En yüksek talep artışı KOBİ'lere verilen kredilerde bekleniyor
İşletmelere verilen kredilere olan talepteki artış Ocak-Mart döneminde devam etti. KOBİ verilen krediler dışındaki tüm kredi türlerinde talep artışı beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, geçen dönemlerde olduğu gibi talep artışının en fazla yaşandığı kredi türü kısa vadeli krediler oldu.
Merkez Bankası, ilk üç aylık Banka Kredileri Eğilim Anketi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, bankalarca işletmelere verilen kredilere uygulanan standartları sıkılaştırma yönünde 2009 yılı boyunca devam eden eğilimin bu dönemde değiştiği ve bankaların beklentileriyle uyumlu olarak standartların gevşetilmeye başlandığı görüldü. İşletmelere verilen kredilere uygulanan koşul ve kurallar açısından bakıldığında, geçen dönemlerdeki sıkılaştırma eğiliminin bu dönemde zayıflayarak devam ettiği görüldü. Ortalama Krediler Üzerindeki Kar Marjının bankaların net yüzde 27'sine göre gevşetilmeye devam edildiği bu dönemde, Faiz Dışında Alınan Ücret ve Komisyonlar bankaların net yüzde 4'üne göre gevşetilen diğer koşul oldu. Kredi Sözleşmesi Özel Koşullarını sıkılaştırdığını bildiren bankaların oranı net yüzde 18'den net yüzde 23'e çıkarken, teminat ihtiyacını artıran bankaların oranı net yüzde 56'dan net yüzde 18'e, daha riskli krediler üzerindeki kar marjını artıran bankaların oranı ise net yüzde 21'den net yüzde 5'e geriledi.
İlk çeyrekte işletmelere verilen kredilere olan talepte artış
Ocak-Mart döneminde, işletmelere verilen kredilere olan talepteki artış devam etti. KOBİ verilen krediler dışındaki tüm kredi türlerinde talep artışı beklentilerin üzerinde gerçekleşti.
Geçen dönemlerde olduğu gibi, talep artışının en fazla yaşandığı kredi türü Kısa vadeli krediler oldu. Bankaların gelecek üç aylık dönem için beklentileri talebin tüm kredi türlerinde artmaya devam edeceği yönünde oldu. En yüksek artışın KOBİ verilen kredilerde yaşanması beklenirken, bankaların uzun vadeli krediler için bu dönemde gerçekleşmiş olan talep artış hızını göz önünde bulundurarak talep artış beklentilerini artırdıkları, büyük işletmelere verilen kredilerde ise beklentinin talebin artmaya devam edeceği fakat artış hızının azalacağı yönünde olduğu dikkat çekti.
Bireysel kredi standartlarının değiştirilmesi beklenmiyor
Ekim-Aralık 2009 döneminde bankalarca hiç değiştirilmemiş olan bireysel kredi standartlarının, bu dönemde tüm kredi türleri için gevşetildiği görüldü. Bankaların temelde aynı kalacağını öngördüğü Konut Alım Kredilerinde, standartlar bankaların net yüzde 28'ine göre gevşetildi. Geçen dönemde bankalar tarafından standartların gevşetilmesinin beklendiği tek bireysel kredi türü olan Taşıt Alım Kredilerinde standartları gevşettiğini bildiren bankaların oranı net yüzde 13'lük beklentiyi de aşarak net yüzde 28 oldu.
Bankaların net yüzde 15'i tarafından standartların sıkılaştırılacağı öngörülen Diğer Bireysel Kredilerde ise beklentilerin aksine bankaların net yüzde 14'üne göre standartlar gevşetildi. Gelecek dönem için bankaların beklentileri standartların değiştirilmeyeceği yönünde oldu.
Taşıt Kredilerine uygulanan standartları etkileyen faktörlere bakıldığında standartların gevşetilmesinde en etkili faktörün bankaların net yüzde 33'üne göre diğer bankaların rekabeti olduğu görüldü.
Bireysek kredi talebinde artış
Ocak-Mart 2010 döneminde tüm bireysel kredi türlerinde talep artışı yaşandı. En yüksek artış konut alım kredilerinde yaşanırken, bu kredi türüne olan talebin arttığını bildiren bankaların oranı net yüzde 45'ten net yüzde 62'ye yükseldi. Taşıt alım kredilerine bakıldığında, bankaların talepte daralma beklentisinin aksine bu kredi türüne olan talep, bankaların net yüzde 27'sine göre artmaya devam etti. Diğer bireysel kredilere olan talebin arttığını bildiren bankaların oranı net yüzde 37 ile beklentilere uygun gerçekleşmiş fakat geçen dönemdeki net yüzde 67'nin gerisinde kaldı. Gelecek çeyrek dönem için bankaların beklentisi sorulduğunda, konut alım kredilerine olan talebin artacağını bildiren bankaların oranı net yüzde 25, taşıt alım kredilerine olan talebin azalacağını bildiren bankaların oranı net yüzde 14 ve diğer bireysel kredilere olan talebin artacağını bildiren bankaların oranı net yüzde 15 oldu.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama