Elazığ'da deprem: 51 ölü

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, merkez üssü Elazığ'ın Karakoçan ilçesi olan depremde ölü sayısının 51'e yükseldiğini bildirdi. Yaralı sayısı ise 74 olarak bildirildi. Bölgede artçı sarsıntılar devam ediyor. Elazığ ve Tunceli'de okullar tatil edildi.

Yayınlanma: 08.03.2010 - 06:33
Abone Ol google-news

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün internet sitesindeki verilere göre, saat 04.32'de, merkez üssü Elazığ'ın Karakoçan ilcesi Başyurt beldesi olan, 6.0 büyüklüğünde, 5 kilometre derinlikte deprem kaydedildi.

Elazığ Valiliği, merkez üssü Karakoçan ilçesi Başyurt beldesi olan 6.0 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısını 51, yaralı sayısını da 74 olarak açıkladı. Açıklamada, yaralılardan 40'ının tedavilerinin ardından taburcu edildiği bildirildi. Köylere göre can kaybı, Okçular köyü 15, Yukarı Demirci 15, Göçmezler 4, Kayalık 4, Y.Kanatlı 3, Kovancılar Devlet Hastanesi 10 kişi olarak açıklandı.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yaptığı açıklamada kısa süre içinde Elazığ'daki depremden etkilenen köylere yönelik psikolojik rehabilitasyona başlayacaklarını bildirdi.

Elazığ Vali Yardımcısı Mehmet Ali Sağlam, yaptığı açıklamada şunları kaydetti: ''Deprem, il merkezi, Kovancılar ve Karakoçan ilçelerinde ufak maddi hasarların dışında can kaybına yol açmadı. Hasarın ve can kaybının büyük kısmı Kovancılara bağlı, aşağı ile yukarı Kanatlı, Göçmeler, aşağı ile yukarı Demirci, Okçular köylerinde. Buradaki yaralılar Elazığ merkezdeki hastanelere kaldırıldı''

Başbakanlık Deprem Danışma Kurulu üyesi Nüvit Bektaş, yaptığı açıklamada, "Bölgeye arama kurtarma ekipleri sevke edilmiştir. Yurttaşlarımızdan 74 kişi yaralanmış, 40'ı taburcu olmuştur. Kızılay taradından 270 çadır, 1100 battaniye, 400 kumanya, 3400 içme suyu bölgeye gönderilmiştir. Bu sayı devamlı artmakta, hiçbir ihtiyaç eksik bırakmamaktadır. Diyarbakır'dan geitirilen 8 şişme seyyar hastane de hazır bekletilmektedir. Depremde hayatını kaybedenlere rahmet diliyor, yaralılara ise acil şifalar diliyorum" dedi.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü Deprem Acil Gözlem Çalışmaları ekibinin Elazığ'ın yaklaşık 75 kilometre kuzey doğusunda meydana gelen 6.0 şiddetindeki depremin artçı şoklarını çalışmak üzere bölgeye hareket ettiği bildirildi.

 

Enkaz altında kimse kalmadı

Elazığ Valisi Muammer Erol, Karakoçan İlçesi'nin Başyurt Beldesi'nde meydana gelen 6.0 büyüklüğündeki depremden sonra başlatılan çalışmalar sonucu, enkaz altında kimsenin kalmadığını bildirdi.

 

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

 

Hayatını kaybedenler

Nermin Yıldız, Gönül Yıldız, Tuba Yıldız, Zilan Yıldız, Emre Çiçek, Ayten Çiçek, Davut Yüksel, Kibar Yüksel, İzzet Çimen, Nurettin Çimen, Yeter Akdağ ve çocukları Emrullah ve Yusuf, Muhammet Emin Polat (Çocuk), Netice Polat, Medine Akdağ (Çocuk), Muhammet Özdoğan (Çocuk),Berivan Özdoğan, Özcan Cirit, Nazile Cirit, Murat Cirit, Fikri Özdoğan. 

 

Depremde yaralananlar

Hasret Kale, Süleyman Tosun, Halime Gündüz, Hilal Yağmur, Niyazi Keleş, Hasan Hüseyin Yüksel, Cihan Polar, Remzi Aydemir, Feyzullah Dağdöğer, Telli Özdoğan, Derviş Ersöz, Ramazan Karadağ, Fındık Karadağ, Melis Yüksel, Asiye Yüksel, Nazlı Ersöz, Remzi Aydemir, Mustafa Aydemir, Hakan Abdullah Dağdöğer, Berivan Yıldız, Rabia Aydemir, Yusuf Akdemir, Muhammed Yıldız, Harun Uygur, Hüseyin Yıldırım, Serhat Yıldız, Makbule Cirit, Emrullah Akdağ, Rukiye Yıldız, Mehmet Rıza Yıldız, Resul Cirit, Safiye Akdağ, Burhan Yüksel, Mücahit Yıldırım, Veysel Yıldız, Çiçek Yıldırım, Ayşe Yıldırım, Adem Yıldırım, Fatma Kahraman, Mikail Yıldırım, Mülkiye Yıldız, Feyza Yıldırım, Ruşen Yıldırım, Cevahir Çiçek, Aynur Yıldırım, Gökhan Yıldız, Ayni Çimen, Naciye Yüksel, Arzu Uzun, Abdurrahman Cirit, Remziye Doğan, Veysel Yıldız, Esma Demirtaş.

 

USGS: Deprem 5.9 büyüklüğünde

Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS), Elazığ'daki depremin büyüklüğünü 5,9 olarak ölçtü. Sitede, 8 Mart Pazartesi günü saat 04.32'de meydana gelen depremin merkezinin Bingöl'e 45, Elazığ'a 65, Erzincan'a 105, Ankara'ya ise 625 kilometre uzaklıkta olduğu belirtildi.

 

Yurttaş tahliye ediliyor

Merkez üssü Elazığ'ın Karakoçan ilçesinin Başyurt beldesi olan 6.0 büyüklüğündeki depremde, Tunceli'nin Mazgirt ilçesinde kaymakamlık binasında sıva çatlakları meydana geldi. Merkez üssü Elazığ'ın Karakoçan ilçesi olan deprem, Tunceli'nin Mazgirt ilçe merkezi ile ilçeye bağlı Alhan, Kızılkale, Gümüşkün, Kale, Balkan ve Oymadal köylerinde de hissedildi.

Mazgirt Kaymakamı Haluk Çakmak, yaptığı açıklamada, sarsıntılar sonrasında kaymakamlık binasında sıva çatlakları meydana geldiğini belirterek ''Bu nedenle kısmi olarak personeli tahliye ettik. Ama acil işlerin yapımı sürüyor'' dedi.

İlçeye bağlı Bulgurcular Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nun (YİBO) ise hem pansiyon hem de okul binasında çatlaklar meydana geldiğini ifade eden Çakmak, okulların il genelinde 2 gün süreyle tatil edildiğini anımsatarak, söz konusu okuldaki öğrencilerin de ailelerinin yanına gönderildiğini bildirdi.

 

Hipotermi tehlikesi   

Acil Durum ve Afet Yönetimi uzmanı Mikdat Kadıoğlu, NTV'de katıldığı canlı yayında şu an enkaz altında olanların hipotermi yani donma tehlikesine karşı en kısa sürede kurtarılması gerektiğine dikkat çekti.

Kadıoğlu, normal hava koşullarında enkaz altında kalan bir kişinin 3 gün yani 72 saate kadar kurtarılabildiğini vurgularken Elazığ'da özel bir durum olduğunu belirtti. Hava sıcaklığının 5 derecenin altında olduğu durumlarda hipotermi yani donma tehlikesi nedeniyle ölümlerin artabileceğini kaydetti. 

 

Bölgeye yardım gönderildi

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Elazığ'ın Kovancılar ilçesindeki depremin ardından bölgeye kurtarma ekipleri ve insani yardım malzemesi gönderildiğini bildirdi. Açıklamada, şu bilgilere yer verildi: ''Bölgeden henüz kesin teyit edilmemiş olmakla birlikte; Okçular ve Yukarı Kanatlı köylerinde ölenler ve yaralananlar olduğu bilgisi alınmaktadır. İlk etapta bölgeye; Malatya Sivil Savunma Birlik Müdürlüğü'nden 2 araç, 18 kişilik ekip, Erzurum İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nden 3 araç ve 11 personelden oluşan ekip, Diyarbakır İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nden 5 araç ve 30 kişilik ekip, Bingöl İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nden 2 araç, 10 kişi, 3 ambulans ve Bingöl Akut Ekibi, Kızılay'dan 100 çadır ve 300 battaniye 1 seyyar mutfak ile birlikte bir öncü ekip sevk edilmiştir.''

Türk Kızılayı da Ankara'daki Afet Operasyon Merkezi'nde kriz masası oluşturdu. Bölgeye ayrıca Sıvas, Tunceli, Bitlis, Malatya, Erzincan ve Diyarbakır'dan afet müdahale ekibi ve yardım malzemesi gönderildi.

8. Kolordu Komutanı ve İl Jandarma Destek Tabur Komutanı'nın Elazığ'daki deprem nedeniyle bölgede oldukları kaydedildi. Ayrıca, iki komando taburu, bir deprem birliği taburu, bir seyyar mutfak, bir seyyar fırın ve bir sağlık ekibi ile yeterli sayıda helikopter de yardım amacıyla bölgede bulunuyor. Ankara'da da ihtiyaç durumuna göre özel kuvvetlere bağlı Doğal Afet Kurtarma Birliği (DAK) hazır bekletiliyor.

 

Siyasiler bölgede

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve bölge milletvekilleri ile Okçular köyündeki incelemesinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Depremde ölü sayısının 57 olduğunu belirten Bakan Çiçek, şöyle konuştu: ''Tüm imkanları seferber ettik. Depremin ardından tüm imkanlarımızla buradayız. Hiçbir sıkıntımız yok. Maalesef tabii bir afet, devlet olarak sizlerin bu acılarını bir nebze olsun dindirebilmek için buraya geldik. Tabii ki gidenleri geri getiremeyiz ama yıkılanları yaparız, telafi ederiz. Tüm imkanlarımızla buradayız. Olup bitenler karşısında yapabileceğimiz ne varsa onu yapmaya çalışıyoruz. Aldığımız bilgiler var, eksik ne varsa gidereceğiz. Gerek iaşe gerekse çadır, bu tespitlerin ardından yıkılanları yapmak, yaraları sarmak için hiç tereddüdünüz olmasın, devletimizin, hükümetimizin imkanları var. Allah başka sıkıntı göstermesin, ufak tefek aksaklıklar varsa bu imkansızlıktan değil, bu işlerde biraz telaş olur ondan kaynaklı.''

DSP Genel Başkan Danışmanı Mustafa Yılmaz, başkanlığındaki heyet, deprem bölgesinde incelemelerde bulundu.

BDP Diyarbakır Milletvekili Gülten Kışanak, BDP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin ve BDP'li bazı belediye başkanlarıyla Okçular köyünde incelemelerde bulundular. Tüm belediyelerin imkanlarını insanların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla seferber olduklarını ifade eden Kışanak, ''Köyleri gezeceğiz, durumu yerinde görmeye çalışıp, insanlarımızdan gelişmeler hakkında bilgiler alacağız. Onların sıkıntılarını dinleyeceğiz, sıkıntılarını giderme konusunda çalışacağız'' dedi.

Yardım kuruluşlarının deprem bölgesinde gereken özen ve çabayı gösterdiklerini bildiren Kışanak, ''Varsa bir eksiklik bunu gidermek için buradayız'' diye konuştu.

 

CHP deprem bölgesine gidiyor

CHP, depremin ardından incelemelerde bulunmak üzere bölgeye gidiyor. CHP, merkez üssü Elazığ'ın Karakoçan ilçesi Başyurt beldesinde 6.0 büyüklüğündeki depremin ardından, bölgeye gitmek üzere bir heyet oluşturdu. CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığındaki heyette, Adıyaman Milletvekili Şevket Köse ve Adana Milletvekili Hulusi Güvel yer alıyor.

 

Deprem 6 ilde daha hissedildi

Elazığ'da meydana gelen deprem büyük panik yarattı. Deprem, Elazığ kent merkezi ve ilçelerinin yanı sıra Tunceli, Malatya, Bingöl, Erzincan, Erzurum ve Diyarbakır'da da hissedildi. Erzincan'ın Fevzipaşa Caddesi'ndeki 3 iş yerinin camlarında deprem nedeniyle çatlaklar oluştuğu görüldü.

Elazığ'da hava durumu

Elazığ'da hava sıcaklığı, bugün en düşük 5, en yüksek 14 derece; nem oranı en düşük 62 en yüksek 98, rüzgar hızı 13 km/saat olacak.

 

Elazığ ve Tunceli'de okullar 2 gün tatil edildi

Tunceli Valiliği'nden alınan bilgiye göre, merkez üssü Elazığ'ın Karakoçan ilçesinin Başyurt beldesi olan depremin ardından, bölgede devam eden artçı depremler sebebiyle öğrencilerin panik yaşamamaları ve tedbir amacıyla ilköğretim ve liselerde eğitime 2 gün ara verildi. İlde eğitim ve öğretim 10 Mart tarihinde yeniden başlayacak.

Elazığ Milli Eğitim İl Müdür Yardımcısı İbrahim Bozkurt, şehirde ilk ve orta dereceli okullarda eğitime iki gün ara verildiğini bildirdi.

 

Turkcell faturaları 1 ay erteledi

Turkcell, bugün meydana gelen deprem dolayısıyla Elazığ'da yaşayan Turkcell müşterilerinin faturalarını 1 ay erteleme kararı aldı.
 


İlgili haberler için tıklayınız

'DEPREM ÖNCEDEN BİLİNİYORDU'

KANDİLLİ RASATHANESİ'NDEN AÇIKLAMA

ERDOĞAN SUÇLUYU AÇIKLADI: KERPİÇ EVLER

MADENCİLER DEPREMDE DE GÖREV YAPIYOR

ARTÇILAR DEVAM EDİYOR

YETKİLİLER DEPREMİ YORUMLADI

İSRAİL: YARDIMA HAZIRIZ

CENAZELER TOPRAĞA VERİLİYOR

"YAPI DENETİMİ NEDEN TÜM ÜLKEDE UYGULANMIYOR"

BATMAN OLASI DEPREME HAZIRLANIYOR

KÜTAHYA, ADANA VE HATAY'DA DA DEPREM


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon