Erbakan'ın cenazesinde kim ne dedi?

Saadet Partisi Genel Başkanı ve eski başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın cenaze törenine katılan siyasiler, Erbakan'ın vefatıyla ilgili neler dediler...

Yayınlanma: 01.03.2011 - 11:36
Abone Ol google-news

Erbakan'ın cenaze törenine katılmak üzere Fatih Camisi'ne gelen Eski başbakanlardan Tansu Çiller, camiye girişi sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Erbakan'ın kararlı ve inançlı bir lider olduğunu ifade etti. Çiller, ''28 Şubat sürecinde birlikte iktidardaydık ve kendisiyle birlikte bu sürece şahitlik yaptık. Bugün yakınlarına, ailesine, Saadet Partisinin çok değerli mensuplarına baş sağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun'' dedi.

Eski Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan da Erbakan'ın herkesin üzerinde, milletin her ferdinin üzerinde emeği bulunan bir büyük olduğunu söyledi. Erbakan'a Allah'tan rahmet dilediğini belirten Kutan, ''Makamı cennet olsun. Temennim, inşallah onun arzu ettiği, gerek Türkiye'de gerek İslam aleminde, gerekse insanlık aleminde, en güzel gelişmeler olsun, onun her vesileyle müsaade ettiği adil bir dünya düzeni ve yeni bir dünya düzeni kurulsun'' dedi.

Eski bakanlardan Mehmet Ağar da Türkiye'de insanlar hayatını kaybettikten sonra neye tekabül ettiğinin, neyin karşılığı olduğunun daha iyi anlaşıldığını dile getirerek, ''Keşke çok yıllar önceden anlaşılabilseydi ama buna rağmen yaptıklarıyla, yaşadıklarıyla, ortaya koyduklarıyla bugünün Türkiyesine dünyada meydana gelen olaylar karşısında ne ölçüde hizmet ettiği daha iyi anlaşıldı. Bu cenazedeki büyük katılımın, kendisine gösterilen büyük bir saygının altında yatan gerçek de bu olsa gerek. Allah gani gani rahmet eylesin'' diye konuştu.

 

HSP Genel Başkanı Numan Kurtulmuş

HSP Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, eski başbakanlardan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın yaptığı hizmetlerin unutulmayacağını belirtti.

Kurtulmuş, yaptığı yazılı açıklamada, Erbakan için Fatih Camisi'nde düzenlenen cenaze merasimine katıldığını kaydetti.

Yurttaşların, Necmettin Erbakan'ı son yolculuğunda yalnız bırakmadığını bildiren Kurtulmuş, açıklamasında ''Halkımız, Türkiye'de milletin yönetime katılmasında, ülkenin kalkınmasında ve Türkiye'nin İslam dünyasıyla ilişkilerinin gelişmesinde öncülük eden rahmetli Erbakan hocamıza büyük bir kadirşinaslık örneği göstermiştir. Rahmetli Erbakan hocamızın milletimize yapmış olduğu hizmetler unutulmayacaktır. Makamı cennet olsun. Allah rahmet eylesin'' ifadelerini kullandı.

 

Diyanet İşleri Bakanı Görmez

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, eski başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın bugün meclis kürsüsünden değil ama musalla kürsüsünden hitap ettiğini ve ''Dünya fanidir, geçicidir. Ancak dünyada güzel işler yapmak, millete, insanlığa, alemi insanlığa hizmet etmek kalıcıdır ve bakidir'' dediğini ifade etti. Hac protokolü dolayısıyla Suudi Arabistan'a yaptığı ziyareti yarıda keserek, Erbakan için Fatih Camisi'nde düzenlenen cenaze merasimine katılan Görmez, cenaze namazının ardından yaptığı konuşmada, bugün merhum ve batur başbakana, millet büyüğüne karşı son görevini yerine getirmek, hüsnü şehadetini ifade etmek üzere, merhumun dilinden hiç düşürmediği İslam kardeşliğinin bir nişanesi olarak dost ve kardeş İslam ülkelerinden misafirlerin de törene katıldığını belirtti.

''Başımız sağolsun, başınız sağolsun, milletimizin, alemi İslam'ın başı sağolsun'' diyen Görmez, ''Hüküm Allah'ındır. Hepimiz Allah'a aitiz ve hepimiz ona döneceğiz'' ayetini anımsattı. Diyanet İşleri Başkanı Görmez, katılımcılara şöyle seslendi: ''Allah'a hamdolsun ki, biz ölümü yokluk kabul eden, ölümü yok olmak kabul eden bir inanca sahip değiliz. Ölümü sonsuzluk olarak kabul eden bir inanca sahibiz. Ne mutlu bize ki ölümü nebiyyün ulaya vasıl olmak, yüce dosta vasıl olmak için bir vesile, bir şebi arus olarak biliyoruz, inanıyoruz. Ünlü şairimizin ifadesiyle, 'Ölüm güzel şey, budur perde ardından haber / Hiç güzel olmasaydı, ölür müydü peygamber?' Muhterem başbakanımız bugün meclis kürsüsünden değil ama musalla kürsüsünden bize hitap ediyor ve diyor ki; dünya fanidir, geçicidir. Ancak dünyada güzel işler yapmak, millete, insanlığa, alemi insanlığa hizmet etmek kalıcıdır ve bakidir. Allah rahmet eylesin, mekanını cennet eylesin, sevgili habibine komşu eylesin, refik-i alaya refik eylesin. Burada dilinden eksik etmediği Fatih Sultan Mehmet'in huzurunda bulunuyoruz. Başta Sultan Mehmet olmak üzere hayatını millete, insanlığa adayan bütün İslam büyükleriyle birlikte haşrolmayı nasip eylesin.''
Görmez, katılımcılara ''Muhterem başbakanımıza, millet büyüğümüze hakkınızı helal ediniz'' diyerek 3 kez helallik istedi. Katılımcılar da ''Helal olsun'' diye seslendi.

 

'Türkiye'ye çok hizmetler yaptı'

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Necmettin Erbakan'ın çok değerli insanlar yetiştirdiğini, Türkiye'ye çok hizmetler yaptığını belirterek, ''Bu kalabalık da onun unutulmadığını gösteriyor. Nur içinde yatsın'' dedi.

AKP İstanbul Milletvekili Nusret Bayraktar da Necmettin Erbakan'ın ölünceye kadar siyaset ve dünya barışı için hizmet vermeye devam ettiğini belirterek, ''Ülkemiz çok ciddi bir ilim ve siyaset adamını yitirdi'' diye konuştu.

Dünya Ehlibeyt Vakfı Başkanı Fermani Altun da Erbakan ile geniş muhabbetleri olduğunu belirterek, ''Gerçekten Hoca, denge ve değerleri çok iyi bilen bir şahsiyetti. Erbakan 'Siz mübareksiniz, kutsal hizmet yapıyorsunuz' derdi. Yani bu anlayışın, olgunun içinde olan bir liderdi. Bir kültür abidesiydi. Herkesin inancı, düşüncesi kendisine ait. İnsanların ortak değerleri, yüceliği asıl sahip olduğu o muhabbet, diyalog, dostluk, dayanışma, hoşgörü, başkasının farklılığına saygı göstermek... Hoca böyle bir kültüre sahipti'' dedi.

Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna da Erbakan'ın, milletinin huzuru ve geleceği için kafasını ve gönlünü yorduğunu ifade ederek, ''Bunun yanında insanlığı düşünür, onların saadetini önemserdi. Kurgusunu hep küresel vizyon ve milli değerler üzerine yapardı. Bu duygularla yaşadı. Temenni ederim ki, mekanı cennet olacaktır. Nur içinde yatsın'' diye konuştu.

 

KKTC'nin birinci Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş

KKTC'nin birinci Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Erbakan'ın vefatı dolayısıyla Saadet Partisi'ne gönderdiği başsağlığı mesajında, ''Kadirşinas KKTC halkının, Barış Harekatı'nın mimarlarından, o günün Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan'ı ebediyete uğurlama merasimine en yetkili temsilcilerini göndermekle, Erbakan'a olan sevgisini ve şükran duygusunu vurguladığını'' belirtti. Denktaş, mesajında şu ifadelere yer verdi: ''Barış Harekatı sayesinde bugünlere erişmiş olan Kıbrıs Türkleri, bir yürek halinde Erbakan'ın yasını tutmakta, onu rahmetle anmakta, ailesine, parti mensuplarına ve Türk ulusuna yürekten başsağlığı dilemektedir'' Erbakan'ın, İstanbul'daki cenaze törenine, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, Başbakan İrsen Küçük, Meclis Başkan Yardımcısı Mustafa Yektaoğlu katıldı.
 

KKTC'den toprak götürüldü

Öte yandan, Necmettin Erbakan'ın mezarına konulmak üzere KKTC'den de toprak götürüldü. Akademi Kıbrıs Gelişim Platformu Genel Koordinatörü Adem Koç yaptığı açıklamada, ''1974 Barış Harekatı'na çok büyük desteği ve emeği olan Erbakan'ın ölümünü teessürle öğrendiklerini'' ifade ederek, KKTC halkına başsağlığı diledi. ''Erbakan büyük bir ilim adamı olmanın yanında çok büyük bir siyasetçi idi. Türkiye'ye emeği çoktur'' diyen Koç, Platform olarak, Erbakan'ın mezarına koymak için toprak götürdüklerini belirtti.
 

ERBAKAN'IN CENAZE NAMAZI KILINDI


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler