Emekliler bin pişman

Avivasa’nın ‘Türkiye Emeklilik Raporu’na göre yüzde 38’i hayatında hiç tasarruf yapmamış olan Türkler, tasarruf konusuna İngilizlerin üçte biri kadar ilgi duyuyor. Türkiye’de emeklilerin yüzde 89’u çalışırken tasarruf yapmadığı için pişman.

Yayınlanma: 26.05.2014 - 22:16
Abone Ol google-news

Avivasa’nın ‘Türkiye Emeklilik Raporu’na göre yüzde 38’i hayatında hiç tasarruf yapmamış olan Türkler, tasarruf konusuna İngilizlerin üçte biri kadar ilgi duyuyor. Türkiye’de emeklilerin yüzde 89’u çalışırken tasarruf yapmadığı için pişman.

Avivasa Emeklilik ve Hayat Üst Yöneticisi Meral Eredenk Kurdaş, Türkiye’de emeklilerin yüzde 89’unun çalışırken tasarruf yapmadığı için pişman olduğunu belirtti.

Araştırma sonuçlarını bir basın toplantısıyla paylaşan Kurdaş, çalışanların hayata daha pozitif bakarken emeklilerin daha negatif olduğunu belirtti. Bireylerin, aktif çalışma yaşamını bıraktığı andan itibaren çalışırken elde ettikleri geliri dengeleyecek bir hazırlık yapmadıkları takdirde ortalama refah seviyesinde hızlı bir düşüş yaşadığına dikkati çeken Kurdaş, “Emeklilik dönemindeki bu açığa ancak bireysel emeklilik sistemi (BES) ilaç olabilir” dedi.

Kurdaş’ın verdiği bilgilere göre, Avivasa Emeklilik ve Hayat, ortağı Aviva’nın İngiltere’de 4 yıldır düzenli yaptığı “Emeklilik Öncesi Tasarruf Bilinci ve Emeklilik Döneminde Refah Koşulları” pazar araştırmasını Türkiye’ye taşıdı. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Samsun, Adana, Kayseri, Trabzon, Erzurum, Malatya, Gaziantep ve Edirne olmak üzere toplam 12 ilde 821 kişi ile yapılan araştırma, emeklilerin yüzde 89’unun çalışma hayatları boyunca daha fazla tasarruf yapmadığı için pişman olduğunu ortaya koydu. Araştırmadan ortaya çıkan sonuçlar özetle şöyle:

* Türkler, tasarruf konusuna İngilizlerin üçte biri kadar ilgi duyuyor. Aviva’nın İngiltere’de, Avivasa’nın Türkiye’de yaptığı araştırmaya göre yüzde 38’i hayatında hiç tasarruf yapmamış olan Türkler, tasarruf konusuna İngilizlerin üçte biri kadar ilgi duyuyor.

* Uzun süre önce emekli olanların geliri, aktif çalışma yaşamına devam edenlerin gelirine göre yüzde 38 oranında düşüyor.

* Ortalamalara bakıldığında, emekliliği yaklaşanların 1.964 lira, yeni emeklilerin 1.511 lira, uzun süre önce emekli olanların 1.216 lira aylık geliri bulunuyor. Bu durumda, en yüksek refah düzeyine sahip kesimin halen çalışanlar olduğu görülüyor.

* Çalışma yaşamına devam edenlere kıyasla yeni emekliler yüzde 23, uzun süre önce emekli olanlar ise yüzde 38 daha az gelir elde ediyor.

* Kadınlar 46, erkekler 52 yaşında emekli olmak istiyor. Türkiye’de yeni ya da uzun süre önce emekli olmuş kişiler, 4 yıldan 9 yıla varan süreyle mevcut şartlarını korumak için çalışma hayatına devam ediyor. Yeni emeklilerin yüzde 43’ü, uzun süre önce emekli olanların ise yüzde 27’si çalışmaya devam ediyor.

* Emeklilik dönemi yaklaşan bireyler, geleceği düşünmeye başlıyor ve tasarrufu gündemine alıyor. Çalışanlar, emekli olmalarına ortalama 11 yıl kala tasarruf yapmaya başlayarak geleceklerini garanti altına almaya çalışıyor. Diğer yandan emeklilerin yüzde 70’inin ise tasarruf alışkanlığı bulunmuyor.

* Kredi kartı borcu konusunda Türkler ve İngilizler ortak bir konumu paylaşıyor. Katılımcıların konut haricindeki borç kalemleri incelendiğinde en fazla “kredi kartı”borçlarının olduğu görülüyor. Kredi kartlarını taksitler, bireysel ve ihtiyaç kredileri ve yakın çevreden alınan borçlar takip ediyor.

* Türk katılımcılar, 6 ay içerisinde yaşam kalitelerini tehdit eden unsurları; enflasyon, hastalık, emeklilikle birlikte yaşam standartlarının düşmesi, beklenmedik harcamalar ve iş kaybı olarak sıralıyor.

* Emekli olunca yaşam standardının düşmesi kaygısı Türklerde yüzde 31, İngilizlerde ise yüzde 6 düzeyinde bulunuyor.

* Yatırım ve tasarruf getirilerinin düşmesinden Türk katılımcıların yüzde 13’ü kaygı duyarken, İngiliz katılımcıların yüzde 54’ü bu kaygıyla yaşıyor.

* Türkler çocuklarına bakıyor, İngilizler yakınlarının faturalarını ödüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler