulundurduklarını kaydederek “Yürünebilir, konforlu, güvenli yaya bölgeleri ve meydanların yaratılması; Engelli, yaşlı, çocuklar gibi dezavantajlı grupların ulaşım sistemlerinden daha kolay yararlanabilmesi; Durak ve istasyonlarda insan odaklı, tüm yurttaşlarımızın erişimine açık, güvenlik kriterlerine uygun bir tasarım yapılması; elbette İstanbulluların ulaşım harcamalarının azaltılması da hedeflerimiz arasındadır. İstanbul’un ulaşım sorunlarını, bu ülkenin, bu şehrin zaten dar olan kaynaklarını israf ederek çözemeyiz. Elimizdeki değerleri en verimli şekilde kullanmanın yollarını bulmalıyız” dedi.
“ATATÜRK HAVALİMANI TEKRAR ELE ALINMALI”
İstanbul’un ulaşım sorunlarını, bu ülkenin kaynaklarını israf ederek çözemeyeceğini söyleyen İmamoğlu özetle şunları söyledi:
“Elimizdeki değerleri en verimli şekilde kullanmanın yollarını bulmalıyız. Örneğin, Atatürk Havalimanının kapatılması konusunun mutlaka yeniden ele alınması gerektiğine inanıyorum. Atatürk Havalimanını da yeni bir tanımlama içerisinde, İstanbul’un diğer iki havalimanıyla entegre bir biçimde çalıştırabiliriz. Köklü bir tarihe sahip, değerli bir yatırım olan Atatürk Havalimanında halihazırda çok ciddi fiziki imkanlar ve ekipmanlar bulunmaktadır. Bunlar heba edilmemeli, milli servetimiz korunmalıdır. Üstelik Atatürk Havalimanı raylı ulaşım hattıyla entegre olması nedeniyle de önemli avantajlara sahiptir. Atatürk Havalimanından en verimli şekilde yararlanmanın yolunu hiçbir önyargıya kapılmadan bulmalıyız. Bu şehrin çocuklarına kadınlarına erkeklerine sesleniyorum. Artık hepimiz, kurallara uymadıkça bu büyük sorunu çözemeyeceğimizi anlamak zorundayız.İstanbul’un ulaşımını planlayıp yönetenler bilimin, demokrasinin, hukukun kurallarına istisnasız uymalıdırlar.”
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza