Erdoğan: Bırakın o sahtekarları, o düzenbazları bırakın

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Balıkesir'de konuştu. Erdoğan, kredi değerlendirme kuruluşlarına ilişkin "Bırakın o sahtekarları, o düzenbazları bırakın. Onlar bizim için çok şeyler söyledi" dedi.

Erdoğan: Bırakın o sahtekarları, o düzenbazları bırakın
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 31.08.2018 - 14:23

<video:1069539>

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bizi bölemeyecekler. Bizi parçalayamayacaklar. Siz şurada burada bu tehditlere sakın ha aldırmayın. Bu millet tehditlerle sindirilecek bir millet değildir. Bizi kimse sindiremez. Biz bugüne kadar hiçbir beşeri gücün önünde eğilmedik. Biz sadece ve sadece Allah'ın huzurunda rükuda ve secdede eğildik. Onların dolarları varsa bizim Allah'ımız var. Dolarlarla molarlarla bu milleti asla çöktüremezler." dedi.

Erdoğan, bugün dünden daha güçlü olduklarını dile getirerek, şöyle konuştu:

Yarın bugünden daha güçlü olacağız. Aynı zamanda da şu anda Kara Kuvvetleri Astsubay Meslek Yüksek Okulu'nun oradaki mevcut tesisi de önümüzdeki yıl yapacağımız törenlerde çok daha muhteşem olacak. Çok daha güzel olacak. Bütün velilerimiz orada o ihtişamla törene katılacak. Bütün bu astsubay evlatlarımıza inşallah artarak başarılarının devamını diliyorum. Cumayı Zağanos Mehmet Paşa Camisi'nde kıldık. Asırlara sarih bir mazisi var bu caminin. Bu belde bu şehir Hasan Basri Çağatayların şehri, bu şehir Gönenli Mehmet Efendi'nin şehri. Bütün bunlarla beraber bu şehir Birgivi Rahmetullahi Aleyh'in şehri. Bu şehirde işte Zağanos Mehmet Paşa bu eseri inşa ve ihya ile Fatih Sultan Mehmet Han'a da böyle bir hizmeti yerine getirerek bu noktada adımını attı. Tabii Zağanos Mehmet Paşa Camisi'nin ayrı bir özelliği var. Buranın minberinde Gazi Mustafa Kemal hutbe irad etti. Burada İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy hutbe irad etti.

"Bizi kimse sindiremez"

Caminin önemine dikkati çeken Erdoğan, şöyle devam etti.

"Bunlar istiklal mücadelesinin anlamlı adımlarıydı. Ben karşımda bu istiklal ve istikbal mücadelemizin varislerini görüyorum. Siz değerli kardeşlerimin 24 Haziran seçimlerinde bu kardeşlerine yüzde 50'ye yakın vermiş olduğunuz oy desteğiniz sebebiyle de teşekkür ediyorum. İnşallah şimdi yaklaşan Mart 2019 seçimlerinde sizlerle beraber çok daha güçlü bir şekilde yürümekte kararlı mıyız? Sağ olasınız. Sizde bu yüreği, inancı görüyorum. Beraber yürümeye devam edeceğiz inşallah. Bizi bölemeyecekler. Bizi parçalayamayacaklar. Siz şurada, burada bu tehditlere sakın ha aldırmayın. Bu millet tehditlerle sindirilecek bir millet değildir. Bizi kimse sindiremez. Biz bugüne kadar hiçbir beşeri gücün önünde eğilmedik. Biz sadece ve sadece Allah'ın huzurunda rükuda ve secdede eğildik. Onların dolarları varsa bizim Allah'ımız var. Dolarlarla molarlarla bu milleti asla çöktüremezler."

Başkan Erdoğan, vatandaşlardan birbirlerini çok sevmeleri ricasında bulunarak, "Ne olur birbirinizi çok sevin. Fitneye, fesada asla kulak asmayın. Çünkü bizim bir özelliğimiz var. Nedir o? Birbirimizi Allah için sevmek. Bunu yerine getireceğiz. Çünkü iman etmiş olamazsınız birbirinizi sevmedikçe. Buna dikkat edeceğiz. Onun için de bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız. Rabiamızı da çok iyi kavrayacağız. Onun için 'tek millet tek bayrak, tek vatan, tek devlet' diyerek yola devam edeceğiz." ifadelerini kullandı. 

"Bırakın o sahtekarları, düzenbazları bırakın"

Batının ekonomik savaş ilan etmesinin kendilerini sindiremeyeceğinin altını çizen Erdoğan, şunları kaydetti:

"Biz kararlı bir şekilde yola devam ediyoruz. Siz de bu noktada evelallah kararlı olun, dik durun. Biz size güveniyoruz. Siz bizim arkamızda olduğunuz sürece merak etmeyin Türkiye'nin öyle anlatıldığı gibi yok bilmem kredi derecelendirme kuruluşları şöyle söylemiş, böyle söylemiş... Bırakın o sahtekarları, düzenbazları bırakın. Onlar bizim için çok şeyler söylediler. Bu dünyada batan ülkelere bir anda 4 derece artırmak suretiyle not veren bunlar, teşkilatlarıdır. Bunlar böyle teşkilat. Biz işimize bakalım. Ne durumdayız ona bakalım. Elhamdülillah turizmde patladık. İstihdam gayet iyi, iyi gidiyoruz. Tarım, hayvancılık evelallah, iyi gidiyoruz. Güçlü bir Kurban Bayramı geçirdik. 4 milyon civarında hayvan kurban edildi. Bu noktadayız ve daha iyi olacağız. Biz size inandık. Böyle yürüyeceğiz. Durmak yok, çalışmaya devam. Dün akşam 17.00'de size haber verdik. Saat 17.00'de hemen sizler buraya toplandınız. Sizin bu vefanız, sizin bu cefanız bize yeter. Allah razı olsun. Sizlerle daha çok bir araya geleceğiz. Allah yar ve yardımcımız olsun." 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gelecek yıl mezuniyet törenine yine geleceğini belirterek, "Ama mezuniyet töreninden önce bizim yapacağımız bir defa mart yerel seçimleri var, onda da burada olacağız ama şimdiden size yerel seçimlere iyi hazırlanın diyorum. Hepinizi Allah'a emanet ediyorum. Sağ olun, var olun." diyerek sözlerini tamamladı. 

<haber-yatay:1069231,1068957>

İşte Atatürk'ün Zağnos Paşa Camii'nde 7 Şubat 1923'teki Balıkesir hutbesi:

"Ey millet, allah birdir, şanı büyüktür. allah'ın selâmı, âtıfeti, hayrı üzerinize olsun. peygamberimiz muhammed mustafa (s.a.s.) efendimiz hazretleri cenâb-ı hak tarafından insanlara hakâyık ve akâid-i kat'iyyeyi (kesin inançları) telkin etmek için me'mûr olmuştur (görevlendirilmiştir), mersûl olmuştur (gönderilmiştir). 
peygamberimiz efendimiz hazretlerinin delâlet-i peygamberânesiyle tesis etmiş olan dînimizin kanûn-i aslîsi cümlenizce mâlumdur ki kur'an-ı azîmüşşânın ihtivâ ettiği nusûhtur (öğütlerdir). bu nusûha istinâden tesis etmiş olan dinimiz 1300 bu kadar seneden beri âlem-i beşere feyz-i rûhânî vermiş son dindir ve dîn-i ekmeldir. çünkü tabiata, akla, mantığa tamamen muvâfık, mutâbık ahkâmı ihtivâ eder. 
filhakîka böyle olması ve en son din olabilmesi için bu mezâyâyı âliyeyi (yüksek meziyetleri) câmî bulunması (içine alması) icap eder. çünkü aksi takdirde kavânîn-i ilâhiye (ilâhî kanunlar) beyninde tezat olması lazımdır. zira bilcümle kavânîn-i dîniyeyi yapan ve kuran allah azîmüşşân'dır. 
biliyorsunuz cenab-ı peygamber bütün mesâi-i zâtiyesinde (şahsî çalışmalarında) iki hâneye mâlik bulunuyordu. birisi kendi evi, diğeri allah'ın evi idi. millet işlerini ekseriyâ allah'ın evinde, camide eshâb-ı kirâm ile istişâre ederek yapardı. biz bu dakikada allah'ın evinde bulunuyoruz. 
allah'ın huzurunda, peygamberimiz aleyhissalâtü vesselâm efendimizin ehl-i imân ile beraber ictimâ ettiği dâr-ı kudsîde bulunuyoruz. böyle bir sevaba beni muzahhir eden (kavuşturan) balıkesir'in dindar, çok kıymettâr ve kahraman insanlarının huzûrudur. bundan dolayı çok memnunum. çünkü cenâb-ı hakk'a karşı en kıymetli bir vazife ifâ ettiğimizden nâşî (dolayı) en büyük sevaba nail olacağım. 
ey balıkesir halkı! 
camiler yalnız birbirimizin yüzüne bakmaksızın yatıp kalkmak için değildir. camiler bilhassa din ve dünya için neler yapmak mecburiyetinde olduğumuzu düşünmek, meşveret etmek (fikir alışverişinde bulunmak) içindir. herşey ancak meşveretle iyi tarîka (yola) sevk edilir. 
biliyorsunuz ki cenâb-ı peygamber ekseriya rufekâ-i mesâîsiyle (çalışma arkadaşlarıyla) meşveret eder, dünya umûrunda (işlerinde) kendinden kuvvetli, daha zekî arkadaşları olduğunu teslim buyururlardı. 
binâenaleyh, sizin de kendi işlerinizde her birerlerinizin dimağları (beyinleri) mutlaka ayrı ayrı hâli faaliyette (çalışma hâlinde) bulunmalıdır. 
bugün burada memleketimizin mâmûriyeti için, bütün bunların istinâd ettiği (dayandığı) istiklâli tâmmemiz (tam bağımsızlığımız) bilâ kayd-ı şart (kayıtsız şartsız) hâkimiyetimiz (egemenliğimiz) için neler düşündüğümüzü açıkça söyleyelim, hasbihâl edelim (konuşup dertleşelim). 
ben size yalnız kendi düşündüklerimi söylemek değil, sizin düşündüklerinizi bilmek istiyorum. esasen âmâl-i milliye (millî emeller), irâde-i milliye (millî irâdeler), temâyulât-ı milliye (millî meyiller) demek, halkın içerisinden şu veya bu bir kaç kişinin emelleri değil, bütün bir milletin muhassalası (hülâsâsı, özü) demektir. bu muhassalanın fevkine (üstüne) çıkmak ve tahtında(altında) kalmak mutlaka yanlıştır. 
hakîki yolu bulabilmek için halkın efkârı hissiyâtını (fikrî duygularını) daima bilmek lâzımdır. buna binâen sizden çok rica edeceğim: bana ne sormak istiyorsanız sorunuz, dinleyeceğim. cenâb-ı hakka tekrar hamd ve senâ ederek burasını terk ve sizi dinlemek üzere aşağıya iniyorum.' minberden indiklerinde ise hutbe ile ilgili olarak sorulan bir soruya da şu cevabı vermişlerdir: 
'efendiler! hutbe demek halka hitap etmek, yani söz söylemek demektir. hutbenin manası budur. hutbe denildiği zaman bundan bir takım kavram ve manalar çıkarılmamalıdır. hutbeyi söyleyen hatip'tir. yani söz söyleyen demektir. 
biliyoruz ki, hazreti peygamber hayatta bulunduğu dönemde hutbeyi kendileri söylerlerdi. gerek peygamber efendimiz ve gerek ilk dört halîfe'nin hutbelerini okuyacak olursanız görürsünüz ki, gerek peygamberin, gerek dört halîfe'nin söylediği şeyler o günün meseleleridir. o günün askerî, idarî, malî, siyasî ve sosyal konularıdır. müslümanlar çoğalmaya, islâm ülkeleri genişlemeye başlayınca, hazreti peygamber'in ve dört halîfe'nin hutbeyi her yerde bizzat kendilerinin söylemelerine imkan kalmadığından, halka söylemek istedikleri şeyleri tebliğe bazı kişileri görevlendirmişlerdir. bunlar herhalde müslümanların en büyük reisleri idi. onlar camii şerifte ve meydanlarda ortaya çıkar, halkı aydınlatır ve doğru yolu göstermek için ne söylemek lazımsa söylerlerdi. 
bu usûlün devam edebilmesi için bir şart lazımdı. o da milletin reisi olan kişinin halka doğruyu söylemesi, halkı dinlemesi ve halkı aldatmaması. halkı genel durumdan haberdar etmek son derece mühimdir. çünkü herşey açık söylendiği zaman halkın aklı faaliyet durumunda bulunacak, iyi şeyleri yapacak ve milletin zararına olan şeyleri reddederek şunun veya bunun arkasından gitmeyecektir... 
hutbeden maksat halkın aydınlatılması ve doğru yolun gösterilmesidir, başka şey değildir. yüz, ikiyüz hatta bin sene evvelki hutbeleri okumak, insanları bilgisizlik ve tembellik içinde bırakmak demektir. hatiplerin halkın kullandığı dille konuşması lazımdır. 
geçen sene millet meclisi'nde söylediğim bir nutukta demiştim ki, 'minberler, halkın şuurları ve vicdanları için bir ilim ve nur kaynağı olmuştur. böyle olabilmesi için minberlerden yankılanacak sözlerin bilinmesi, anlaşılması ve ilmî ve fennî hakîkatlere uygun olması lazımdır. asil hatiplerimizin siyasî, sosyal ve medenî gelişmeleri her gün takip etmeleri gerekmektedir. bundan dolayı hutbeler tamamen türkçe ve zamanımızın ihtiyaçlarına uygun olmalıdır ve olacaktır."

işte devlet-millet kaynaşmasının muazzam örneği... atatürk'ün dinî yönünü tenkit edenler mesnetsiz tenkitlerini hiç olmadı şu insaf eleğinden geçirmek zorundadırlar. atatürk, türkiye cumhuriyeti devleti'nin cumhurbaşkanları içinde cami minberinden konuşma yapan tek cumhurbaşkanıdır. işin doğru yolundan sapıp, 'şunun için yapmış, bunun için yapmış' patikalarına sapanları ise, kendi körlükleri içinde bırakmaktan başka yapılacak ne vardır ki? 
(not: bu konuşma, balıkesir belediye başkanı sami gökdeniz tarafından 1995 yılında uludağ üniversitesi atatürk ilkeleri ve inkilap tarihi okutmanı fuat özer'e tercüme ettirilerek günümüze kazandırılan 'zafer-i millî gazetesi'nin ekinde de verilmiştir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler