"Erdoğan ve İsrail Kartı"

Wall Street Journal tarafından yayınlanan "Erdoğan ve İsrail Kartı" başlıklı makalede Başbakan Erdoğan'ın, "Gazze filosu"na kanlı baskını nedeniyle İsrail'e sert eleştirilerine dikkat çekilirken Erdoğan'ın öfkesinin arkasında seçimlerin de bulunduğu öne sürüldü. AKP'nin oy oranının yüzde 29'a düştüğü savunulan makalede "Bu nedenle Sayın Erdoğan, İsrail kartını oynamaya karar verdi" iddiasında bulunuldu.

Yayınlanma: 10.06.2010 - 09:12
Abone Ol google-news

ABD'nin en çok satan gazetecisi The Wall Street Journal'ın "Erdoğan ve İsrail Kartı" başlığıyla yayımladığı, Middle East Forumu Washington Projesi Direktörü Steven Rosen imzalı makalede, "Geçen yıl Türk Başbakanı Davos'ta Şimon Peres'e katil dedi. Yurda dönüşünde kahraman olarak karşılandı" denildikten sonra Erdoğan'ın "Gazze filosu" baskınına gösterdiği "ölçüsüz öfke ve aşırı düşmanca tepki"ye dikkat çekildi.

Başbakan Erdoğan'ın, "insan hakları ihlalleri iddialarına her zaman bu tür reaksiyonlar göstermediği" görüşü dile getirildiği makalede bu çerçevede Erdoğan'ın Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir'i savunduğunu, ABD'deki "soykırım" tasarısı için "komedi" dediğini, Türk ordusunun Kıbrıs'ta "işgalci olmadığı'nı söylediğini öldürülen Kürtler konusunda ise hiçbir şey demediği" kaydedildi.

Steven Rosen makalesinde şöyle devam etti:
"Acaba, Sayın Erdoğan'ın, İsrail'e öfkesinde can kaybına spontane bir reaksiyonun ötesinde bir şey olabilir mi? Bunun yanıtı, 13 ay sonraki Türk seçimlerinde saklı. Sayın Erdoğan'ın partisine destek yüzde 29' a indi. Bu da, iktidara gelmesinden bu yana en düşük destek ve Temmuz 2007'de sağladığı oyun iyice altında. Bu nedenle Sayın Erdoğan, İsrail kartını oynamaya karar verdi."

Erdoğan'ın "bu taktiği"ni Davos'ta denediğini iddia eden Rosen, "Sayın Erdoğan'ın, İsrail ablukasına öfkesi vatandaşlar arasında daha da popüler bile. Aslında, bir ankete katılan Türklerin yüzde 61'i, öfkesini yeterli bile bulmadı. Anketi gerçekleştiren kuruluş yetkilisi de, 'Halk öyle bir halde ki adeta İsrail'e savaş istiyor' değerlendirmesini yaptı" diye yazdı.

"Gerçek şudur ki İsrail'e dostluk her zaman Türk laik elidi ile sınırlı kalmıştı" savına da yer verildiği makalede özellikle Türkiye'de yüksek orandaki "Amerikan karşıtlığı"na vurgu yapıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler